Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TURISTIČKI ADUTI Kampovi u srpnju vratili turizam u život, u Oazi mira 300 gostiju

20.07.2020. 12:43


Srpanj vraća turizam u život. U uvjetima koronavirusa turističke brojke su iznad svih očekivanja. U općini Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana, Vrgada) u prvih 18 dana srpnja s obzirom na prošlogodišnje rezultate ostvareno je oko 40 posto noćenja i dolazaka gostiju, čime su nadmašene procjene i očekivanja.
– Podaci prema eVisitoru u prvih 18 dana u srpnju daju dodatni vjetar u leđa optimizmu. Naime, ovaj vikend zapravo označava početak ovoljetne turističke špice te vjerujemo da ćemo u nastavku glavne sezone ostvariti zadovoljavajuće rezultate, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.
Zbog mjera zaštite od koronovirusa, puno toga se od turističkih događanja ne može realizirati, kao primjerice glazbeni, kulturni i zabavni programi koji su u Pakoštanima obilježje svake turističke sezone.
– S obzirom na to da gosti mogu održavati socijalnu distancu, privatni smještaj, nekomercijalni smještaj i kampovi su naši najjači turistički aduti da sezona bude s oko 50 posto ostvarenih prošlogodišnjih rezultata, istaknula je Vulin.


Nijemci, Austrijanci, Nizozemci, Slovenci
Kamp Oaza mira u Dragama na šest hektara površine uz samo obalu ima kapacitet od 700 osoba, 200 parcela, 20 modernih i klimatiziranih mobilnih kućica, restoran s velikom ljetnom terasom, otvoreni bazen te hotel, koji će goste primati od iduće turističke sezone.
– U kampu je oko 300 gostiju što je oko 40 posto od prošlogodišnjih rezultata, kazao je Ante Barešić iz tvrtke AG Barešić & sinovi, vlasnice kampa Oaza mira.
Gosti kampa su uglavnom stranci, Nijemci, Austrijanci, Nizozemci, Slovenci.
– Rezervacije se za kolovoz ne otkazuju, a ima puno upita o slobodnim mjestima. Vjerujem da ćemo uspjeti uhvatiti glavni dio sezone te da ćemo na kraju srpnja i u kolovozu poslovati sa 60 do 70 posto kapaciteta, optimist je Barešić.
Dokaz je to, kaže on, da ljudi koji planiraju svoje godišnje odmore provesti u kampu Hrvatsku i dalje smatraju jednom od najsigurnijih ovoljetnih destinacija na Mediteranu.


Pridržavanje uputa i preporuka
– Ono što se promijenilo u odnosu na prethodne godine je da poštujemo socijalnu distancu, naglasio je Barešić.
Međutim, opreza nikad dosta jer u ovoj epidemiološkoj situaciji mnogima koji se spremaju na odmor na more u mislima je pitanje o situaciji kod nas.
– Visoka razina osobne odgovornosti svakog pojedinca i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera je većini jamstvo da mogu krenuti put Hrvatske i u Oazu mira jer ih ovdje čeka ugodan odmor i sigurna destinacija. Naši veliki promotori su višegodišnji turisti i turisti koji su se s odmora vratili kući, istaknuo je Barešić.
Zaposlenici se pridržavaju svih uputa i preporuka, epidemiološke mjere vidljive su i u velikom i moderno opremljenom sanitarnom čvoru, a na recepciji je na pultu, pored i pleksiglas zaštita.
– Nismo imali nikakvih neugodnosti zbog COVIDA. I u kampu, restoranu i u trgovima se vodi računa da o dezinfekciji ruku i održavanju distance te bez straha možemo uživati na odmoru, kazao nam je u subotu Nijemac Paul.




Kamp »težak« milijune eura
Shodno situaciji, mjesta u kampu ima dovoljno, razmak je više nego dovoljan, svatko uživa na svojoj parceli u kamp prikolici.
– Dugo godina ljetujem u Hrvatskoj jer je lijepo, a u kampu smo gotovo od samog otvaranja. Ostat ćemo dva tjedna, rekao nam je Paul.
Kamp je vrlo lijep s velikim parcelama u borovoj šumi i s plažom u prekrasnoj uvali, što je njegovo najveće bogatstvo.
– U kamp sa svim sanitarnim, ugostiteljskim, trgovačkim, uslužnim te sportskim i rekreativnim sadržajima uloženo je oko 14 milijuna eura, od toga pet milijuna eura u hotel s bazenom, velikom restoranskom salom i svim drugim sadržajima, naglasio je Barešić dodavši kako će hotel s restoranom, 40-ak soba i vanjskim bazenom imati pet zvjezdica.