Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PDV će se plaćati i na pošiljke do 160 kuna

20.06.2021. 09:20


U Hrvatsku izvan Europske unije, odnosno iz trećih zemlja dnevno stiže od sedam i pol do deset tisuća pošiljki takozvane male vrijednosti do 160 kuna (22 eura) na koje građani dosad nisu plaćali PDV, ali se od 1. srpnja ta olakšica ukida. Osim što će se od početka srpnja na robu iz trećih zemlja, primjerice Kine, koja je naručena putem e-trgovine plaćati PDV, građani mogu očekivati i da će nova pravila značiti i nove poštanske naknade i da će isporuka biti usporena, upravo zbog velikog broja pošiljki koje će se sada oporezivati. Istaknuto je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju su organizirali Carinska uprava i Hrvatska pošta, a ravnatelj Carinske službe Mario Demirović podsjetio je da pripreme za ovu novost traju više od dvije godine, dok se sama regulativa na razini Unije pripremala desetak godina. On tvrdi da je Carina spremna odrađivati novi posao koji se tiče malih pošiljki 24 sata dnevno.


Neke naknade manje
Pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Bosiljko Zlopaša otkrio je da je pripremljeno nekoliko sustava naplate PDV-a pri uvozu koji bi trebali osigurati brz protok pošiljaka, pa je tako moguće i ona za kupca najjednostavnija, da se na platformi koja prodaje robu već prilikom prodaje robe kupcu u Europi uračuna PDV i taj PDV transferira preko svog registriranog zastupnika u EU-u. No, hoće li se to događati, ovisit će o samoj platformi.
Iz Hrvatske pošte najavili su da će isti dan kad na snagu stupa oporezivanje malih pošiljki uvesti naknadu za kontrolu svih pošiljaka koje dolaze iz trećih zemalja. Voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić pojasnio je da se te naknade uvode zbog troškova koji nastaju zbog promjene procedure, pa je spomenuo trošak rada jer će se operativno provoditi složenija kontrola, a uvodi se i novi informatički sustav. Za pošiljke do 150 eura naknada će iznositi 18,50 kuna, a za pošiljke od 150 do 1.000 eura naknada će biti 37 kuna. Hrvatska pošta ukida pojedine naknade koje se primjenjuju do 1. srpnja, pa će naknade za većinu pošiljaka koje su između 22 eura i tisuću eura biti i manje.


Porez na kraju
Građani koji naručuju robu direktno iz trećih zemalja, dakle onu koju prethodno online trgovac nije uvezao u neku državu Europske unije, moraju računati i na to da na tu robu plaćaju i carinu.
Tu pak vrijede nešto drukčija pravila i još uvijek postoje izuzeci za koje se ne plaća carina, jednako kao i pri prijenosu robe preko fizičke granice, kad se primjerice u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine ili Srbije.
U Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj vrijedi pravilo da se na pošiljke vrijednosti do 150 eura ne plaća carina. Dakle na vrijednost robe do 150 eura platit će se samo PDV, koliko god ta roba koštala, ali iznad 150 eura kupac mora računati i na plaćanje carine ako roba stiže iz trećih zemalja. No, kupci moraju biti oprezni i kad kalkuliraju oko te vrijednosti, jer se u carinsku vrijednost poštanske pošiljke uključuju i troškovi nastali do mjesta isporuke, odnosno unosa u carinsko područje, što uključuje i trošak inozemne poštarine. Tako će se carina, i to prema carinskoj tarifi za svaku robu, naplatiti na pošiljku čija je vrijednost 130 eura, ali je vrijednost pošiljke s ostalim troškovima 160 eura. U carinsku vrijednost neće se uključiti eventualni dodatni troškovi koji se naplaćuju u zemlji uvoza, kao što su troškovi poštanskog posredovanja u zemlji, manipulacija s robom, troškovi otpremnika i drugi troškovi koje naplaćuje pošta. Uz to treba voditi računa i o tome da se PDV naplaćuje tek kad se obračuna carina ili primjerice posebni porezi ili trošarine, ako je riječ o robi na koju se plaćaju ta javna davanja.




MOGUĆE USPORENJE
Građani mogu očekivati i da će nova pravila značiti i nove poštanske naknade i da će isporuka biti usporena, upravo zbog velikog broja pošiljki koje će se sada oporezivati


Darak oslobođen carine
Oslobođenje plaćanja carine za vrijednost do 150 eura ne odnosi se na alkoholna pića, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske proizvode. Carina se ne plaća jedino ako je riječ o nekomercijalnoj pošiljci koju šalje fizička osoba drugog fizičkoj osobi bez naknade, recimo kao svojevrsni dar. U tom slučaju moguće je bez plaćanja carine primiti primjerice 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje, ili primjerice 0,25 litara toaletne vode.
Za svu ostalu robu fizička osoba fizičkoj osobi za osobnu upotrebu može poslati robu vrijednu do 45 eura, bez plaćanja carine i PDV-a.