Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Opet lete dalmatinski galebi oko fureštih

20.07.2021. 11:54


Nova pjesma Zorana Jelenkovića pod nazivom »Furešte« plod je još jedne suradnje Zorana i njegovog sina Šime koji je autor glazbe i teksta, dok je Zoran producirao pjesmu i napravio aranžman. Pjesma je simpatična, brza i vesela dalmatinska skladba rađena u dalmatinskom »slengu« i kao takva odaje karakter podneblja iz kojeg dolazi. Pjesma govori o poznatim i posebnim dalmatinskim »galebima«, to jest momcima u bilo kojoj dobi i njihovom udvaranju stranim turistkinjama, fureštama, ne bi li osvojili njihova srca i družili se s njima izvjesno vrijeme do nailaska nove »furešte«.
– Klasična priča, naši »galebi« idu u akciju i traže svoje pratiteljice, furešte cure. Nije tu ništa važno, samo skupljanje broja. I tako je to od početka turizma do dan-danas, kroz smijeh priča Zoran i dodaje kako su to momci koji vole život i cure.
Za pjesmu je napravljen i animirani videouradak u produkciji ekipe iz »Rudnik Filma« u sastavu Nemanja Abazović i Mario Đorđević – Noyz, iz hip-hop grupe Who See, koji su na jedan sasvim drugačiji i simpatičan način predstavili novu Zoranovu pjesmu te Zoran vjeruje da će ovim uratkom donijeti osvježenje u vrućim ljetnim danima.
Nezaobilazna je tema život umjetnika, pjevača u doba korone i koncerata pod okovima pandemije.
– Uglavnom sve dogovoreno ostaje. U četvrtak sam trebalo nastupati na Murteru pa je to odgođeno za srijedu, zatim u Bibinjama, za Oluju u Privlaci… Ali škakljiva je ovo situacija, ograničeno je radno vrijeme, ljudi ne mogu zaraditi. Ali bit će bolje valjda, zaključuje Zoran.


"Furešte"
Autor glazbe: Šime Jelenković
Autor teksta: Šime Jelenković
Autor aranžmana: Zoran Jelenković
Glazbeni producent: Zoran Jelenković
Ton majstor: Zoran Jelenković
Bubnjevi: Ivan Jelenković
Gitare: Šime Jelenković
Klavir i synthesizer: Zoran Jelenković
Prateći vokali: Šime Jelenković
Video produkcija i režija: "Rudnik FIlm"
Photo: Petar Sikirić