Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neki turisti žale što je zalazak sunca kasno i traže muzej slomljenog stakla

20.06.2018. 10:03
Neki turisti žale što je zalazak sunca kasno i traže muzej slomljenog stakla


Plan grada je najtraženija roba ovdje kod nas u Turističko-informativnom centru. A nakon plana, ono što turisti dosta traže su i informacije o radnom vremenu muzeja te općenito o radnom vremenu raznoraznih institucija kao i svih ostalih objekata koji su zanimljivi turistima, kratko rezimiraju situaciju po pitanju turističkih upita voditeljica Morana Papić i dvije djelatnice zadarskog Turističko informativnog centra Dora Bunta i Antonia Batur. Njih su tri prve na "udaru" kada su u pitanju turisti, njihovi upiti te kao takve i osobe izvrsno upućene u to što sve danas jedan turist može tražiti od turističkog osoblja, dakako i ne samo od njih.


Nijemac želi na rafting
– Kreću već u osam sati ujutro i onda gotovo ne staju. Zatišje je tek oko sredine dana, oko ručka. Najviše je Njemaca, Francuza, Austrijanaca i Španjolaca s tim da od kada su krenule ove niskotarifne aviokompanije sve je veći i broj Skandinavaca. Oni su se pokazali i najuljudniji. Zapravo, ako bi već trebali izdvajati neke turiste kao najljubaznije, bili bi to ovi s engleskog govornog područja, ističe Papić.
Od kolegica joj doznajemo kako je sve veća potražnja za aktivnim turizmom, sve se više traže programi koji uključuju neku sportsku aktivnost.
– Kulturne znamenitosti su i dalje visoko na listi zanimanja naših turista, no bilježimo sve veći porast zanimanja i za biciklizam, trčanje, kajak, jahanje… jedan noviji vid turizma sportskog predznaka. Veliki broj turista se više ne zadovoljava s odmorom koji ne uključuje neke sportske aktivnosti tako da u zadnje vrijeme takvi programi nailaze na veliko zanimanje, objašnjava Bunta.
Upravo dok razgovaramo s djelatnicima zadarskog TIC-a nailazi jedan turist i raspituje se za rafting na Zrmanji.
– Čuo sam da imate super uvjete za rafting tako da sam se odlučio probati. Smješten sam tu u blizini grada, u Bibinjama i jako sam zadovoljan. Plaža je super. Pješčana je i nije naglo dubina pa se moja supruga i sin od tri godine mogu nesmetano brčkati u vodi dok ja jedrim na dasci. Ne volim se samo izležavati na suncu i sunčati tako da daska za jedrenje ide obavezno sa mnom, a uz dasku nastojim probati i još nešto tako da se nisam nimalo dvoumio kada sam saznao da postoji i rafting u blizini, priča nam Karl, njemački turist.


Zakasnio zalazak, "muzej slomljenog stakla"
– Turisti su fascinirani prirodom, pogotovo našim nacionalnim parkovima i naravno otocima. Stalno dobivamo komplimente na račun naših turističkih lokacija. Jedan od pluseva je bilo i priznanje UNESCO-a koji su zadarske bedeme prošle godine stavili pod svoju zaštitu, što je, kako smo čuli, potaknulo neke turiste da dođu i vide grad koji je zaintrigirao i UNESCO. Isto tako, puno se traže informacije o hrani jer je i to aktualni trend u turizmu, konzumacija namirnica lokalnih proizvođača, obilazak seoskih gospodarstava, nastavlja Papić.
Smije se kako zna biti i šaljivih komentara poput jednog od prije par dana kada ju je jedna turistikinja upitala zašto nam je zalazak sunca tako kasno.
– Došla je i mrtva-hladna uputila nam svoje žaljenje što nam je zalazak sunca tako kasno pa nije uspjela dočekati ga tamo gdje je planirala na Pozdravu Suncu, prepričava Papić.
– Jedna me pitala gdje je "muzej slomljenog stakla", dodaje kroz smijeh voditeljica centra.
Kako bi turistima što bolje približili Zadar i okolicu u Turističko informativnom centru dijele i letke/kataloge, a na velikom videozidu vrti se stalno i film o destinaciji.
– To im se također sviđa, naš film i promidžbeni materijal koji se može uzeti jer, kako su nam rekli, toliko materijala i besplatan plan grada i ne nalazi se u svim turističkim centrima.