Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lovci upucali glinene golubove

Autor:

19.09.2009. 22:00
Lovci upucali glinene golubove

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na streljani u Žmirićima proteklog je vikenda održano 15. državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu. U disciplinama skeet i trap natjecalo se 150 strijelaca predstavljajući 21 hrvatsku županiju.
Iako se skeet pucao u subotu, službeno otvaranje Prvenstva bilo je u nedjelju ujutro kada su se prigodnim govorima lovcima i natjecateljima, između ostalih, obratili gradonačelnik Grada Zadra – Zvonimir Vrančić, županijski pročelnik za poljoprivredu – Danijel Segarić te Đuro Dečak kao predsjednik HLS-a. Nakon svečanosti otvaranja, prvi strijelci uputili su se prema pisti A i pisti B gdje su započela natjecanja u popularnijoj disciplini – trap. Zadarski streljački klub Lovac u suradnji Lovačkim savezom Zadarske županije pobrinuo za uspješnu organizaciju prvenstva.
– Drago mi je da sam bio dio ovakve manifestacije gdje sam iskoristio priliku predstaviti naš grad natjecateljima iz cijele Hrvatske – kazao je Vrančić nakon otvorenja prvenstva, usput priznajući kako je i sam ljubitelj lovačkih specijaliteta.
Popularni trap
Prvi pucnji i let glinenih golubova u bijegu pred 2,5 milimetarskom sačmom ponukao nas je da saznamo više o trapu, zanimljivoj olimpijskoj disciplini još od davne 1912. godine.
– Mete narančaste boje lansiraju se iz 15 strojeva smještenih u rovu ispred streljačkog mjesta. Svako od pet mjesta poslužuju po tri stroja koji se aktiviraju glasovnim naredbama natjecatelja. U seriji sudjeluje po šest strijelaca, a oni poslije svake mete mijenjaju mjesta. Za svaku metu u redovnom natjecanju, koriste se dva metka, a u finalu samo jedan metak – upoznaje nas Marinko Matešić, voditelj streljane na Žmirićima. Marinko, također član šesteročlane momčadi koja je predstavljala Lovački savez Zadarske županije, prenio nam je još jedan zanimljiv podatak vezan uz trap:
– Michael Schumacher, ali i ostali vozači formule bave se ovim sportom. On im je privlačan zato što zahtijeva maksimalnu razinu koncentracije, a dobro znamo što ona znači u utrkama formula, dodao je Matešić.
U težinu ove disciplini nije bilo potrebno dugo da se uvjerimo. Iako nam se činilo da samo “oko sokolovo i čvrsta ruka” neće biti dovoljni za ulov jureće glinene mete, polja ispred strijelaca, iz minute u minutu, ispunjavala su se sve jačom nijansom narančaste boje.
Europa može učiti od nas
– Bez pomoći djelatnika streljane na Žmirićima, a posebno angažmana Marinka Matešića, ne bismo uspjeli organizirati ovo prvenstvo. Uz ispunjenje zadanih uvjeta i odlično opremljenu streljanu, HLS se odlučio da se ovogodišnja manifestacija održi upravo u Zadru – na suradnji se zahvalio Siniša Štulić, tajnik LSZŽ, saveza koji uz zadarsko Lovačko društvo Diana, broji još 14 društava iz županije. Ni Đuro Dečak nije ostao ravnodušan dočekom lovaca i strijelaca u Zadru:
– Zadar grabi brzo naprijed te zaslužuje organizaciju brojnih događanja pa tako i jubilarnog 15. prvenstva u lovnom streljaštvu. Drago mi je da je vaš grad ugostio ovogodišnje natjecanje – kaže Dečak osvrnuvši se i na rad HLS-a:
– Uvijek se pozivamo na Europu, ali kada je u pitanju kvalitetno gospodarenje lovištima, oni mogu učiti od nas. Naš jedini slabiji segment, koji nastojimo razviti, je onaj lovnog turizma – pohvalio se Dečak.
Pucnjevi sa Žmirića odjekivali su sve do popodnevnih sati kada je održana dodjela pokala te glavne nagrade – vrijedne poluautomatske lovačke puške.