Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LOVRE RONČEVIĆ Negativne reakcije su bile pretjerane i nekorektne

20.07.2020. 08:35


Dovoljno je imati samo malo veze s tenisom u Zadru, ali i u cijelom teniskom svijetu, da znate tko je Lovre Rončević. Radi se o osnivaču i predsjedniku Teniskog kluba Zadar 08, poznatom teniskom treneru, ali i osobu koja je »pošteno povukla« da tenis u Zadru dođe na vrlo visoku razinu. ŠC Višnjik je tako postao pravi teniski centar s deset napravljenih terena i organizaciju dva polufinalna Davis Cup dvoboja u kojima je Hrvatska prvo svladala Francusku, a nakon toga i SAD. Prava senzacija je i bila najava Adria Toura u organizaciji Novaka Đokovića i njegovog tima, koji je u Zadar doveo i najboljeg svjetskog igrača i niz teniskih zvijezda. No, nakon nekoliko spektakularnih dana, svima je jasno kako se to završilo. I baš sada, nakon nekoliko tjedana, pitali smo Rončevića o dojmovima cijele manifestacije.
– Osjećaji su definitivno podijeljeni. Sve što se napravilo bilo je izuzetno uspješno, ali nedostajalo je to finale. Taj šlag na torti. Sigurno bi finalni dvoboj bio spektakularan i moram priznati da malo žulja to što se nije odigralo. Ali bez obzira na to, Adria tour je bio vrhunski sportski događaj – istaknuo je Rončević, koji smatra da je natjecanje bila odlična reklama za naš grad.


Reklama
– Svakako je to bila sjajna reklama za Zadar. Kadrovi koji su išli u velik broj svjetskih zemalja bili su spektakularni. Mogu reći da me jako puno prijatelja iz svijeta tenisa zvalo i reklo mi da ne mogu vjerovati kako fantastično Zadar izgleda. Da, dogodilo se to što se dogodilo. Krenule su negativne reakcije, ali kada pogledamo objektivno, odmah nakon Zadra dogodio se i slučaj Atlanta. I tamo se održalo natjecanje i tamo je igrač bio zaražen. I nije se dogodilo ništa. Natjecanje se nastavilo, bez negativnih reakcija. I tom svjetlu možemo sada reći da su te sve negativne reakcije koje su se vezale uz Zadar bile nekorektne i pretjerane, jer se isto to dogodilo i na drugom kraju svijeta i nisam baš imao dojam da se nekoga posebno napada.
Imate li kontakt s nekime iz Đokovićevog tima i jeste li komentirali situaciju?
– Nedavno sam se čuo s bratom od Novaka Đokovića i još jednom mi je rekao da su svi iznenađeni prijemom koji su imali u Zadru i svima im je izuzetno žao što se finale nije odigralo. I sam Novak je rekao da vjeruje da bi u tom finalu Zadrani navijali za njega i da je vrhunski dočekan i da je oduševljen i s činjenicom da i u dvoboju protiv Borne Ćorića navijači nisu bili kontra njega. Nekako se i meni čini da su Zadrani izuzetno cijenili gestu od Novaka Đokovića.
Sada, nakon što je prošlo određeno vrijeme, smatrate li da se ipak u organizaciji dogodila greška, kada se nije testiralo igrače prije natjecanja?


Interes
– Nekako je najlakše biti pametan kada je sve prošlo i svima nam je žao što se ovako završilo. Ali treba biti realan i postaviti protupitanje; jeli se testiralo svih od 500 tisuća turista koji su trenutno u Hrvatskoj? Mi ništa nismo napravili što je bilo kontra propisa koji su bili u to vrijeme »na stolu«.
Smatrate li da će Zadar biti i u budućnosti domaćin ovako velikih teniskih manifestacija?
– Adria tour je bio izuzetno organizacijski zahtjevan. Mnogo zahtjevniji od dvoboja Davis Cupa i sigurno je bio jako dobar test za budućnost. Siguran sam da će u budućnosti biti velikih teniskih događaja i zaista postoji interes za njima u Zadru. Postoje svi preduvjeti da se u Zadru održi veliki međunarodni turnir.
 




Teniski stadion bi imao smisla


Još tijekom Adria toura u javnost je »izašla« ideja o gradnji teniskog stadiona na Višnjiku. Koliko je to realna opcija?
– Svakako da želja postoji i tek nakon ovakvih događanja se vidi kako bi teniski stadion zaista imao smisla. No, direktor ŠC Višnjik Denis Karlović je svakako osoba koju se treba pitati o toj temi – kaže Rončević.
 


O svojim angažmanima


Lovre Rončević ističe da je zadovoljan radom u TK Zadar 08 i da uskoro očekuje i veliki seniorski rezultat.
– Imamo stabilne brojke, velik broj djece, a ove godine imamo i odličnu seniorsku momčad. Nadam se da će se i liga odigrati i plan je da uskoro napadnemo i titulu prvaka Hrvatske. U svakom slučaju mislim da dolaze dobra vremena za zadarski tenis – istaknuo je Rončević, koji trenutno radi i s Davis Cup reprezentativcem Matijom Pecotićem.
– Radi se o jako zanimljivom igraču s jako zanimljivom životnom pričom. Ako bude zdrav i ako se tour bude normalno održavao, nadam se da će uskoro ući u krug igrača koji mogu nastupati na Grand slamovima, što znači ulazak u među 230 igrača ljestvice. Sljedeći korak je napad na TOP 100. On ima kvalitetu za to.
Dugi niz godina radili ste i sa Zadrankom Bernardom Perom koja nastupa pod zastavom SAD-a.
-Lijepo je vidjeti koliko Bernarda napreduje, ona ima potencijal za TOP 50 pa i više od toga. Pratimo ju, navijamo za našu Zadranku. Radi se o odličnoj tenisačici i sjajnoj djevojci.
 


Veliki interes za tenisom


Zadar je nekako »preko noći« postao pravi teniski centar. Održana su dva dvoboja Davis Cupa, Adria tour, poznati tenisači dolaze u Zadar. Koliko se i među Zadranima povećao interes za ovim sportom?
– Dovoljno je prošetati preko dana kada nisu vrućine Višnjikom i jasan će biti odgovor na to pitanje. Tereni su puni i to ne samo na Višnjiku. Teniska liga rekreativaca je brojna, puno se ljudi uključuje, mnogo djece trenira tenis. I to je sjajna slika.
Izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Vedran Martić najavio je i pripreme cijele reprezentacije u Zadru?
– Kako je završnica Davis Cup-a u Madridu ove godine otkazana, same pripreme kao takve neće se dogoditi. U ovom trenutku je izgledno da će se teniska sezona nastaviti na tvrdim terenima u SAD-u i dosta naših igrača je najavilo da će zadnji dio svojih priprema održati baš na Višnjiku i to pokazuje kako je kvalitetna teniska infrastruktura u Zadru. Dovoljno je reći i da su dvije djevojke iz TOP-a 20 najavila dolazak na pripreme u Zadar, naravno ako se bude moglo putovati. Sigurno će Višnjikom i dalje prolaziti velik broj vrhunskih tenisačica i tenisača.