Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Suvremena kršćanska glazba privukla brojnu publiku

20.07.2021. 11:46


U Atriju palače Cedulin, u nedjelju 18. srpnja uspješno se održao tradicionalni 8. Koncert suvremene kršćanske glazbe »Stihovima i Notama slavimo Boga«. Ambijent prekrasnog prostora Atrija palače Cedulin, koncert je dodatno učinio svečanijim, a izvođači Goran Goga iz Biograda na Moru, Anita Nikić iz Zadra, Vesna Benić iz Zadra i gost večeri Vedran Vegar iz Knina svojim autorskim skladbama i izvedbama oduševili su mnogobrojnu publiku.
Koncert se održao u kontroliranim uvjetima zbog trenutačnih epidemioloških mjera, ali odlične atmosfere nije nedostajalo, što je bio još jedan dodatni pokazatelj da za vrijeme turističke sezone u gradu Zadru čarolija duhovne glazbe je itekako dobrodošla.


Predstavljanje domaćih glazbenika
Koncert je otvorila Vesna Benić autorskom skladbom »Moja sudbina« a potom je nastupao Goran Goga iz Biograda na Moru vrsni glazbenik i interpret. Svojim ugodnim glasom i sviranjem na gitari dao je naslutiti da će cijela glazbena atmosfera koncerta biti ugodna sve do kraja večeri. Izvodio je predivne kršćanske pjesme »Ulicama mnogim (Ja nisam sam)«, »Nebeski Oče«, »Na križu drvenom« i pjesmu »U svijetu«. Goran Goga je glazbenik koji je od djetinjstva vezan za glazbu kroz pjevanje i sviranje u crkvi i dječjem školskom zboru. Kao mladić je bio član kršćanskog benda »Exodus«, a kasnije i stalni član kršćanskog sastava »Svjetionik«. Goran je nastupao samostalno na raznim humanitarnim koncertima, s grupom »Svjetionik« na Festivalu duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« Zadar, a u Kazalištu lutaka Zadar 2017. godine Goran, kao vrsni sluhist i još bolji gitarist, zadarskoj publici predstavio je svoje pjesme u duetu s glazbenikom i kantautorom duhovne glazbe Darijom Miletićem. Goran je i aktivni član klape »Kontrada« iz Zadra.
Publika je s pozornošću slušala nastup i ostalih izvođača. Anita Nikić iz Zadra izvodila je svoje autorske skladbe s kćerkom Nikom i uz violinsku pratnju sina Nika Nikića i Ivane Barjašić koja je upravo upisala akademiju za violinu. Anita je dugo godina pjevala u zborovima i klapi te je prvi put 2016. godine nastupila kao solistica i to s autorskom pjesmom »Hvala ti« sa sinom Nikom i kćerkom Nikom na međunarodnom Festivalu duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« Zadar te iste godine nastupila i na Vidfestu. Potom 2017. također na istoimenom festivalu s autorskom pjesmom »Molitva«.


Bogata glazbena djelatnost
Iste godine slijedila je promocija i koncert u Dubrovniku i Gradskoj knjižnici Zadar. Godine 2018. ponovo se vraća na festival »Svjetlost dolazi« Zadar s pjesmom Aleluja u pratnji svoje kćeri i učenice Ivane Barjašić na violini. Iste godine s pjesmom »Koliko puta ruku si mi dao« Anita je nastupila na Sudamja festu u Splitu, a potom 2019. u Ogulinu s pjesmom »Pouke s neba« gdje je napisala glazbu na tekst gospođe Jele Skazlić. Ono što je vrlo zanimljivo i posebno, Anita često nastupa sa svojom djecom Nikom i Nikom što joj predstavlja posebno zadovoljstvo. Također potiče i drugu djecu na glazbeno stvaralaštvo, tako je u Poličniku uz časnu Fidelis organizirala nekoliko godina uzastopno Božićni koncert te nastupala sa svojim učenicima
A na kraju koncerta gost večeri Vedran Vegar iz Knina otpjevao je bogati repertoar duhovnih pjesama koje za njega piše poznati tekstopisac Nedo Zuban, a glazbu i aranžman poznati glazbenik Davor Jašek. Ovaj dvojac piše i sklada za sve festivale u RH kako zabavne tako i duhovne glazbe.
Vedran je poznat široj, a i zadarskoj publici. Nastupao je na prvom festivalu duhovne glazbe Svjetlost dolazi sa skladbom »Velik je Bog«, na trećem sa skladbom »Ostat ću Kriste tvoj« na petom sa skladbom »Zovem te samo kad te trebam« i na šestom festivalu sa skladbom »Bog te voli«. Vedran je aktivan izvođač na gotovo svim festivalima duhovne glazbe, Tonka festu u Ogulinu, Krapina fest u Krapini, Papa festu u Solinu, a nastupao je i prilikom posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini. Dobitnik je brojnih nagrada publike i stručnog žirija. Do sada je izdao pet albuma pop i duhovne glazbe.




Jednakost glazbenih žanrova
Organizator koncerta je udruga »Stihovi i Note« a (su)financirali su ga TZ Grada Zadra i Zadarska županija. Vesna Benić idejni pokretač koncerta, koja je na kraju otpjevala autorske skladbe »Emanuel si » i »Trebam mir« zahvalila se svim posjetiteljima koji su svojim dolaskom podržali izvođače i uveličali ovaj tradicionalni koncert duhovne glazbe u gradu Zadru. Nada se da će se uspjeti održati tradicija ove kulturne manifestacije čiji je cilj razvijanje duhovne scene i u gradu Zadru, a na kraju poručuje: Koncertom suvremene kršćanske glazbe i pravilnim odabirom izvođača šaljemo poruku kako su svi glazbeni žanrovi jednako vrijedni. Kao udruga njegujemo autorsko stvaralaštvo naših hrvatskih skladatelja suvremene kršćanske glazbe. Zašto ne bi odjekivali stihovi i note i duhovnih pjesama? Suvremena kršćanska glazba ne bi smjela biti tabu tema. Ponosni smo na činjenicu da smo publici i u Zadru uspjeli približiti ljepotu ove glazbe. Možda je i to razlog zašto je koncert uvijek dobro posjećen.