Šampion šokolara iz Nina je Josipa Šalov, a iz okruženja Dragan Begonja iz Privlake

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Domu kulture održano ocjenjivanje šokola na jedinstvenoj ekološko-gastronomskoj manifestaciji 19. Ninskoj šokolijadi 2021.
Pobjednik 19. Ninske šokolijade u konkurenciji šokolara iz Nina je šokolarica Josipa Šalov, a iz naselja u okruženju šokolar Dragan Begonja iz Privlake. Natjecalo se 41 proizvođač šokola, a ocjenjivački sud od mnoštvo kvalitetnih šokola i zamamnih mirisa bili su na »ježevim mukama«. Drugoplasirani šokolar iz Nina je šokolarica Tanja Skočić, a trećeplasirani šokolar Šime Ljubičić Zdenkov. Kod šokolara u okruženju drugo mjesto je osvojio šokolar Joško Jurlina iz Žerave, a treće mjesto šokolar Miroslav Šango iz Privlake
Velimir BRKIĆ
Neodoljiva autohtona delicija

U ninskom Domu kulture održano je ocjenjivanje šokola na jedinstvenoj ekološko-gastronomskoj i turističkoj manifestaciji 19. Ninska šokolijada 2021. Prijavljen je bio 41 natjecatelj, čuvar baštine iz Nina i 9 naselja koja se nalaze u okruženju ovog najstarijeg kraljevskog grada, grada čuvene delicije, šokola.
Pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar je prestiža. Šampion nadaleko poznate i najveće manifestacija drevnog Grada Nina, u konkurenciji šokolara iz Nina je šokolarica Josipa Šalov, a iz naselja u okruženju šokolar Dragan Begonja iz Privlake.

Ocjenjivači šokola na ježevim mukama

Ocjenjivački sud u sastavu: Dolores Barać, Mihaela Kadija, Iva Zorić Sarađan, Zdenko Barać, Damir Perić, Marijan Tomac, Ive Pjaca, Šime Štulić, Lovro Jurišić, Mario Vuksan i Velimir Brkić od mnoštva kvalitetnih šokola i zamamnih mirisa bili su na »ježevim mukama«. U tišini i primjerenoj koncetraciji ocjenama od 1 do 5 ocjenjivali su opći dojam, oblik, presjek i miris, a ocjenama od 1 do 10 okus šokola te je ukupni zbroj ocjena iznosio od 5 do 30.
Drugoplasirani šokolar iz Nina je šokolarica Tanja Skočić, a trećeplasirani šokolar Šime Ljubičić Zdenkov. Kod šokolara iz okruženja drugo mjesto je osvojio šokolar Joško Jurlina iz Žerave, a treće mjesto šokolar Miroslav Šango iz Privlake
- Korona je i sve aktivnosti u svezi Ninske šokolijade sukladno dogovoru s gradskim Stožerom civilne zaštite su pod strogim epidemiološkim mjerama. Briga za zdravlje turista i građana povezano sa pandemijom COVID-19 je ipak na prvom mjestu, kazala je dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, organizatora Ninske šokolijade.

Tajanstveni recept

Šokol, gotovo nepoznati gastronomski proizvod zahvaljujući ovoj manifestaciji postao je zaštitni znak (brand) Nina i Zadarske regije te ima osobitu važnost za promociju gastronomske i ukupne turističke ponude Zadarske županije kojeg vjerno i ponosno čuva Udruga Šokolara, Grad Nin i Turistička zajednica.
- Odličnu gurmansku autentičnu deliciju je nemoguće opisati jer je jedinstvena, jednostavno ninski šokol. To je priča o tajanstvenom receptu obitelji ninskog kraja i očuvanoj vještini gastronomskog proizvoda, uvjerljiva je Marija Dejanović.
Ninska šokolijada je jedna od najboljih primjera kako je moguće tradicijsku ruralnu gastronomiju očuvati i staviti u funkciju naše najjače gospodarske grane turizma.
- Nama je u tradiciji pršut, naravno, dobar je i nadaleko poznat, ali šokol je nešto posebno i nešto što možemo naći samo tu kod vas. U proizvodnji šokola imate podršku ministrice Marije Vučković i kolega iz Ministarstva poljoprivrede, naglasio je državni tajnik Šime Mršić iz Biograda na Moru.

Očuvanje i promocija autohtonog proizvoda

Šokol je suhomesnati proizvod dobiven od mesa svinjske vratine. Priprema se slično kao pršut, tri do sedam dana ostavlja se ležati u morskoj soli.
- Stara receptura nalaže i aromatizaciju u crnom vinu, a potom i s drugim začinima. Muškatni oraščić, klinčići mljeveni i krupni, papar, cimet. Svaka kuća ima svoj omjer, znači, to se ne priča, reći će Slavko Štulić, predsjednik Udruge šokolara, istaknuvši kao je najznačajnije obilježje manifestacije što svake godine Šokolijada privuče nove natjecatelje iz mladih generacija koji postaju novi čuvari baštine.
Proizvodnja šokola u Ninu je duga tradicija, ali i prava radost.
- Ninska šokolijada je pokrenuta prvenstveno da se očuva šokol kao autohtoni proizvod kraja koji je polako odlazio u zaborav, istaknuo je Zdenko Štulić,i jedan od najvećih promotora ove jedinstvene delicije, ninskog šokola.

Kultura, turizam, identitet, gastronomija

Ova ninska manifestacija je po svojim organizacijskim elementima jedinstvena i složena, uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske, a dobila je čak tri nacionalne nagrade za očuvanje baštine, navodi Štulić.
Manifestacija je priča o ninskom šokolu i privlači posjetitelje kao i turiste. Već godinama upoznaju se sa delicijom za čiju pripremu treba kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i posebno odabrani začin.
- Nin je tako mali, a tako veliki, važan za hrvatsku kulturu, turizam, identitet. Teško je uopće zamisliti turističku sezonu bez poznate manifestacije Ninske šokolijade, kazao je Tomislav Ćurko, predsjednik Turističke zajednice Grada Nina.
Pri ruci u Domu kulture su stalno bile vrijedne i radišne djelatnice Turističkog ureda TZG Nin, dok su šokol rezali i na ocjenjivanje članovima žirija nosili Miroslav Šango i Nediljko Vidić, registrirani proizvođač šokola.

Natjecatelji 19. Ninske šokolijade

NIN: Marko Oltran, Marin Dejanović, Šime Ljubičić Zdenkov, Mario Oltran, Šime Skočić, Tanja Skočić, Šime Burela, Bernarda Burela, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Matija Šalov, Josipa Šalov, Ivan Stulić Tomin, Josip Stulić Ivanov, Nikola Bakić, Tomislav Bakić, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov. NINSKI STANOVI: Joško Jurkin, Đurđica Jurkin, Anka Jurkin, Branko Jurkin, Ante Jurkin, Nada Jurkin, Ivan Matešić. PRIVLAKA: Kristijan Šango, Miroslav Šango, Marijana Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj. VRSI: Šime Stojak, Mladen Maraš. ZATON: Stipe Pavlović. ŽERAVA: Joško Jurlina. ISLAM LATINSKI: Tomislava Jusup. BRIŠEVO: Ante Butić. POLJICA BRIG: Zoran Zekanović. ZADAR: učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škola Stanka Ožanića Zadar - smjer mesar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)