Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OPERATIVNA PRIPREMA Županijski stožer sazvao sastanak svih zdravstvenih službi

20.06.2020. 07:45


Stožer civilne zaštite Zadarske županije jučer je održao sastanak sa svim zdravstvenim službama na kojemu su dogovorili mjere u slučaju povratka koronavirusa. Sastanku su nazočili predstavnici Specijalne bolnice Ugljan, Doma zdravlja Zadarske županije, Doma za starije i nemoćne, Ljekarni Zadar, županijskog Zavoda za hitnu medicinu te Zavoda za zdravstveno osiguranje. Nakon analize najnovije situacije te činjenice da je u Hrvatskoj trenutno 12 oboljelih, donijeli su zaključke o kojima nam je načelnik Stožera, Šime Vicković, kazao:
– Na inicijativu župana Božidara Longina jučer je održan radni sastanak s predstavnicima zdravstvenih ustanova kojima je Zadarska županija osnivač i HZZO-a, a sve s ciljem dogovora postupka testiranja potencijalno koronavirusom zaraženih stranih gostiju. S obzirom na to da je s aspekta epidemiološke struke najvažnije spriječiti kretanje potencijalno zaražene osobe po zdravstvenim ustanovama, predloženo je da liječnici obiteljske medicine, timovi Zavoda za hitnu medicinu, te turistički timovi kojih ima devet na području Zadarske županije, uzimaju briseve turistima koji im se obrate sa simptomima karakterističnima za Covid -19, kazao je Vicković dodajući kako bi se uzorci dostavljali Zavodu za javno zdravstvo, čiji djelatnici u roku od dva sata mogu obaviti analizu uzorka.


Upute medicinskom osoblju
Prema zaključcima potencijalno zaražena osoba bila bi upućena u mjesto na kojem boravi, apartman, hotel, kamp, čime bi se spriječio dolazak u bolnicu, na OHBP, odnosno kontakt s velikim brojem ljudi.
– Potrebno je dati uputu liječnicima i medicinskim sestrama o pravilnom načinu uzimanja briseva te riješiti financijski aspekt postupka. Na sastanku je dogovoreno kako će se odmah HZJZ-u, resornom ministarstvu, HZZO-u, te Nacionalnom stožeru civilne zaštite uputiti dopis s upitom o načinu postupanja te načinu financiranja postupka, zaključuje Vicković.
Unatoč povećanju broja zaraženih, županijski Stožer civilne zaštite jučer nije dobio nikakve upute o postupanju s turistima u slučaju pojave većeg broja zaraženih koronavirusom.
– HZJZ je donio preporuke o boravku na jahtama, u hotelima i ostalim vrstama turističkog smještajima. Zbog povećanog broja oboljelih na razini Hrvatske održali smo ovaj sastanak kako bismo se operativno pripremili za djelovanje u slučaju da dođe do povećanog broja pozitivnih na koronavirus i poduzeli maksimalne mjere zaštite, kaže načelnik Stožera.


U županiji nema oboljelih
S obzirom na to da je u dijelu javnosti došlo do panike zbog povratka Covida -19 te se sve češće govori o drugom valu pandemije, Vickovića smo pitali kakvo je njegovo mišljenje budući da je u stalnom kontaktu s članovima Stožera, zadarskim liječnicima i epidemiolozima.
– Ovo su samo pojedinačni slučajevi te smatram da će drugi val, sudeći prema onome što mi struka kaže, doći tek kasno na jesen, ako ga uopće bude. Na području naše županije, kao što je poznato, slučajeva zaraze nema, a to pokazuju i najnovija testiranja, ističe Vicković te dodaje kako se i dalje redovito provodi kontrola svih uslužnih objekata, počevši od kafića i restorana, pa do frizerskih i kozmetičarskih salona.
– Svakoga ponedjeljka dobivamo izvještaje svih gradskih i općinskih stožera o izvršenim nadzorima nad pravnim subjektima koje su dužni kontrolirati – kaže na kraju načelnik Stožera poručujući građanima da mogu biti mirni ako se i dalje pridržavaju tri osnovna pravila zaštite – socijalne distance, pranja ruku i nošenja maski te boravka u zatvorenim prostorima s više ljudi.
 




Testiraju se građani koji idu u staračke domove


Šime Vicković nam je prenio i najnoviju vijest vezanu za rezultate testiranja u Zadarskoj županiji. Zanimljivo je da porast broja oboljelih u više hrvatskih gradova ipak nije doveo i do povećanja broja testiranih. Naprotiv, pojašnjava, na testiranje idu samo oni koji moraju.
– Na dan 18. lipnja testiralo se troje ljudi i riječ je o onima koji idu na smještaj u staračke domove i koji se, prema uputama Nacionalnog stožera, moraju testirati prije, kazao je.