Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

60. GODIŠNJICA MATURE Generacija koja je ostavila traga u životu grada

20.06.2021. 08:24


I na šezdesetoj obljetnici mature okupili su se ovih dana nekadašnji učenici Ekonomske škole kako bi se ponovno družili, oživljavali uspomene na prekrasno doba u svom životu koje se ne zaboravlja. Bila je to i prilika da jedni drugima ispričaju što su im novo donijele godine, koje su radosti i uspjesi, a i novi dobri ljudi ušli u njihove sudbine. To je, razumljivo, bio dan rezerviran samo za lijepe priče, a one se, razumljivo, uvijek vežu za dobre ljude.


«Pamtim samo sretne dane«
Sudionike ove proslave kao takve pamti i njihov profesor Roman Segarić.
– Ova generacija ostala mi je u lijepom sjećanju jer su bili kompaktni, složni, nitko se nije posebno isticao. Bili su to vrlo dobri učenici. Danas su to umirovljenici, bake i djedovi i prabake, govori prof. Segarić, dodajući kako su o davnim školskim, ali i sadašnjim danima, pričali u restoranu »Stipe« gdje se pozivu na ovaj poseban sastanak odazvalo 17 maturanata iz 1961. godine.
Naime, kako navodi prof. Segarić, te su godine maturirala 62 učenika, a do danas je, nažalost, umrlo njih 16.
Kako proizlazi iz riječi prof. Segarića, koji se prisjetio nekih svojih učenika, bila je to generacija koja je ostavila traga u životu grada.
Proslavili su bili i 55. obljetnicu mature nakon čega su poslali fotografiju svom voljenom profesoru, a on im je odgovorio rukopisnim pismom koje su čitali ovom prigodom.
Kako prepričava prof. Segarić, našli su se na Pozdravu Suncu, razgovarali šetajući rivom i parkovima.
– Glazba nije bila potrebna, prisjećali smo se starih dana i svih lijepih trenutaka. Meni su svi oni ostali isti, oni su kao moja djeca, imali smo i imamo prijateljski odnos, uvijek se rado susretnemo i popričamo, ističe prof. Segarić snažnu poveznicu između učenika koji su upisali prvi razred 1957. godine, a on im je 1958. počeo predavati.


Zadužili grad
Naveo je i nekoliko značajnih učenika i njihovih postignuća, jedan od njih je Mladen Fain.
– Zabilježen je i na Wikipediji, bio je bankar, a bavio se i novinarstvom. Bio je posebno darovit u pisanju u enigmatici, kao i u pisanju aforizama, naglašava prof. Segarić i dodaje da je bio povezan i sa sportom.
Ivica Surać uvršten je u Leksikon zadarskih laureata. Između ostalog, riječ je o direkoru »Plodina« i financijskom direktoru poduzeća Poljoprivredno dobro Zadar i sadašnjem vlasniku zadarske trgovačke tvrtke Sarag.
– To je osoba koja je puno dala Zadru, razvijao je poljoprivredu, bio je i predsjednik KK Zadra, hvali profesor svog učenika.
Krešimir Zrilić, diplomirani ekonomist, bio je direktor poslovnice komercijale banke u Benkovcu.
Serđo Mičić bio je predsjednik Zadarske dijabetičke udruge. Mate Čanković bio je direktor Zadranke i član Skupštine Općine Zadar.
Marko Jurlina, diplomirani ekonomist, vodio je Odjel za privredu, odnosno gospodarstvo i finacije Skupštine Općine Zadar, odnosno Grada Zadra. Ante Jerković bio je predsjednik Skupštine Općine Drniš.
U toj je generaciji bio i Josip Skoblar, istinska legenda hrvatskog nogometa, a kako saznajemo od prof. Segarića, otišao je igrati u Beograd u 4. razredu.
U šali mu je prof. Segarić, prisjeća se, govorio kako neće biti kao neki istaknuti nogometaši tog vremena, a on ih je na kraju nadmašio.




Ljubavna priča
Ovu je proslavu organizirao Srećko Miletić, privrednik, odnosno gospodarstvenik, svojevremeni voditelj poslovnice špediterskog poduzeća Transjug Rijeka, koji je u vrijeme demokracije osnovao vlastito špeditersko poduzeće »Midasa«, koje je kasnije naslijedio njegov sin.
– Veseli me što su svi bili zadovoljni, nije mi bilo teško ništa organizirati. Ako Bog da zdravlja, organizirat ćemo opet za pet godina. Dok je čovjek neopterećen i pozitivan, može sve, ističe Miletić i dodaje kako je prof. Segarić bio posebno iznenađenje i da je dobio posebnu zahvalu.
Šećer na kraju je lijepa ljubavna priča prof. Segarića.
– Kad su oni maturirali, upoznao sam svoju suprugu i za pet mjeseci smo se oženili. Ove ćemo jeseni proslaviti šezdesetu godišnjicu braka, ponosno govori prof. Segarić.
Kako ističe, savjetovao je svojim učenicima i učenicama da se što češće druže, svake godine, pa i svakog mjeseca.
– Sastajući se, manje starimo, zaključuje prof. Segarić, dobri duh Zadra.


Okupljeni
Na posebnom druženju, posebnoj obljetnici, okupili su se:
Tomislav Sladoljev, Mate Čanković, Melita Grozdek, Ana Ježina, Anđelka Kraljić, Krešo Zrilić, Ante Jurlina, Srećko Miletić, Zdenko Štrmelj, Serđo Mičić, Anastazija Škara, Meira Baković, Marija Mrkić, Ivica Surać, Marijana Rajhenfater, Marijana Martinović, Mirjana Skutarić i njihov profesor Roman Segarić.


»Glazba nije bila potrebna, prisjećali smo se starih dana i svih lijepih trenutaka. Meni su svi oni ostali isti, oni su kao moja djeca, imali smo i imamo prijateljski odnos, uvijek se rado susretnemo i popričamo«
Roman SEGARIĆ