Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Decedo i Brižno grlo pružili najviše

19.09.2010. 22:00
Decedo i Brižno grlo pružili najviše


Po mišljenju publike, odnosno po broju zaokruženih karata, najbolji su bili Decedo. Stručni žiri Zafra – Tomljanović odlučio je da su izvan konkurencije ipak bili Brižno grilo
U subotu je održalo dugo očekivano finale Šigurecinih gitarijada. Nakon što su se bendovi zadarske alternativne scene cijele godine „borili” da kroz kvalifikacijske gitarijade doguraju do finala, to je uspjelo tek nekolicini. Ta nekolicina, točnije Decedo (rock), Time Treachery (metal), Brižno grilo (mix) te Disidenti (punk), opravdala je nastup u finalu, što nije bio slučaj i zadnje dvije godine. Naime, veliku ulogu kod odabira bendova za finalnu večer igra publika. Što bi značilo da bend koji ima brojniju „ekipu”, ujedno i „bolje” svira, pa smo jednom imali prilike prisustovati užasnom finalnom koncertu, koji je bio sve samo ne koncert za zaokružiti uspješnu sezonu.
Ovaj put svi su bendovi bili na razini. Brižno grilo naprosto svaki put oduševi svojim originalnim nastupom, zahvaljujući karizmatičnom Davidu na vokalu, i jedinstvenim pjesmama, koje se u zadarskim alternativnim krugovima definiraju kao bodulski mračnjak. Brižno grilo su ujedno i začetnici prečkog post-punka, osnovani davne 1997. godine. Specifični i originalni, doslovno, u svemu što se može povezati sa djelovanjem jednog benda. Iza sebe imaju dva demo uratka, «Sve slabiji» i «Ništa nas ne more opra´» i niz koncerata po Hrvatskoj. U ovogodišnjem finalu zbog obaveza pojedinih članova nastupili su u «krnjem» sastavu, kao trojka, međutim, priredili su ništa manje iskren i energičan nastup. Što drugo i očekivati od benda čiji moto glasi: «Do smrti!».
Decedo je, također oduševio svojim nastupom. Mladi zadarski rockeri debitirali su na rock gitarijadi i u svom prvom javnom nastupu odnijeli neočekivanu pobjedu s dosad najvećim brojem glasova u povijesti zadarske gitarijade. Uz rijeku svojih vjernih fanova i vrisak koji podsjeća na vremena Beatlesa i Roling Stonesa, borili su se za prvo mjesto svirajući svoje autorske pjesme isprepletene slavnim rock obradama. Zatim su nastupili izvrsni Disidenti. Melodični, brzi, žestoki i uvijek veseli Disidenti, garancija su za urnebesnu atmosferu. Njihov spoj energičnog punka i žestokih metal riffova, povezan raspjevanim refrenima čine jedinstven suvremeni izričaj kako na zadarskoj sceni tako i u Hrvatskoj. Početkom godine izbacili su izuzetno kvalitetan, dugoočekivani album po nazivom «Psihički tretman» na kojem se nalazi njihovih osam uspješnica. Ova četvorka zavidne tehnike i vrhunske uvježbanosti nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Zadnji su bili Time Treachery. Melodičnim death-metalcima ovo je drugi nastup u finalu. Nakon što su u prvoj sezoni bili blizu pobjede (osvojili uvjerljivo najviše glasova publike), u ovogodišnjem pohodu na krunu bili su jači i zreliji nego ikad. Svojim pristupom glazbi i koncertima na pravom su putu da, uz već proslavljene Rising Dream, postanu nositelji zadarske metal-scene. Ovim nastupom promovirali su svoj aktualni promo cd, koji je ugledao svjetlo dana pod nazivom «Confinement And Internal Abyss». Headbanging je uvijek zajamčen uz ove dečke.
Nažalost, pobjednik finala je uvijek samo jedan. Ovaj put su to po mišljenju publike, odnosno po broju zaokruženih karata bili Decedo. Stručni žiri Zafra – Tomljanović, međutim, odlučio je da su izvan konkurencije ipak bili Brižno grilo, što je sasvim opravdano. Odmah iza njih bili su Disidenti. Simbolične nagrade su podijeljene, a pozornica je pripala jedinstvenim Riječanima.
Nakon što su se prvi put zadarskoj publici predstavili 2008. godine, u sklopu festivala «Vrata percepcije» u DHM-u, doslovno su raspametili i najavili svoj pohod na hrvatsku scenu, Šigureca je organizirala novi nastup riječkog agresivno-opscenog ansambla One Piece Puzzle. Bend izuzetne energije specifičan po karizmatičnom, brutalnom ženskom vokalu, vizualnom identitetu i provokativnosti afirmirali su se u predvodnike novog vala riječke škole. Njihova kreativno-buntovnička tvornica buke, glazbe i videa iznjedrila je mnoge paranoične produkte i tu ne namjerava stati. Nekoliko glazbenih videa (zabranjeni spot za pjesmu «Derem, rokam, guzim!»), komponiranje glazbe za predstavu «Dolina ruža» u produkciji dramskog kazališta Gavella, te prije svega izvrstan, i od kritike hvaljen album prvijenac «13 zlatnih hitova» izdan za izdavačku kuću Menart, koji je doživio svoju ekskluzivnu promociju u Zadru.