Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najbolja predstava Kazališnog ljeta

19.07.2011. 22:00
Najbolja predstava Kazališnog ljeta


Ova je predstava, budući se 1. kolovoza igra viđena “Stoše od Foše”, po našem sudu, bila najbolja na ovogodišnjem Ljetu, a i zadarska publika, sudeći po reakcijama, nije ostala ravnodušna na odlične glumačke izvedbe Linde Begonje i Draška Zidara.


Pretposljednja točka dramskog dijela programa ovogodišnjeg izdanja Zadarskog kazališnog ljeta bila je predstava “Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta” u produkciji Teatra Rugantino. Ova je predstava, budući se 1. kolovoza igra viđena “Stoše od Foše”, po našem sudu, bila najbolja na ovogodišnjem Ljetu, a i zadarska publika, sudeći po reakcijama, nije ostala ravnodušna na odlične glumačke izvedbe Linde Begonje i Draška Zidara.
Riječ je o predstavi u režiji Zijaha Sokolovića nastaloj prema tekstu “Gretica stranica 89.” suvremenog njemačkog autora Lutza Hübnera (uprizorenje istog teksta u produkciji HNK Split i režiji Dražena Ferenčine zadarska je publika mogla vidjeti na lanjskom Kazališnom ljetu, op.a.). Hübner svojim tekstom propituje kazalište kroz odnos redatelja i glumca. Naime, tekst “Gretica str. 89.” nosi naziv prema sceni  iz Goetheova “Fausta”, u kojoj se prikazuje odnos između zaljubljene Margarete/Grete i Fausta, a ta je scena ujedno bila i polazište Lutzu Hübneru za prikazivanje svih zbivanja u procesu rada na predstavi. U drami su predstavljeni odnosi između različitih tipova redatelja (ženskara, gnjavatora, zahtjevnih redatelja…) i glumica (prvakinje, glumice iz provinicijskih kazališta, starije glumice). Tim postupkom gledateljima se približava proces stvaranja kazališne predstave…
Na programu Zadarskog kazališnog ljeta sutra (21 sat i 30 minuta, dvorište Providurove palače) slijedi jazz koncert “Jazz Hondo” (Španjolska).