Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prezentacija globalnog duha umjetnosti

Autor: Nikola Markulin

19.08.2012. 22:00
Prezentacija globalnog duha umjetnosti

Foto: Sebastian GOVORČIN



U koncepcijskom smislu svaka naša izložba ima neku prepoznatljivost u kontekstu prevladavanja određenih izražajnih pristupa, ali i konstantne mijene likovnih autora i njihovih kreacija


Večeras će se zadarskoj javnosti u Narodnom muzeju Zadar – Odjel muzej grada Zadra predstaviti šesti saziv već tradicionalne izložbe “Interkulturalna art promocija” iza čije organizacije stoji likovna udruga “Art forum Zadar”. Ukupno će svoja najnovija ostvarenja na polju likovne umjetnosti predstaviti 21 umjetnik iz, u skladu s nazivom izložbe, čak jedanaest zemalja s četiri kontinenta. Izložba se otvara u 19 sati, a u Odjelu muzej grada Zadra bit će postavljena do 30. kolovoza.
– Prepoznatljivost ove naše tradicionalne izložbe evidentna još od njezinih prvih saziva jest u brojnosti umjetnika i umjetnica iz naše zemlje, raznih europskih zemalja, ali i država diljem svijeta. Može se istaknuti kako je njezina bit prezentacija globalnog duha umjetnosti utemeljenog na univerzalnim ili internacionalnim estetskim načelima. Djela koja će brojni autori večeras predstaviti realizirana su različitim tehnikama kao što su, primjerice, različite grafičke tehnike, umjetnička fotografija, crteži karikatura, instalacije, te, naravno, različite i brojne slikarske tehnike, kazuje nam uoči večerašnje izložbe Boris Žuža, umjetnik, likovni pedagog i voditelj udruge Art forum Zadar.
Zadarskoj će se javnosti, dakle, svojim najnovijim umjetničkim ostvarenjima večeras predstaviti: Branko Antunović, Ralph Brancaccio, Zoran Bošković, Milan Ciglar, Bo Halbirk, Durand Laudat, Dragan Jelavić, Konstantin Kostov, Tomislav Košta, Boris Martinović, Kyoko Nagama, Sylvia Perović, Jean-Paul Probani, Nebojša Ružić Varda, Florence Sinclair Mahdavi, Fouad Sniter, Mario Tomas, Valerig Vahem, Veneta Gančeva, Rade Zrilić i Boris Žuža. Umjetnici dolaze iz Bugarske, Danske, Francuske, Irske, Italije, Japana, Maroka, Srbije, Španjolske, SAD-a i Hrvatske.
– U koncepcijskom smislu svaka naša izložba ima neku prepoznatljivost u kontekstu prevladavanja određenih izražajnih pristupa, ali i konstantne mijene likovnih autora i njihovih kreacija. Valja kazati i kako naš grad u ovim ljetnim mjesecima poprima na neki način planete u malom tako da je na svakom koraku očito mnoštvo svjetskih jezika kao i gostiju iz svih zemalja svijeta. U tom smislu samim konceptom interkulturalnosti i internacionalnosti “Art promocija” korespondira i nadopunjava se s takvim ugođajem, te našem gradu u njegovoj cjelokupnoj kulturnoj ponudi daje jednu zanimljivu i istaknutu notu, zaključuje Žuža.