Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ove godine zabilježeno 36 prekršaja vožnje biciklom preko mosta

20.08.2021. 10:12


Želeći izbjeći sudjelovanje u prometnim gužvama, a posebice izbjeći probleme s parkiranjem u širem središtu Zadra, brojni njegovi stanovnici u toplijem dijelu godine, a napose u ljetnim mjesecima okreću se prijevoznim sredstvima na dva kotača, motociklima, mopedima, biciklima i zadnjih godina električnim romobilima. Mnogi od tih sudionika u prometu pritom krše prometne propise, od kojih dio ipak uspiju suzbiti policijski službenici PU zadarske.
– Tijekom 2021. godine zabilježeno je 28 prekršaja vožnje po nogostupu. Kazna za taj prekršaj je 300 kuna. Također tijekom ove godine utvrđeno je 36 prekršaja vožnje preko gradskog mosta i u pješačkoj zoni. Za taj prekršaj kazna je 500 kuna, rekla je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin naglašavajući kako se već godinama ponavlja ista priča, naročito u sezonskom periodu, kada lokalno stanovništvo radije preferira bicikl ili električni romobil kao prijevozno sredstvo.


Kontrola prekršitelja
Osiguravanje površina namijenjenih za vožnju bicikla i električnih romobila u nadležnosti je Grada Zadra. Djelatnici Prometne policije, u odorama i civilu, svakodnevno kontroliraju potencijalne prekršitelje, naročito na mostu i centru grada, izjavila je Grbin koju smo pitali i provodi li PU zadarska u ljetnim mjesecima, kada su velike gužve i kada građani više prometuju biciklima, akcije kojima upozorava na sigurnost biciklista u prometu.
– PU zadarska tijekom cijele godine pa tako i u ljetnim mjesecima, kako represivno tako i preventivno djeluje na sve prekršitelje, u što spadaju i vozači bicikla, ističe Grbin.
Naročito veliki izazov za prekršitelje jest prelazak preko mosta te vožnja samim središtem grada, budući da mnogi od njih žure na posao, umjesto da u zabranjenim zonama siđu s bicikla i guraju ih. Otegotna okolnost je što mnoga prijevozna sredstva ove vrste nisu opremljena adekvatnim zvoncima kako bi pješake upozorili na svoj dolazak. Mnogi građani bune se i negoduju zbog nesavjesnog ponašanja biciklista, te se može reći kako se često zateknu situacije u kojima građani dovikuju i prijete prijavom prekršaja, iz čega je razvidno kako se sudionici prometa nisu baš prepali novčanih kazni javno obznanjenih za prekršaje ove vrste.


Apel vozačima
– Biciklisti, kada se kreću prometnicom na kojoj nema biciklističke staze, moraju se kretati što bliže desnom rubu kolnika. Najčešći prekršaji biciklista su vožnja po nogostupu, preko gradskog mosta te u pješačkoj zoni naglašava glasnogovornica PU zadarske.
Iz razgovora s Grbin također saznajemo kako se stalno apelira na javnost i vozače o važnosti prometne kulture u svrhu očuvanja života. Zbog velikog broja gostiju koji u sezoni borave na zadarskom području u velikoj mjeri se poveća i broj vozila, zbog čega se stvaraju velike prometne gužve i razne situacije u prometu koje zahtijevaju visoku koncentraciju njegovih sudionika, a svako nesavjesno ponašanje u prometu dovodi do ugrožavanja života, nerijetko i s ozbiljnim ishodom poput ozljeđivanja njegovih sudionika, a ponekad čak ima i smrtnih ishoda. Djelatnici PU zadarske reagiraju na svaku dojava građana.
Da su prometne nezgode u kojima sudjeluju s bicikli u Zadarskoj županiji visoko na ljestvici rizičnosti prometa, pokazuju i statistike s Hitnog prijema Opće bolnice Zadar koji u ljetnim mjesecima naročito zaprima veliki broj ozlijeđenih upravo u prometovanju biciklima i električnim romobilima.