Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvati pojedu 15 kilograma jabuka godišnje

Autor: Nives Rogoznica

19.10.2008. 22:00
Hrvati pojedu 15 kilograma jabuka godišnje

Foto: Mile MARIĆ



Smatra se da je više od 50 % prehrambenih proizvoda kontaminirano pesticidaima, a to se osobito odnosi na jabuke, kruške, grožđe, rajčice i slatku papriku gdje je razina zagađenja alarmantno visoka
Članice Organizacije žena HSS-a Zadarske županije “Hrvatsko srce” u stranačkim su prostorijama obilježile Svjetski dan jabuka. Novinarima je prigodno ponuđen izbor domaćih kolača od jabuka; štrudli, pita, bureka s jabukama, pita prelivenih čokoladom, kolača s jabukama i mednulalama i drugih slastica inspiriranih jabukama. Kako su kazale članice HSS-a, spravljeni su prema različitim recepturama; od tradicionalnih do inventivnih. Kolači su, su zajedno s jabukama koje je donirao HSS-ovac Mario Sikirić, poklonjeni Pučkoj kuhinji.
Predsjednica “Hrvatskog srca” Zadarske županije Irena Devčić-Buzov je podsjetila kako je prvi put Svjetski dan jabuka obilježen u Londonu 1990. godine s ciljem očuvanja biološke, genetske i kulturne raznolikosti.
– Jabuka je visokovrijedna namirnica koja štiti zdravlje. Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo 30 do 40 kilograma jabuka. U Hrvatskoj, nažalost, potrošnja jabuke iznosi oko 15 kilograma po stanovniku. U Hrvatskoj se, prema podacima Hrvatskog centra za poljoprivredni marketing, godišnje proizvde oko 40.000 tona jabuka, a još se 20.000 tona uvozi i to iz Poljske, Slovenije, Italije i Austrije, istaknula je Devčić-Buzov navodeći kako se sljedećih godina očekuje postupno smanjenje carinske zaštite domaće jabuke, te, ulaskom u Europsku uniju, ukidanje svih carinskih pristojbi za zemlje članice Unije.
– U Hrvatskoj se poticajima za sadnju novih nasada nastoji povećati proizvodnja jabuka. Da je danas Hrvatska članica zajedničkog tržišta Europske unije, cijena jabuke bila bi niža za 20 do 30 posto. No, treba reći da su ekološke udruge u Europskoj uniji istaknule kako nova maksimalna ograničenja za dopušteni udio pesticida u prehrambenim proizvodima narušavaju sigurnost hrane i zdravlje potrošača. Smatra se da je više od 50 % prehrambenih proizvoda kontaminirano pesticidima, a to se osobito odnosi na jabuke, kruške, grožđe, rajčice i slatku papriku gdje je razina zagađenja alarmantno visoka. Stoga, radije od jabuka iz uvoza, jedimo domaće jabuke, zaključila je Devčić-Buzov.


 “JABUČNI” BONTON


Prema strogom bontonu jabuku treba jesti ne dotičući je prstima. Zanimljivost je to koju je iznijela Irena Devčić-Buzov pojašnjavajući kako bi jabuka trebala biti ponuđena na tanjuru s vilicom zabodenom u nju. Jabuku bi zatim trebalo raspoloviti nožem, pa svaku polovicu još jednom razdvojiti na dva dijela. Onaj tko pri tom uspije vilicom i nožem s jabuke odstraniti koru, može se smatrati pravim znalcem.
Na sreću, ove vještine nisu bile uvjet pristupa stolu s kolačima koje su priredile članice županijske organizacije HSS-a Hrvatsko srce”.