Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sklapanje sudskih nagodbi malo se koristi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

19.10.2008. 22:00
Sklapanje sudskih nagodbi malo se koristi


Strankama želimo poručiti da sklapanjem nagodbe u parničnom postupku osobno i izravno doprinose okončanju vlastitog spora. Također, o sadržaju nagodbe, stranke imaju prilike same odlučivati pa ta mogućnost predstavlja rješenje od zajedničkog interesa, navodi Bajlo
Svi trgovački sudovi u Hrvatskoj, pa tako i Trgovački sud u Zadru, 24. listopada otvorit će vrata cjelokupnoj javnosti, dok će od 27. do 31. listopada njihovi suci odvojiti vrijeme isključivo za stranke koje svoje sporove žele riješiti mirnim putom – sklapanjem sudske nagodbe.
Sud i građanska prava
Naime, riječ je o projektima Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Danu otvorenih trgovačkih sudova i Tjednu sudskih nagodbi u trgovačkim sudovima, koji se u Hrvatskoj provode drugu godinu zaredom. Spomenuti projekti dio su aktivnosti hrvatskih sudova, usmjerenih prema postizanju što višeg stupnja otvorenosti i transparentnosti njihova rada, kako bi se njihova uloga i značaj što više približili javnosti.
– Kroz projekt Dan otvorenih trgovačkih sudova želimo javnosti omogućiti da navedenog dana slobodno pristupi u trgovačke sudove i neposredno se upozna s njihovom organizacijom i djelokrugom rada. Želja nam je povećati dostupnost sudova građanima, učiniti rad suda transparentnim, upoznati građane s ulogom sudova u našem društvu te njihovim pravima i obvezama kada je riječ o mogućem ostvarenju njihovog prava na sudsku zaštitu, navodi Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru, vjerujući kako će spomenuti projekt doprinijeti boljem razumijevanju javnosti kakav to položaj i ulogu sudovi imaju u našem društvu te kakva su njihova prava i obveze kad je riječ o ostvarenju prava na sudsku zaštitu.
Tako će Zadrani, u petak, 24. listopada, na Dan otvorenih trgovačkih sudova imati prilike posjetiti zadarski Trgovački sud, koji se nalazi u Ulici Franje Tuđmana 35 te obići tamošnje radne prostorije. Isto tako, imat će priliku sudskim djelatnicima postaviti pitanja vezana uz rad Trgovačkog suda te njihova građanska prava i obveze u ostvarenju sudske zaštite. Također, građani će se moći upoznati s mogućnostima mirnog rješavanja sporova na sudovima, ali i izvan njih.
– Uz Dan otvorenih trgovački sudova, drugu godinu zaredom, u svim trgovačkim sudovima u Hrvatskoj, održat će se i Tjedan sudskih nagodbi i to u vremenu od 27. do 31. listopada. U tom tjednu, u svim trgovačkim sudovima u Hrvatskoj, pa tako i Trgovačkom sudu u Zadru, strankama će biti omogućeno okončavanje sporova sklapanjem sudske nagodbe, najavljuje Ardena Bajlo te pojašnjava kako će na Dan otvorenih trgovačkih sudova, kao i tijekom Tjedna sudskih nagodbi, Trgovački sud u Zadru biti otvoren za javnost, odnosno stranke u vremenu od 7.30 do 15.30 sati.
Suglasnost stranaka
Tjednom sudskih nagodbi strankama, koje se spore pred trgovačkim sudovima, nastoji se ukazati na postojanje zakonske mogućnosti okončavanja njihovih sporova mirnim putom, odnosno sklapanjem sudske nagodbe. Isto tako, strankama se izravno želi pomoći u ostvarenju takve mogućnosti, osobito u sporovima s višegodišnjim trajanjem. Inače, mogućnost okončanja sporova mirnim putom – sklapanjem sudske nagodbe, stranke zbog raznih razloga jako malo koriste.
– Na ovaj način strankama želimo poručiti da sklapanjem nagodbe u parničnom postupku osobno i izravno doprinose okončanju vlastitog spora. Također, o sadržaju nagodbe, stranke imaju prilike same odlučivati zbog čega ta mogućnost predstavlja rješenje od zajedničkog interesa, odnosno vlastito rješenje svog spora, navodi Bajlo, te dodaje kako se sudskom nagodbom postižu rješenja spora u veoma kratkom vremenu i uz minimalan trošak, preuzimajući nadzor nad svojim vremenom i troškovima.
Uz to, sklapanjem sudske nagodbe stranke zadržavaju dobre odnose u budućnosti, isključujući neizvjesnost uspjeha parničnog postupka. Isto tako, prilikom sklapanja sudske nagodbe isključen je postupak odlučivanja u žalbi pred drugostupanjskim sudom kao i potreba za vođenjem dugotrajnog ovršnog postupka, jer stranke dobrovoljno izvršavaju nagodbu u čijem sklapanju su suglasno sudjelovale.
Svi zaniteresirani za dolazak na Dan otvorenih trgovačkih sudova i Tjedan sudskih nagodbi mogu se unaprijed najaviti na telefon 023/292-003, fax 023/292-055 te e-mail adresu www.tszd.hr, kako bi se odredilo točno vrijeme dolaska u sud u svrhu ravnomjernog opterećenja posjetitelja i izbjegavanja mogućeg čekanja. Inače, informacije o Trgovačkom sudu u Zadru svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici: www.tszd.hr.