Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prikuplja se novac za obnovu kapele sv. Nikole u Novigradu

20.08.2021. 12:09


Turistička zajednica Općine Novigrad izvijestila je na Facebooku kako su u tijeku određene aktivnosti za sprječavanje daljnjeg propadanja kapele sv. Nikole, mjesnog povijesnog spomenika.
U objavi su naveli kako je kapela sv. Nikole počela propadati nakon završetka rata 1995. godine. Zidovi su joj se urušavali, izvorni oltar je uništen, a kao povijesni spomenik Novigrada nije bio dostupan ni tijekom ljetnih sezona, stoga su Novigrađani 2020. godine odlučili poduzeti prvi korak kako bi ga spasili.


Dogovor s Crkvom i Općinom
– Osim čišćenja, prikupljene su i informacije potrebne za početak obnove, a 2021. godine, nakon dogovora s Crkvom i Općinom Novigrad, mogao bi početi put njezina spasenja. Uz suglasnost novigradskog župnika, stanovnici Novigrada kupili su novi kip svetog Nikole i kamenu ploču koja će biti postavljena na izvornom stražnjem oltaru. Kako bi se podržala obnova kapele, organizirana je 1. manifestacija – Vernissage i to na blagdan Svetog Roka 16. kolovoza, ističu iz TZ Novigrada.
Na blagdan Sv. Roka nakon svete mise u crkvi sv. Nikole upriličena je izložba Ivice Vuksana »Zaronimo u dubinu«, a koja je povezana s prodajom umjetnina te će prihod ići za obnovu kapele sv. Nikole. Vuksan je ovom prigodom predstavio svoje radove na četvrtoj samostalnoj izložbi.


Prodajna izložba slika
– Za mene osobno to ne predstavlja običnu frazu, nego uistinu ima dublje značenje. Na obalama Novigradskog mora sam se simbolično krstio morem i otada je ono u meni, pa sam i cijeli svoj radni vijek vezao uz more. Ova moja djela predstavljaju pogled kroz koji gledam more, brodove i ljude. Za mene oni nisu samo eksponati, oni su meni pojave sa clušom. Bez piture, ruzinavi i stari, ponekad puni života i strasti i nikad površni, nego sa dubljim značenjem. Ovog prigodom molim Sv. Nikolu,u čiju čast se obnavlja ova kapelica, da nas sve zaštiti i odvede do dubina mora, da plovimo njime bez opasnosti, napisao je Vusan koji je ovom prigodom zahvalio njihovim dragim prijateljima Rikardu i Ingrid, koji su pokrenuli ovu ideju, kao i njihovu župniku, načelniku Općine Novigrad i direktorici TZ-a Novigrad na podršci i pomoći u organizaciji ove večeri.
Na ulazu u novigradsku luku 1800. godine podignuta je rustikalno-barokna crkvica sv. Nikole, zaštitnika putnika, pomoraca i ribara. Crkvica je presvođena sedrenim poluvaljkastim svodom. Na istome mjestu 1647. godine postojala je i kapelica posvećena istome svetcu.
U crkvici je bio podignut drveni polikromirani oltar klasicističkog oblika. U oltaru su se nalazili kipovi sv. Nikole biskupa, sv. Roka i malo propelo. U Domovinskome ratu oltar je uništen, a danas su sačuvani samo dijelovi oltara bez kipova svetaca.
Iz TZ Novigrada najavlujuju kako se Vernissages i slične umjetničke aktivnosti planiraju organizirati svake godine na blagdan Sv. Roka kako bi se prikupilo što više sredstava za obnovu crkve sv. Nikole. Uplate se mogu izvršiti na žiro račun župe Porođenja BDM Novigrad HR7741240031199001987
Unaprijed se zahvaljuju svim donatorima koji će sudjelovati u obnovi crkve sv. Nikole u Novigradu.