Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POGLED ZA PAMĆENJE Turisti sa zvonika žele »uhvatiti« zadarski zalazak sunca

20.08.2019. 14:14
POGLED ZA PAMĆENJE Turisti sa zvonika žele »uhvatiti« zadarski zalazak sunca


Jedna od zadarskih znamenitosti i simbola Poluotoka – katedralni zvonik sv. Stošije, nezaobilazna je atrakcija brojnih turista koji se već od jutarnjih sati uspinju na 60-tak metara visoki vidikovac s kojeg se pruža jedinstveni pogled na gradsku jezgru, ali i dio zadarskog arhipelaga.


Prevladavaju Česi, Poljaci, u kolovozu Talijani
Kako kaže sezonski djelatnik koji na ulazu prodaje ulaznice, riječ je mahom o individulanim gostima iz raznih zemalja, no primjetno je kako ove godine ima nešto manje Nijemaca, te da prevladavaju Česi, Poljaci, a u kolovozu i Talijani.
– Svi su oduševljeni pogledom, a mnogi dolaze i s djecom koja se bez straha penju stubama. Naša djeca se više boje, a strana grabe prema gore bez straha, kaže Roko kroz smijeh i dodaje da je najviše posjetitelja u večernjim satima, nakon 20 sati jer mnogi žele vidjeti i ovjekovječiti zalazak sunca. Nezaobilazni su selfiji, a mnogi i snimaju mobitelima.
– Često se raspituju kada će biti zalazak, u koliko sati, pa da onda idu gore, kaže još Roko i ističe da je ponekad prava navala, pa on mora zadržavati dio gostiju dolje, dok se ne oslobodi prostor na vrhu zvonika gdje, po prilici, može stati maksimalno tridesetak ljudi.
Mnogi se posjetitelji, doznajemo dalje, penjući zadržavaju dulje po katovima otkuda se također prostire pogled iz ptičje perspektive, sve do vrha gdje nekima ipak proradi akrofobija, odnosno strah od visine.


Zadarski simbol i prvorazredna turistička atrakcija
Ovakvo jedinstveno upoznavanje Zadra i okolice iz visine nezaboravno je iskustvo za posjetitelje, što nam potvrđuje i mladi bračni par Kušnir iz Slovačke.
– Prekrasno je vidjeti grad iz takve perspektive, a posebno nas je oduševio pogled na more i otoke. U Zadru nam se inače sve sviđa, prvi smo put, ali ćemo sigurno doći ponovno, kažu Slovaci. Njihovo oduševljenje dijeli i njemačka obitelj koja se na zvonik popela s dvoje djece, od kojih je jedno bilo u nosiljci na leđima.
– Malo je, istina, previsoko, ima dosta za penjanje, ali u nekim smo zemljama bili i na višim tornjevima. Pogled je jedinstven, oduševljeni smo, kažu njemački turisti.
Navedimo još kako je cijena ulaznice već godinama ista i iznosi 15 kuna, a zvonik je u ovom periodu otvoren od 9 do 22 sata svakim danom osim nedjelje i blagdana.
Veliki broj posjetitelja i ove je sezone potvrdio da je zvonik zadarske katedrale, uz crkvu sv. Donata, prepoznat kao najznačajniji zadarski simbol i prvorazredna turistička atrakcija.