Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knjiga o razvoju školstva u Jasenicama

19.06.2012. 22:00
Knjiga o razvoju školstva u Jasenicama


Naši mladi naraštaji ne znaju mnogo o povijesti školstva kod nas pa čak ni o novijoj, ističe Bucić


Publicistika podvelebitskog kraja od prošlog je tjedna i službeno bogatija za novo djelo i novog autora. U naslovu “Razvoj školstva u Jasenicama” Ivan Bucić izlaže skupni portret obrazovnih ustanova, ljudi i etnološkog naslijeđa svog zavičaja povezujući ih do sada neobrađivanom arhivskom građom i stilom koji kroz 10 strukturiranih poglavlja donosi više od faktografije.
Pregalačkim radom u izdanju Školske knjige Bucić u prvom redu prikazuje povijest školstva Jasenica, ali i školu kao socijalni epicentar, odnosno raskrižje generacija. Reći će da je jedan od motiva za njeno objavljivanje bila 160. godišnjica školstva u Jasenicama, ali nikako i jedini.
– Htio sam našim sumještanima i ljudima iz susjednih mjesta pokazati da naše selo, iako siromašno i nastalo na kršu, nikada nije zanemarilo duhovni i nematerijalni aspekt te vjeru koja ih je povezivala sve ove godine i još ih uvijek veže. Moje djelo je ujedno i zahvala svećenicima koji su bili nositelji prosvjetiteljstva i duhovnosti na ovom su području – rekao je autor.
Bucićev rad temelji se na brojnim izvorima i podacima koje je minuciozno sakupljao do početka Domovinskog rata; na povijesno-znanstven način čitatelju približava datume i aktere koji su obilježili gotovo dva jasenička stoljeća te relevantnim podacima stvara živu sliku minulog vremena. Ipak, građa je dobrim dijelom morala biti bazirana na sjećanju.
– Svi su podaci bili vjerodostojni do početka Domovinskog rata, jer su vađeni iz originalnih dokumenata. No, agresori mi, kao i mojim sumještanima, u ratu pale kuću i u njoj sve sačuvane spise. Ti spaljeni spisi bili su precizniji i koncizniji, zato je moguće da se u štivu potkrala kakva nenamjerna pogreška.
Vatra je, dodaje Bucić, odnijela važne podatke i uloženi trud, ali nije ugasila potrebu za stvaranjem djela koje poviješću nastoji oplemeniti budućnost.
– Zašto sam se iznova uhvatio u koštac s ovim poslom? Iz jednostavnog razloga. Osvjedočio sam se da naši mladi naraštaji ne znaju mnogo o povijesti školstva kod nas pa čak ni o novijoj. Zato sam se odlučio na ovo: na težak, ali ujedno i izazovan posao kod kojeg sam se rukovodio maksimom: tko ne zna svoju prošlost ni budućnost mu nije sjajna. Zato im želim sjajniju sadašnjost i blistavu budućnost.


 O AUTORU




Ivan Bucić rođen je u Jasenicama 13. lipnja 1952. godine kao deseto dijete u obitelji. Osnovnu školu završio u Jasenicama, a srednju klasičnu gimnaziju u sjemeništu Zmajevića u Zadru 1971. Po završetku srednje škole upisuje Pedagošku akademiju u Zadru, odsjek likovne kulture. Oženjen je i otac troje djece. Neprestano radi s jaseničkom djecom od 1974. godine do danas, kada obnaša funkciju ravnatelja u matičnoj školi u Maslenici. Slobodno vrijeme još krati izrađivanjem skulptura, sakupljanjem starih jelovnika, pisanjem pjesama te izradom rječnika arhaizama.