Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Potvrđena svinjska gripa u Šibeniku

Autor:

19.07.2009. 22:00
Potvrđena svinjska gripa u Šibeniku

Foto: Adam VIDAS



 Šibenski maturanti koji su se proteklog vikenda vratili sa ekskurzije u Španjolskoj oboljeli su od svinjske gripe. Potvrđeno je to jučer iz epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nakon dovršenih pretraga uzoraka koji su obrađeni u zagrebačkom Referentnom centru za influencu. Ravnatelj šibenske Opće bolnice Željko Burić i Suzi Vatavuk, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo na konferenciji za novinare održanoj malo prije službene potvrde virusa H1N1 kazali su kako je trenutno 60 oboljelih, radi se o lakšem obliku gripe te su poručili građanima da nema razloga za paniku. Ali također i da je širenje svinjske gripe sada nezaustavljivo.
– Djeca koja su se vratila iz Španjolske imaju simptome koje izaziva virus H1N1, odnosno svinjske gripe. No, problem nije onog ranga koji mu se pridaje. Radi se o infekciji koja ima razinu smrtnosti na razini sezonske gripe, samo što je riječ o novom virusu i poprimila je razmjere pandemije. Svi oboljeli dobili su lijek Tamiflu, a osobe koje su bile u kontaktu s njima profilaksu, odnosno lijekove za prevenciju. Osnovni cilj nije da svatko dobije lijek, nego da se spriječi prijenos s prve zaražene osobe na kontakte. Nema opasnosti za javnost niti razloga za paniku. Nitko ne treba biti zabrinut – kazala je Suzi Vatavuk dodavši ipak da niti jedna gripa nikad nije zaustavljena u svom širenju pa neće ni ova.
Ravnatelj šibenske Opće bolnice Željko Burić rekao je da većina maturanata imala blage simptome influence, a osam ih ima i respiratorne probleme. Jedna maturantica je hospitalizirana, a njezino stanje je poboljšano. Svi koji trebaju dobili su lijek. Upućene su nam i dodatne količine Tamiflua. Lijeka ima – istaknuo je Burić, a na upit je li bolnica osigurala dovoljan broj kreveta ukoliko se kod oboljelih pojave i teži simptomi odgovorio je kako je ukupno pripremljeno 50-60 kreveta.
– U Šibeniku je 12 kreveta pripremljeno na zaraznom odjelu, a oslobođen je i cijeli kat primarne interne sa 17 kreveta. U Kninskoj bolnici osigurano je 27 kreveta. Nema potrebe za osiguravanjem dodatnih kapaciteta jer se ništa dramatično ne dešava – naglasio je Burić dok je Suzi Vatavuk dodala kako bi, da izbije epidemija, u bolnici ležali oni koji moraju ležati što znači da su ugroženi, a teži oblici svinjske gripe mogu se očekivati kod pacijenata koji i običnu gripu teže podnose, odnosno kroničnih bolesnika, trudnica i djece.
Virus H1N1 stigao je i u Osijek, tamo je potvrđeno da jedna maturantica ima svinjsku gripu.
 


Rok valjanosti tamiflua produljen za dvije godine


Građani koji su proteklih mjeseci svoju kućnu ljekarnu za svaki slučaj opskrbili Tamifluom, ne trebaju baciti kutiju s lijekom nakon isteka roka trajanja. Prema preporuci Europske agencije za lijekove (EMEA), rok valjanosti tvrdih kapsula Tamiflua produljen je s pet na sedam godina, jer je ocijenjeno da postojeće zalihe mogu poslužiti u slučaju širenja pandemije. Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je ovu izmjenu za sve oblike tvrdih kapsula Tamiflua koje imaju odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj (75 mg, 45 mg i 30 mg).
Za kutije Tamiflua koje su već u prometu, sukladno preporukama Povjerenstva za humane lijekove EMEA-e, Agencija za lijekove savjetuje čuvanje još dvije godine nakon isteka označenog petogodišnjeg roka valjanosti. Drugim riječima, pacijenti koji kod kuće imaju pakovanje Tamiflua, mogu ga koristiti dvije godine nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji.