ŽDO tužio SDP radi isplate naknade za bespravno korištenje zgrade

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Sudski postupak nastavljen na Trgovačkom sudu u Zagrebu
Zahtjev za mirno rješenje spora podnijelo je i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu dana 28. studenog 2021. kao i tužbu 10. ožujka 2022. Trgovačkom sudu u Zagrebu radi isplate naknade za bespravno korištenje od 2013. godine do 2019. u iznosu od 141.948,11 kuna, navodi Ministarstvo
Vedran SITNICA
Zgrada zadarskog SDP-a na Trgu pet bunara

Vrhovni sud RH još je 2013. godine donio odluku kojom zgrada SDP-a prelazi u državno vlasništvo. Nekretnina od od 557 metara četvornih na tri etaže već 30 je godina sjedište lokalnih socijaldemokrata, no najnovijom sudskom presudom izgubili su i posljednju šansu za ostanak u zgradi.
Naime, stranka je godinama pokušala pravnim putem zadržati vlasništvo nad atraktivnim prostorom na Trgu pet bunara, ali je Vrhovni sud u konačnici presudio u korist države. Ovakav su rasplet u stranci i očekivali, napominje Daniel Radeta, čelnik Gradskog odbora SDP-a.
- Ova presuda govori koje su namjere s ovom zgradom jer je činjenica da smo trn u oku lokalnim i nacionalnom HDZ-u te da nas hitno žele ukloniti iz centra grada. Njihove su namjere jasne, a one su preuzimanje ove zgrade od strane investitora koji su njihovi sponzori za hotele ili ne znam što, poručuje Radeta.

Tko je bacio oko na zgradu?

Istražujući što će biti s ovom zgradom u Ministarstvu prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine, pitali smo je li zgrada već ušla u portfelj državne imovine te je li donesena odluka o iseljenju SDP-a iz zgrade ili će stranka ostati u najmu?
- Uvidom u evidenciju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine utvrđeno je kako Republika Hrvatska nije u posjedu poslovnog prostora na lokaciji Trg pet bunara 1 u Zadru (prvi kat - površine 226,97 m2). Vezano uz predmetnu lokaciju možemo reći kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, dana 6. srpnja 2021. godine, podnijelo Zahtjev za mirno rješenje spora, te tužbu Trgovačkom sudu u Zadru 23. studenog 2021. godine, a radi iseljenja i predaje u posjed RH. Ujedno, Zahtjev za mirno rješenje spora podnijelo je i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu dana 28. studenog 2021. kao i tužbu 10. ožujka 2022. Trgovačkom sudu u Zagrebu radi isplate naknade za bespravno korištenje od 2013. godine do 2019. u iznosu od 141.948,11 kuna. Napominjemo ujedno kako od 2. ožujka 2019. godine SDP nema dospjelih dugovanja po osnovi bespravnog korištenja poslovnog prostora na predmetnoj lokaciji. Parnice su još u tijeku, stoji u odgovoru Ministarstva.
Nakon dovršetka parnica znat će se mora li SDP i koliko platiti za korištenje prostora, ali ono što javnost najviše zanima - tko će biti novi vlasnici? Naime, zgrada se nalazi na jednom od najatraktivnijih mjesta u strogom centru grada, u blizini zadarske rive, ali i Perivoja kraljice Jelene iz doba romantizma koji je turistima izuzetno zanimljiv jer sadrži i biljke iz najudaljenijih krajeva svijeta.

Zgradu potraživala i obitelj kojoj je oduzeta

Za boutique hotel ili restoran ovo je idealno mjesto te ne čudi da SDP-ovci smatraju kako ih se želi iseliti kako bi zgradu dobio neki bogati investitor. Uskoro će se znati epilog dugogodišnje sudske trakavice u koju je bila uključena i jedna obitelj od koje je zgrada oduzeta nakon 2. svjetskog rata.
Naime, obitelj Peričić tužbom je tražila vlasništvo nad zgradom koja joj je oduzeta u procesu nacionalizacije. Neki su suvlasnici zagrade godinama vodili sudske sporove kako bi vratili zgradu, no zahtjev im je još 2016. odbijen od strane tadašnjeg Ureda državne uprave u Zadru. U pokušaju povrata zgrade neki su potrošili životnu ušteđevinu obraćajući se za pomoć i Vrhovnom sudu RH, kako nam je kazala jedna od suvlasnica.
S obzirom da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo tužbu Trgovačkom sudu radi isplate naknade za bespravno korištenje, SDP će sudskom presudom možda morati platiti i 142.000 kuna za korištenje prostora. Bio bi to velik udarac na njihov stranački budžet, kao i gubitak zgrade koju su dobili još kao sljednici SKH koji je u ovoj zgradi bio više od 70 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno