Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska baština među najdragocjenijim svjetskim spomenicima

20.07.2021. 10:15


Upravo je obilježena četvrta godišnjica otkako je dugo priželjkivano prepoznavanje Zadra i zadarske baštine kao lokaliteta vrijednog upisa među najdragocjenije svjetske spomenike postalo stvarnost.
– Sav trud i pripreme dobili su svoju potvrdu kada je 9. srpnja 2017. godine UNESCO na Listu svjetske kulturne baštine upisao zadarski fortifikacijski sustav kao dio transnacionalnog serijskog kulturnog dobra »Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća«, ponosno ističe Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.


Potvrda iznimne univerzalne vrijednosti
Priznanje koje lokalitet dobiva upisom u svjetsku baštinu, kako govori, nosi potvrdu iznimne univerzalne vrijednosti gradskih zidina Zadra, ali donosi i određene obveze prema tom nasljeđu te uvjetuje mjere provođenja zaštite, restauracije i promocije spomenika ovako visoke kategorije.
– Kada se radi o serijskom dobru, kao u našem slučaju, tada je organizacija provedbe ovih mjera još složenija jer zahtijeva trajnu koordinaciju s drugim gradovima koji su također primjer Mletačkog fortifikacijskog sustava. Zadar dijeli upis s gradovima Bergamo, Palmanova, Peschiera del Garda, Šibenik i Kotor, a djelatnici Grada Zadra redovito sudjeluju na čestim sastancima Međunarodne koordinacijske grupe ovog serijskog upisa, govori Bušić i nastavlja da je za Zadar bila velika čast što je u studenom 2020. godine bio domaćin koordinacijskog sastanka u sklopu kojeg su priređena predavanja, otvorenje izložbe te je, kao središnja svečanost na Dan grada, otvorena i novouređena šetnica na Bedemima zadarskih pobuna.
Nakon tog sastanka su, u prvom dijelu 2021. godine, održana dva nova sastanka Međunarodne koordinacijske grupe, prvi u ožujku, a drugi u srpnju. Tema sastanka 15. ožujka bio je status provedbe Preporuka UNESCO komisije unutar svakog od gradova, dok su se predstavnici gradova partnera na drugom sastanku održanom 7. srpnja bavili temom pripremanja dokumentacije koja će krajem ljeta biti predana UNESCO komisiji.


Zaštita, očuvanje i održivo korištenje
Kako saznajemo od Bušić, kao dio rada na pripremanju zajedničke dokumentacije Grad Zadar upravo kreće s prvom fazom izrade Plana upravljanja zadarskim fortifikacijskim sustavom kao svjetskim dobrom UNESCO-a.
– Ovaj dokument stavlja naglasak na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje. Obvezu ovakvog strateškog plana nalaže i nacionalni ‘Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara’ budući da se kontaktna zona lokaliteta, prepoznatog kao svjetska baština, preklapa s kulturno-povijesnom cjelinom grada Zadra koja je kao kulturno dobro zaštićena i na nacionalnoj razini, tumači Bušić.
Osim izrade dokumentacije, Grad Zadar skrbi o popravcima koji se vrše na bedemima, o čišćenju zidnog plašta od korova, održavanju zelenih površina, popravcima i nabavljanju nove gradske opreme, odnosno rasvjete, klupa, kanti i sl. te promociji lokaliteta i edukaciji građana. A na ovim aktivnostima surađuje nekoliko upravnih odjela: Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Upravni odjel za EU fondove, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom, Upravni odjel za kulturu i šport te Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo.
– Zajedničkim sredstvima navedenih odjela na radove i usluge vezane uz zadarske bedeme tijekom proteklih četiriju godina uloženo je 27.294.133,73 kuna. Ovaj iznos većinom se odnosi na kapitalni projekt uređenja šetnice na bedemima u što je ukupno uloženo 25.234.284,76 kn. Ostala veća ulaganja predstavljaju aktivnosti UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša kroz čišćenje bedema od korova, uređenje pokosa, živica te prskanje, postavljanje nove javne rasvjete, održavanje plašta bedema, to jest obnove oštećene cigle, postavljanja komunalne opreme. Zatim su tu i ulaganja od strane UO za kulturu i šport; u koordinacijski sastanak kojemu je Zadar bio domaćin, izložbu koja prezentira sve gradove, to jest fortifikacijske sustave u zajedničkom upisu, a koja je putujućeg tipa, ulaganje u manifestaciju »Zagrli Zadar« kojom je ujedno obilježena i 4. godišnjica upisa, grafički dizajn i izrada te postavljanje UNESCO signalizacije na županijske ceste i autocestu A1, navodi Bušić.




Na Muraju se slavi kultura
Naime, kao što je razvidno i u ovoj su godini jednakim intenzitetom nastavljeni projekti vezani za redovne radove i usluge, s dodatnim fokusom na promociju zaštićenog kulturnog dobra sada kada su bedemi uz gradsku luku poprimili novi izgled.
– Upravo zato, kao i zbog izuzetne važnosti upisa u UNESCO, postavljena je nova prometna signalizacija na ulazima u grad Zadar, uz županijske ceste na pet lokacija te uz autocestu A1 u zonama čvorovima Zadar 1 i Zadar 2. Nove ploče i vizualni prikaz naglašavaju gradske zidine, utvrdu Forte, smještaj Zadra na Poluotoku te ortogonalni urbanistički sustav koji Zadar baštini od antike, a unutar tog rastera prikazani su i glavni gradski spomenici, kazuje Bušić.
Konačno, u čast 4. obljetnice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na Popis svjetske baštine UNESCO-a prošlog je petka (9. srpnja 2021.) Grad Zadar organizirao program ‘Zagrli Zadar’.
– Na renesansnim zidinama koje grle Zadar formirane su četiri pozornice, Drioli, Sv. Marcela, Sv. Roko, Kaštel, a programi su privukli građane te, unatoč poštivanju mjera, omogućili zabavu i oživljavanje Muraja u prostor na kojem se primjereno slavi kultura i umjetnost, priča Bušić.
Kako nastavlja, do kraja godine kroz proračun UO-a za EU fondove predstoji još i postavljanje poučne staze i signalistike na Bedemima zadarskih pobuna, postavljanje mini kućica, interaktivne makete Zadra te sustav praćenja posjetitelja.