Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SIMBOL POBJEDE Počast heroju poznatom po legendarnom uskliku: »Obadva, oba su pala!«

20.09.2019. 07:20
SIMBOL POBJEDE Počast heroju poznatom po legendarnom uskliku: »Obadva, oba su pala!«


Prije 28 godina, 21. rujna 1991., Ivica Bilan iz Vodica svojom je kamerom snimio legendarnog hrvatskog branitelja Filipa Gaćinu (23) iz Primoštena Burnog Bilini, kako iz sveg glasa oduševljeno viče: »Obadva, oba su pala« i tako ovjekovječio jednu od najpoznatijih epizoda Domovinskog rata i trenutak obrane Šibenika koji je ušao u legendu. Njegov glas postao je otpor srpsko-četničkoj agresiji, svojevrsna prekretnica Domovinskog rata.
– Sedam godina potom Filip je kao pripadnik Mungosa kod Pridrage poginuo u čišćenju minskog polja. Filip je naš svetac, rekao je Josip Joško Gracin, predsjednik primoštenskog UHDVDR-a.


Srce veliko kao Velebit
I ove je godine nadasve dirljivo i s puno emocija obilježena već 21. obljetnica pogibije Filipa Gačine. Nikad više ljudi na lokaciji Telica iznad Narančića u Pridragi, među njima Filipova majka Luca, brat Jure, sestre Marica i Ivana, rodbina, prijatelji iz Primoštena, brojna izaslanstva, mještani, brigadni general Mate Viduka i drugi.
– Srce mi je veliko kao ova preko mora dična planina Velebit, nikad nas u 20 godina obilježavanja Filipove tragične smrti nije bilo ovoliko. Domovina se osjeća ili ne osjeća. Hrvatska se ne voli riječima, Hrvatska se voli dobrim i poštenim djelima radi onih koji su dali živote za nas, našu djecu, unuke, rekao je Gracin.
Filip Gaćina zauvijek će ostati sinonim za hrabrog branitelja i poštenog čovjeka, osoba koja je rasla u siromašnoj obitelji koja je doslovno dala sve za Hrvatsku.


Neizbrisiv u hrvatskoj vječnosti
– Kao 30-godišnjak poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa prije točno 21 godinu, u 11.30 sati. U polju smrti iznad Pridrage, nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebalo biti njegov posljednji pirotehničarski teren, podsjeća Gracin.
»Obadva, oba su pala«, usklik je utkan zlatnim slovima u hrvatsku vječnost.
– Filipa svi u općini osjećaju kao svog sumještanina, istaknuo je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, kazavši kako je u Pridragi mnogo poginulih vitezova o čijim se spomen obilježjima osim Općine prvenstveno brinu obitelji kao i žitelji zaseoka poput Narančića, Oštrića i Denone koji između ostalog brinu i o spomeniku Gaćini.




Stanarkama zahvala za okrjepu
Molitvu odrješenja je predvodio župnik Tomislav Baričević. A osim Filipove obitelji vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Općine Pridraga, Općine Primošten, UDBDR Pridraga, UHDVDR Primošten, Mungosi, zadarski Termiti, zadarska Udruga 4. gbr Paukovi, Torcida, mještani, prijatelji.
Program je vodio Branko Kokić Suve, predsjednik braniteljske udruge UDBDR Pridraga.
Majka hrabrost – Luce Gaćina zahvalila je i ovdašnjim ženama koje svake godine prirede bogat stol za sve nazočne.
– Toliko sam sretna kad vas vidim ovoliko ovdje, kad vidim Filipove Mungose. Ponosna sam na svog sina i hvala svima što ga se još uvijek sjećaju, kroz suze je kazala Luce Gaćina, koja je svoju djecu hranila i školovala radeći dvije smjene u poznatoj Aurori u Primoštenu.