Prvi i zasad jedini u državi ostvarili dva milijuna noćenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
POTVRĐENO - Vir je hrvatska destinacije godine po broju noćenja
Autor: 
Uspjeh Vira nije iznenađenje, jer u posljednjih deset godina naš otok ne predstavlja iznenađenje u turizmu, nego konstantu. Najbolja smo destinacija po noćenjima u Zadarskoj županiji unazad deset godina i već pet godina uzastopno među deset najboljih u Hrvatskoj, kaže načelnik Kristijan Kapović
Otok Vir je prva domaća višemilijunska destinacija u turističkom prometu izraženom noćenjima

Do 17. rujna na otoku Viru ostvareno je 2.004.373 turističkih noćenja domaćih i stranih gostiju, čime je hrvatski otok rekorder postao prva domaća višemilijunska destinacija u turističkom prometu izraženom noćenjima. Uspjeh Vira još je značajniji ako ga stavimo u kontekst turističke sezone koju je obilježio ukupni nacionalni pad prometa od 59 posto u turističkim dolascima i 47 posto u noćenjima, jer su virska dva milijuna – zasad prva i jedina u domaćem turizmu – zabilježena s visokih 85 posto razine u odnosu na lanjske rekordne brojke (prošle godine 2.357.182 na isti dan). Najbolja ovogodišnja turistička destinacija u Hrvatskoj time je napravila još jedan korak više u odnosu na domaću turističku elitu kojoj pripada već petu godinu uzastopno, a sada prvi put kao vodeća u top 10.
- Uspjeh Vira nije iznenađenje, jer u posljednjih deset godina naš otok ne predstavlja iznenađenje u turizmu, nego konstantu. Najbolja smo destinacija po noćenjima u Zadarskoj županiji unazad deset godina i već pet godina uzastopno među deset najboljih u Hrvatskoj - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović komentirajući činjenicu kako je Vir ove sezone ostvario najveće brojke noćenja u Hrvatskoj, a onda je pojasnio razloge.

Odlične brojke

- Znali smo kako će nakon ukidanja lockdowna i liberalizacije putovanja, upravo otok Vir posjetiti veći broj turista iz naših emitivnih tržišta srednje Europe. Razlog je jednostavan: 50 posto objekata na otoku u vlasništvu je stranaca, a oni obično sa sobom dovode svoje obitelji i prijatelje, kao što to rade i naši domaći gosti koji posjeduju kuće na Viru. Dakle, znali smo da će se nekakav turizam sigurno dogoditi, ali nismo očekivali kako ćemo i u komercijalnom smještaju, vilama i apartmanima na turističkom tržištu, imati jako dobre brojke - dodaje načelnik Kapović. Tako je do 17. rujna u ukupnim noćenjima koja su prešla brojku od dva milijuna, ostvareno 443 tisuće noćenja u komercijalnom smještaju (78,1 posto stranaca) ili ukupno 796 tisuća noćenja gostiju iz inozemstva (40 posto od ukupnog prometa), u prvom redu Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Čeha, ali i zavidan broj Slovaka, Poljaka i Austrijanaca. Istodobno turistička statistika bilježi i 101.513 turističkih dolazaka na otok Vir, u najvećem broju stranih turista (62.923) koji su ostvarili dominantnih 61,9 posto od svih dolazaka na otok. Kada se gledaju samo dolasci u komercijalnom smještaju, oni čine 55,6 posto od svih dolazaka, a najviše stranih turista (74,7 posto).
Uz dva milijuna noćenja koje je jedini ostvario u Hrvatskoj, otok Vir je dominirao turističkim tržištem u Hrvatskoj u prvoj polovici lipnja, potom u srpnju i kolovozu kada je, opet jedini, ostvario više od 700 tisuća noćenja ili oko 1,5 milijuna noćenja u dva udarna ljetna mjeseca. Ovaj je ritam samo donekle pratio Rovinj koji je do kraja kolovoza ostvario oko 1,6 milijuna noćenja uz 48,1 posto od lanjskih brojki, dok su Medulin, Poreč, Crikvenica, Mali Lošinj, Umag i Novalja bili na nešto više od milijun noćenja. U kontekstu krize s koronavirusom, brojke su za hrvatski turizam zapravo dobre, a za Vir – odlične.

Rekordi u nekoliko kategorija

- Očekivali smo veći broj noćenja od drugih destinacija iz prije spomenutih razloga, ali dva milijuna noćenja i nama predstavlja iznenađenje, no to je rezultat našeg rada u turizmu posljednjih deset godina - zaključak je virskog načelnika. Vrhunskoj sezoni na otoku koja još uvijek traje, treba pridodati i činjenice kako je Vir trenutačno najbolji u Hrvatskoj po turističkom prometu domaćih gostiju (1,2 milijuna noćenja) s 96,7 posto prošlogodišnje razine, noćenjima u nekomercijalnom smještaju (više od 1,5 milijuna) te noćenjima u prosjeku (19,7). U ovoj je potkategoriji praćenja turističkog prometa Vir sinonim destinacije obiteljskog turizma i višestruki nacionalni šampion: ima najviše noćenja u prosjeku domaćih gostiju (31,3), noćenja u prosjeku stranih turista (12,7), noćenja u prosjeku stranih gostiju u komercijalnom smještaju (8,2) itd. Vir je nadalje ušao među deset najboljih za prvih osam mjeseci u kategoriji turističkog prometa u obiteljskom smještaju (403 tisuće noćenja) te po noćenjima stranih gostiju (740 tisuća), gdje je bio na osmom mjestu u Hrvatskoj.(Virski list)


Nijemci najviše noćenja u komercijalnom smještaju

U kategoriji komercijalnog smještaja najviše su turističkih noćenja na Viru ostvarili Nijemci (104.057), dok su po dolascima u komercijalnom turizmu na prvom mjestu domaći gosti (14.302) ispred Nijemaca (10.518) te Slovenaca, Mađara, Čeha i Poljaka, koji su smješteni u rasponu od pet do sedam tisuća turističkih dolazaka.


Sedam destinacija iz Zadarske županije u top 50

Ovogodišnja sezona prvi je put donijela Zadarskoj županiji dva turistička odredišta u eliti domaćeg turizma – otok Vir i Zadar – ali su pored šampiona Vira i Zadra na 9. mjestu (826,6 tisuća noćenja), u top 50 ušli Pag na 22. mjestu (610 tisuća), Nin na 25. mjestu (580 tisuća), Biograd na 31. mjestu (501 tisuća), Pakoštane na 33. mjestu (482 tisuće) te Sveti Filip i Jakov na 49. mjestu (338 tisuća noćenja).

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Prošlu noć Zagreb je imao preko 7000 000 noćenja. U mjesec dana preko 22 000 000 noćenje i nitko ne piše o tome. Zašto?