Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Don Jerko Gregov s Bokanjca otišao u zasluženu mirovinu

Autor: Marija Ćurko

19.08.2012. 22:00
Don Jerko Gregov s Bokanjca otišao u zasluženu mirovinu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Oproštajnu misu u crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu je slavio don Jerko Gregov. On će od sada boraviti u Svećeničkom domu “Zmajević” u Zadru, a u župi Bokanjac djelovao je trinaest godina


Svećenici koji su razriješeni dužnosti u župama gdje su do sada djelovali ili odlaze u mirovinu ili na školovanje jučer su slavili oproštajne mise u svojim župama. Tako se u Zadru u katedrali sv. Stošije od župljana oprostio mons. Ivan Mustać, koji će preuzeti službu župnika župe sv. Stošije u Biogradu na Moru. Bio je katedralni župnik ukupno šest godina.
Riječi zahvale za plodan i bogat rad mons. Mustaća na Njivi Gospodnjoj uputio je ministrant Đani Sarić, a uime svih župljana govorila je Jelena Maletić. Cvijeće je u znak zahvalnosti don Ivanu uručila djevojčica Margareta Šarić. Mons. Mustaću uručeni su i prigodni darovi, među kojima i lađa kao simbol Crkve.
– Čestitam našem župniku koji je ovoliko dugo ostao s nama i u crkvi okupio ovoliko ministranata. Zajedno s ostalim ministrantima mu se zahvaljujem na doprinosu za ovu crkvu, kazao je Đani Sarić.
Mons. Mustać se zahvalio župljanima riječima:
– Bila mi je velika čast i ponos raditi s pokojnim nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom, a posebno od pohoda pape Ivana Pavla II. Zadru pa do Susreta hrvatske katoličke mladeži koji nije dočekao. Bila mi je čast biti župnikom ove župe. U petak sam se susreo s članovima župnog vijeća, suradnicima, vjeroučiteljima, voditeljima pokreta, udruga i zajednica. Njih je ukupno 40-ero, ljudi na kojima počiva ova župa. I zato sam ponosan što ova župa ima strukturu mladih ljudi. Želim reći “hvala svima”.
U crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici oproštajnu misu sa župljanima imao je dugogodišnji župnik don Emil Bilaver koji odlazi u župu sv. Roka u Bibinjama.
U ime svih župnih vijeća don Emilu je zahvalu izrekao prof. Tihomir Tomčić istaknuvši da je don Emil na Puntamici napravio puno, kako na duhovnom, tako i na materijalnom planu. Crkva na Puntamici za vrijeme don Emila je i duhovno i materijalno rasla. Svom nasljedniku ostavlja obnovljenu crkvu i pastoralni centar te duhovno vrlo jaku župnu zajednicu. Profesor Tomčić uručio je don Emilu sliku Svete obitelji, budući da je u fokusu don Emilovih propovijedi bila uvijek obitelj, istaknuo je Tomčić.
Puntamičani su posebno ponosni na svoj mješoviti župni zbor koji je i jučer na oproštaju s don Emilom cijelu misu prekrasno pjevao. Don Emil je posebno zahvalio zboru i svojim ministrantima koji su mu uvijek bili desna ruka. Zahvalio je i mjesnom odboru Puntamika, kao i Društvu prijatelja Puntamika s kojima je surađivao. Bruna Supičić je don Emilu darovala buket cvijeća i zahvalila mu jer je “uvijek imao strpljenja”.
Don Emil je na kraju župljanima poručio da i dalje dolaze u svoju lijepu crkvu, a da će on nastaviti moliti za njih.
Oproštajnu misu u crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu je slavio don Jerko Gregov. On će od sada boraviti u Svećeničkom domu “Zmajević” u Zadru, a u župi Bokanjac djelovao je trinaest godina.


DON IGOR IKIĆ: Želim vam više zajedništva i razumijevanja




U Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja u Pagu održana je oproštajna misa don Igora Ikića koji je bio paški župnik od ljeta 2008. godine. Don Igor Ikić je rekao kako je u Pagu sa zadovoljstvom obavljao dužnost župnika i sudjelovao u raznim projektima.
– Kao župnik u Pagu sam imao lijepa iskustva, ovo je za mene jedna od najboljih službi koje sam obavljao. Opraštajući se od vas, želim vam više zajedništva, više razumijevanja. Želio bih da ima više zajedništva u projektima kao što je uređenje Starog grada, u projektima u kulturi, a volio bih da se u Starom gradu napravi zavjetni put. Želim vam zajedništvo u svem što Pagu donosi dobro, rekao je don Igor Ikić.
Na misi se vjernicima i don Igoru Ikiću obratio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
– Grad Pag je inicirao i financirao uređenje Starog grada koje je realizirano zajedno sa Župnim uredom u Pagu. Bili smo zajedno dok smo gradili spomen-križ poginulim vatrogascima na Kornatima. Zajedno s don Igorom gradili smo i Zavjetni križ paških branitelja na Svetom Vidu ove godine. Don Igor Ikić je pomogao u organizaciji Međunarodnog festivala čipke, a inicirao je i uređenje Župne kuće koje je obnova pri kraju. Don Igore, zahvaljujem vam na suradnji i neka vas u daljnjem radu vodi i čuva Majka Božja od Staroga grada, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Don Igor Ikić u četvrtak će preuzeti novu dužnost, a u Pag će doći novi župnik.
Josip PORTADA