Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

»VODA« PRONAŠLA PUT Zbog fekalija u moru troje djece zarazilo se impetigom

20.08.2019. 08:26
»VODA« PRONAŠLA PUT Zbog fekalija u moru troje djece zarazilo se impetigom


S jedne od najljepših plaža u zadarskoj okolici, one u mjestu Vinjerac, krajem prošlog tjedna počeo se širiti nesnosni smrad. Tik pored caffe bara Arival pojavila se rječica prepuna fekalija. Turisti i kupači ranoranioci nisu se mogli načuditi kako se u kristalno bistro more slijeva rijeka, koja očito dolazi iz nekakvog kanalizacijskog sustava. Ubrzo je alarmirana Općina Posedarje i na teren je izašao komunalni redar Jure Brala.
– Odmah smo u petak fotografirali stanje te molbu za hitnim nadzorom uputili elektronskom poštom vodopravnoj, sanitarnoj i inspekciji zaštite okoliša. Danas smo to učinili i »papirnato«. Odakle se pojavljuje ta rijeka puna fekalija zasad ne možemo niti pretpostavljati, rekao nam je Brala.
Njegovu priču potvrđuje i predsjednica Udruge Vinjerac Marija Perica.


Odgovornost na Općini Posedarje
– Komunalni redar je stvarno učinio što je mogao, jer je već troje djece završilo na Hitnom prijemu zadarske bolnice zbog impetiga, zarazne infekcije kože. Nažalost, sanitarna i vodopravna inspekcija prebacuju nadležnost na Općinu Posedarje koja je po novim odredbama dužna reagirati putem komunalnog redara. Da je riječ septičkoj jami caffe bara potvrđuje kako se u izlijevenim fekalijama nalazi i toaletni papir. No komunalni redar nije ovlašten niti obučen za upotrebu boje koja bi se ubacivala u septičku jamu i time pokazala iz koje od njih curi neželjeni sadržaj, rekla je Perica.
Dodala je kako je caffe bar Arival ‘nasađen’ na 50 godina staru septičku jamu koja sve te godine nije sanirana, pa su tako oboljela djeca koja su se kupala upravo na ‘ulijevanju’ te rječice u more. Inače, impetigo je gnojna upala površinskog sloja kože, tj. epidermisa. Može ga prouzročiti jedna od jedna od dviju bakterija: streptokok grupe A ili stafilokok aureus. Iako ova bolest može zahvatiti bilo koji dio tijela, najčešće se pojavljuje na izloženim dijelovima kože. Bolest najčešće zahvaća djecu, a njenom nastanku pogoduje sredina s niskim higijenskim standardom.
Priču Marije Perice potvrđuje i Mirko Nedić, lokalni komunalac koji se brine za red i čistoću na plaži i koji je otkrio cijeli slučaj.


Komunalac proziva kafić
– Najvjerojatnije se to događa zbog toga što caffe bar u zadnje vrijeme intenzivnije radi nego prošlih godina. Radi čak do kasnih sati. Zbog povećanog utroška vode, crna jama više nema dovoljno kapaciteta te probija kroz neku od rupa u zidu stvarajući crnu rječicu vrlo neugodnog mirisa. To se može vidjeti ranim jutrom, a u međuvremenu sunce prilično osuši taj tok, ali se ipak čuje neugodan miris, priča Nedić.
Vlasnica spomenutog caffea, francuska državljanka Valerie Katalinić, tvrdi kako se njezina septička jama nalazi na suprotnoj strani terase ispod koje kolaju fekalije, što nam je i pokazala. Katalinić kaže kako se slično događa kad kiše padaju i voda se slijeva iz okolnog susjedstva. Nakon svega ostaje pitanje je tko će u konačnici i kada izvršiti vrlo jednostavan pokus i obojiti različitim bojama sve crne jame u susjedstvu kako bi se točno vidjelo iz koje curi vrlo neugodan sadržaj.