Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Traže pomoć jer ne spavaju zbog buke motora, škripe guma i nabijanja gasa

21.06.2019. 10:15
Traže pomoć jer ne spavaju zbog buke motora, škripe guma i nabijanja gasa


Molimo za pomoć jer ovo je postalo nepodnošljivo. Već nekoliko godina smo u prosjeku svaki drugi dan u tjednu tijekom šest mjeseci žrtve noćnog divljanja motorima i automobilima. Više ne znamo što znači miran san, a većina nas radi, djeca idu u školu, vrtiće… Obavještavali smo policiju nebrojeno puta ali ovom paklu nema kraja, kažu nam stanari dijela Bilog briga i Bulevara koji stanuju nedaleko od trgovačkog centra u Ulici bleiburških žrtava.
Uzdaju se u institucije
Prostrano parkiralište tog trgovačkog centra noću se pretvara u poligon na kojem "nabrijani" vozači, mahom maloljetnici, nabijaju gas, izvode razne akrobacije na motorima i skuterima, "pale gume" vrteći automobile na mjestu pod ručnom kočnicom, a sudeći po snimkama koje su nam stanari dostavili cilj je očito stvoriti što veću buku. Sudbinu ovih stanara dijele i oni s predjela Smiljevac, uz Ulicu Ante Starčevića, no u nešto manjoj mjeri jer je intenzitet buke slabiji. Veći problem njima, kao i stanarima zgrada sa suprotne strane četverotračne ceste, su noćne utrke i jurnjava preko 100 kilometara na sat, neovisno o tome je li na semaforu crveno ili zeleno te usprkos činjenici da se radi o vrlo prometnoj cesti s ograničenjem brzine do 60 kilometara na sat. Ništa od toga mladim vozačima motora i skutera ne smeta da se i u sred bijela dana upuste u vožnju na jednom kotaču i "slalom" vožnju između automobila.


Oči i nade stanara koji zbog buke ne spavaju uprte su u upravu trgovačkog centra, Grad Zadar i policiju jer smatraju da bi upravo oni mogli riješiti njihov problem bilo postavljanjem rampi na ulazima na parkiralište izvan radnog vremena, bilo pojačanim kontrolama policije ili prometnih redara. Identičan problem sa suprotne strane raskrižja na parkiralištu drugog trgovačkog centra riješen je prije nekoliko godina, a tome su uz učestalije policijske patrole pridonijeli i postavljeni objekti koji su suzili prostor za akrobatske manevre ljubitelja buke i brzine.
U PU zadarskoj kazali su nam kako će provjeriti navode stanara koji su nam se požalili te poduzeti sve mjere koje su u okvirima njihovih ovlasti, a podsjetili su i na neke ranije akcije.
Pojačat će se policijski nadzor
– Policijski službenici ove Policijske uprave, tijekom proteklih mjeseci su proveli više preventivno-represivnih akcija u prometu na užem području grada. Tako su policijski službenici Postaje prometne policije Zadar u planiranim akcijama provodili mjere na sprječavanju prometnih prekršaja, a poglavito brzine i alkohola u Ulici Ante Starčevića i u Zagrebačkoj ulici, o čemu smo više puta obavijestili javnost u svojim dnevnim priopćenjima, kažu iz zadarske policije dodajući kako su na djelu uhvaćeni prekršitelji procesuirani sukladno zakonskim odredbama. Najavljuju kako se i u narednom periodu planiraju akcije u cilju preveniranja i sprječavanja prometnih prekršaja kao i povećanja sigurnosti prometa kako na gradskim, tako i drugim prometnicama.
– Što se tiče narušavanja javnog reda i mira škripom kočnica, bukom i slično na području parkirališnog prostora u Ulici bleiburških žrtava, na svaku dojavu o narušavanju javnog reda i mira policijski službenici izlaze na mjesto događaja u cilju pronalaska i zatjecanja počinitelja te će u cilju sprečavanja nedopuštenih i kažnjivih radnji policijski službenici pojačano opservirati i navedeni parkirališni prostor, poručili su iz PU zadarske.
 


Tri opasne gradske ceste-trkališta




Uz Ulicu Ante Starčevića, odnosno Bulevar, kao trkališta poznate su i Ulica Hrvatskog sabora, popularno zvana zaobilaznica, te Trpimirova obala, od Puntamike do Marine Zadar. Prije nekoliko godina stanari predjela Dražanica upozoravali su na taj problem, a zbog učestalih prometnih nezgoda i izlijetanja u more zbog ulijetanja u oštre zavoje neprikladnom brzinom ta je prometnica nazvana "cestom smrti". Naziv je dobila i zbog ugroze pješaka jer su se utrke "jedan na jedan" organizirale i tijekom poslijepodnevnih sati.