Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RAŽANAČKI JACKPOT Splićani grade 5,4 milijuna vrijedan rotor na Velincu u Ražancu

20.09.2019. 11:48
RAŽANAČKI JACKPOT  Splićani grade 5,4 milijuna vrijedan rotor na Velincu u Ražancu


Ražanac je poznat po orkanskim udarima bura, ali po sjednicama Općinskog vijeća na kojima već na prvoj točki dnevnog reda »aktualni trenutak« ili aktualni sat Općinska vijećnica bude »boli glava«, postaje svojevrsni verbalni ring prepun žustre rasprave, međusobnih vrijeđanja i optuživanja, gotovo na granici fizičkog sukoba. Sudeći po posljednjoj sjednici odsad bi sve moglo biti tek bura, ali bez orkanskih udara, a zapisničarki Tina Benić manje posla.
Naime, Nikola Miletić, načelnik, poslušao je savjet dobronamjernika da aktualni trenutak, aktualni sat, razno ili kako već, bude zadnja točka dnevnog reda, nakon što vijećnici donesu važne odluke i kad se »ispušu« u puno bitnijim stvarima na dobrobit općinskih žitelja. Proteklu sjednicu, naime, Odluka o izmjenama Poslovnika o radu OV-a Ražanac prošla je sa 7 glasova za i četiri suzdržana, a time i neprimjetno točka 69. a o aktualnom trenutku, te je po prvi put uopće nepredvidivi »aktualac« bio posljednji na redu.


Zaštićena kao lički medvjed
Da jedini nazočni novinar, novinar Zadarskog lista, neće više imati o čemu pisati, varate se. Kako je pred Ražancem obilježavanja Dana općine Jure Matak, predsjednik Vijeća, objavio da je Povjerenstvo za dodjelu općinskog priznanja donijelo odluke, međutim, Vesna Drmić, ravnateljica OŠ Juraj Baraković, (ne)opravdano je zakasnila predati prijedlog za priznanja 10-ak učenica i učenika te je prijedlog stavio na odlučivanje vijećnicima, na glasovanje.
– Partijski postavljena ravnateljica škole zaštićena je kao lički medvjed, za nju ne bih digao obrvu, al troke ruku. Međutim, kako su u pitanju djeca, naša budućnost, objeručke ću glasovati da se prijedlog prihvati, u jednom će dahu Edmond Miletić, vijećnik vladajuće većine.
Odluka je donesena jednoglasno, svih 13 vijećnika, sedam vladajućih iz raznoraznih stranaka i šestero iz oporbenog HDZ-a.


Tako više ne može
– Ražancu se daje 50 posto, a gdje su ostala naselja. Dajte i drugima, to se više tako neće raditi. Samo se i raspravlja o Ražancu, a čiji smo onda mi. Tako više ne može, protestirao je Mate Lilić, dopredsjednik Vijeća, kojeg je u pokušaju demonstrativnog napuštanja vijećnice Matak »na pustu muku« uspio nekako spriječiti.
Načelnik je objavio da kreće uređenje raskrižja državne ceste oznake DC 106 i županijske ceste oznake ŽC 6007 u Ražancu, te da će krenuti radovi na izgradnji nogostupa Benići-Vrankovići u duljini oko 450 metara i Vulete-Baraća u duljini od oko 1.450.
– Do Dana općine, nešto prije ili kasnije, krenut će izuzetno značajni radovi na prometnoj crnoj točki, za život opasnom raskrižju u Ražancu na Velincu. Cestar Split će raditi rotor vrijedan 5,5 milijuna kuna, kazao je Miletić pohvalivši se s izuzetno uspješnom sezonom sa 14 posto više dolaska i devet posto više dolaska
Svi zajedno su pozorno poslušali i izvješće općinskog načelnika o radu u prvoj polovici godine.




Besplatne školske radne bilježnice
– Treba znati da je Radovin s obzirom na broj žitelja po pitanju djece na drugom mjestu, odmah nakon Bibinja. Trebalo bi rješavati mnogo bitnije stvari, a ne asfaltirati privatna dvorišta. Više uključite u rad mjesne odbore i općinske vijećnike, mišljenja je Predrag Dušević iz Radovina, predsjednik Kluba HDZ-a.
O izvješću se ne glasuje, a načelnik Miletić je pozvao Duševića da priloži spisak asfaltiranih dvorišta. Općinsko polugodišnje financijsko izvješće prošlo je tijesnom većinom dok su financijska izvješća knjižnice i vrtića prošla jednoglasno.
Jednoglasno su usvojeni prijedlozi za financiranje radnih bilježnica za osmoškolce i sufinanciranje troškova prijevoza za srednjoškolce. Studenske stipendije dobivaju redoviti i izvanredni studenti
– Studenske stipendije podignimo za još 100 ili 200 kuna, predložio je Dušević.
Raspravljalo se o staji nadomak Ražancu, problemima plaćanja parkiranja i kažnjavanja, koncesijama, o novom projektu luke Ražanac i drugo, te je Jure Matak predložio proširenu tematsku sjednicu Vijeća po najvažnijim pitanjima za boljitak općinskih žitelja.