Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pilote na požarištu zna zateći i noć

Autor: Siniša Klarica

19.07.2013. 22:00
Pilote na požarištu zna zateći i noć


Piloti često gase požare do sumraka te se u bazu Zemunik vraćaju noću, ili kreću na požarište prije svanuća


Piloti protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 F preksinoć su u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku završili obuku u noćnom letenju. Nastavak je to osposobljavanja novih protupožarnih pilota u eskadrili  kojim je završio prvi stupanj obuke. Slijedi im najizazovniji dio koji čine slijetanje na vodene površine za usvajanje tehnika uzimanja i ispuštanja vodenih bombi na simulirane ciljeve požara, a u konačnici sudjelovanje u stvarnim situacijama gašenja požara iz zraka. Završetkom obuke piloti na zrakoplovu tip Canadair CL-415 postaju kopiloti, dok se na Airtractoru AT-802 F piloti osposobljavaju za samostalnu provedbu zadaća u akcijama gašenja požara iz zraka.
Na kraju provedene obuke noćnog letenja zapovjednik PPE, bojnik Davor Turković je rekao da je noćno letenje značajno za pilote PPE, jer se tijekom protupožarne sezone vrlo često susreću sa situacijama kada gase požare do sumraka, te se u bazu Zemunik vraćaju noću. Dodao je da je tijekom prethodnih PP sezona bilo i letova prije svanuća kako bi već u zoru bili prisutni na aktivnim požarima, koji su se pojavili i razvili tijekom noći, a čime se produžuju mogućnosti sveukupnog djelovanja.
Obuku u noćnom letenju na Canadairu CL 415 su završili: natporučnici Igor Mindoljević, Ante Vranjić i poručnik Ivan Dukić. Na Airtractoru AT-802 F, tzv. “točkašu” to su učinili satnik Kristijan Bilić i natporučnik Bruno Cifrek Kolarić.