Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nastaviti izgradnju ljepše i bolje Škabrnje

Autor: Milenko Brkić

19.10.2009. 22:00
Nastaviti izgradnju ljepše i bolje Škabrnje

Foto: Velimir BRKIĆ



Idućeg mjeseca na javnom uvidu bit će izmijenjeni Prostorni plan na kojem smo proširili buduću poslovnu zonu Marinovac i uspostavili zonu Vlačine na kojem će se izgraditi sportska dvorana, vatrogasni dom i drugo, istaknuo je načelnik Luka Škara
Prisjećanjem na sve poginule škabrnjske branitelje i civile u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na mjesnom groblju Sv. Luka, svetom misom u crvi Uznesenja BDM te svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Škabrnji obilježen Dan općine i blagdan Sv. Luke.
Uime Općine vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno načelnikom Lukom Škarom. Zadarsku županiju predvodio je dožupan Đani Bunja, Udrugu civilnih stradalnika Domovinskog rata predsjednica Ljubica Krcić, Udrugu udovica Domovinskog rata Svetka Miljanić, a općinski HDZ predsjednik Nediljko Bubnjar, bivši načelnik. Svijeće su zapalila izaslanstva gradova Ogulina i Slunja te općine Hercegovac.
Svetu misu u crkvi Uznesenja BDM u zajedništvu sa župnikom don Borisom i don Perom Pavlovićem, župnikom Ravnog u susjednoj BiH, predvodio je don Emil Bilaver, župnik Puntamike koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi naglasio važnost blagdana Sv. Luke, kao i važnost proslave Dana općine i sjećanja na sve one koji su svoj život dali za slobodu koju mi danas živimo.
Nakon uvodnog slova predsjedavajućeg Vladimira Butića na svečanoj sjednici pročitani su telegrami predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i državnog tajnika za upravljanje državnom imovinom Joze Sarača.
Okupljene je na svečanoj sjednici pozdravio općinski načelnik Luka Škara. Po njegovim riječima, napredak Škabrnje je vidljiv na svakom koraku, ali općini je potreban daljnji razvoj, posebice u poljoprivredi.
– Zbog recesije svi planovi neće do kraja biti ispunjeni, konstatirao je načelnik Škara podsjetivši pritom kako je u tijeku gradnja vodoopskrbne mreže u općini, pokretač ukupna gospodarstva.
Spomenuo je i projekt natapanja vrijedan oko 50 milijuna kuna koji će pored dosadašnjih ulaganja Vlade RH, Zadarske županije i Općine završiti uz pomoć kredita Svjetske koji će sljedeće godine financirati Svjetska banka, a bit će zamašnjak poljoprivredne proizvodnje.
– Idućeg mjeseca na javnom uvidu bit će izmijenjeni Prostorni plan na kojem smo proširili buduću poslovnu zonu Marinovac i uspostavili zonu Vlačine na kojem će se izgraditi sportska dvorana, vatrogasni dom i drugo. Općina se brine i za gradnju nogostupa i dječjeg vrtića, a želimo nastaviti i izgradnju ljepše i bolje Škabrnje, naglasio je načelnik Škara.
Prvi se nazočnima obratio Bandić koji je “zaradio” veliki pljesak budućiu da se našalio na račun najave predsjedatelja sjednice Butića koji ga je vidno uzbuđen zabunom najavio kao gradonačelnika Zadra.
– Izuzetno me veseli što Škabrnja sustavno napreduje. Zajedništvo u Škabrnji nakon 19 godina od Domovinskog rata i hrvatsko zajedništvo jamstvo je svekolike prosperitetne budućnosti. Budući da je NATO iza nas, a Europska zajednica ispred nas ta sinergija u Hrvatskoj nema alternative. Naravno ako preskočimo ideološke rovove, istaknuo je Bandić te posebno pozdravio roditelje poginulih branitelja i udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Skupu se optimističkim riječima obratio župan Stipe Zrilić te saborska zastupnica Nevenka Marinović posebno naglašavajući veliki projekt navodnjavanja i brendiranja autohtone maraške.
Osim navedenih na svečanosti su nazočili saborski zastupnici Ivo Grbić i Branko Kutija, predstojnik Državne uprave u Zadru Damir Valčić, predsjednik Županijske skupštine Vladimir Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, brojni županijski djelatnici, gradonačelnici i načelnici iz Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, gospodarstvenici, uglednici, rodbina poginulih branitelja i drugi.
Svečanom ugođaju pridonio je KUD Škabrnja. Prigodni domjenak održan je u kripti, podrumu, škabrnjske crkve.