Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Karta radosti i tuge

20.06.2021. 08:16


Sebičan sam gad. 'Sebični gen' (Richard Dawkins) jako mi je izražen, lukavo zavučen u mojim dubinama do kojih rijetko prodirem, često ostajući bez kisika. Većinu onoga što činim, radim iz sebičnosti. Pa i onda kada volim, otkrijem kako je temelj moga voljenja sebičnost. Sve što prosuđujem, sudim iz sebičnosti i iz svoga sebičnoga kuta.


Avaj, nije lako.


No, moguće je biti dobar, plemenit i voljeti bez trunka sebičnosti.




Tuga koja opkoli moju dušu, natopi moj um poručuje mi: probudi se, Ante.


Divna su to buđenja u kojima spoznaješ svoju sebičnost, ograničenja i nesavršenosti. Onda rastem kao dobro stablo, jer znam: nisam dogotovljen, u meni postoje bogatstva kao u rudniku dijamanata koje s trudom i mukom treba iskopati.


Divni, iskonski ti i ja, čeka. Prostro je stol ljepote, radosti i divne životne zaigranosti. Pozivam te u avanturu života. Pronaći svoje ja, nebrušeni dijamant sazdan od duha, rođen Duhom Svetim.


Sebičnost daruje tugu. Pronađeno ja daruje radost. Sebičnost daje strah, čisto ja hrabrost, neustrašivost. Sebičnost se boji protoka vremena, ja osluškuje vrijeme, druguje s vremenom.


Ne sviđa mi se Beethoven, reći će sebičnost, jer je ograničena i ne želi priznati kako ne razumije. Kada znaš kako ne razumiješ na putu si da shvatiš. Nagrada je radost. Kada Beethovenu, koji ti se ne sviđa, daš šansu od sedam tonova u miru i koncentraciji, nagrada je nova spoznaja sebe same ili sebe samoga. Strah kopni, a hrabrost raste. Iza sedmog Beethovenovog tona čeka sreća.


Sebičnost je dogotovljena, ja je proces.


Divno i o tome piše veliki Claudio Magris u knjizi Abecede o knjigama i ljudima, u izdanju Frakture, u prijevodu Ljiljane Avirović.


Sebičnost rađa tugu, ja rađa radost. Dobro došli, doma.