Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zabrana hands-free uređaja ukida slobodu i jača represivni aparat

Autor: Irena Frlan

19.08.2012. 22:00
Zabrana hands-free uređaja ukida  slobodu i jača represivni aparat


Treba li u vožnji zabraniti i uporabu tzv. hands-free uređaja, a ne samo “klasično” telefoniranje, pitanje je koje je ovoga ljeta u Sjedinjenim Američkim Državama ponovno aktualizirala odluka gradskog vijeća Chapel Hilla u Sjevernoj Karolini prema kojoj je na gradskom području trebalo biti zabranjeno bilo kakvo korištenje mobitela u vožnji. Namjera je bila da se korištenje mobitela, pa i uređaja koji omogućuju služenje mobitelom bez uporabe ruku, kažnjava kao sekundarni prekršaj – policajac bi trebao zaustaviti vozača zbog drugog prekršaja i tek bi ga u tom slučaju mogao kazniti i zbog korištenja mobitela.
Odluka gradskog vijeća odmah je dobila i zagovornike i protivnike, ali joj je u međuvremenu presudio viši sud odlučivši da grad ne može na taj način stvarati posebna pravila na svome području te da je zakonodavstvo savezne države iznad gradskih regula.
I hrvatski prometni stručnjaci smatraju da sve što utječe na sigurnost prometa treba pomno istražiti, ali da ni sa kakvim zabranama ne treba brzati.
– Zabrana korištenja tzv. hands-free uređaja ne bi smanjila uporabu mobitela, nego bi povećala mogućnost da vas policija kažnjava. To bi smanjilo slobodu, a jačalo represivni aparat, upozorava prometni stručnjak Ivan Dadić koji se zalaže za to da se “promiče kultura smanjenje korištenja mobitela u svim situacijama, a osobito tijekom vožnje”. Vozači u Hrvatskoj zasad ne trebaju brinuti da bi mobitel u vožnji mogao biti stavljen sasvim izvan zakona – u policiji, naime, ističu da postojeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama trenutno ne namjeravaju mijenjati.