Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bura zatvorila dionicu Posedarje – Sveti Rok

19.10.2010. 22:00
Bura zatvorila dionicu Posedarje – Sveti Rok


Po informacijama iz službe za održavanje Hrvatskih autocesta, na Masleničkom mostu bura je puhala brzinom od 120 kilometara na sat
Zbog olujnog vjetra dionica autoceste A1 Posedarje – Sveti Rok i D54 Maslenica – Zaton Obrovački jučer je bila zatvorena za sav promet. Problema je bilo i u prometu autocestom A8 na dionici Oštrovica – Kikovica. Samo su osobna vozila mogla prometovati dionicom autoceste A6 Delnice – Kikovica (u smjeru Rijeke), Paškim mostom i Jadranskom magistralom od Bakra do Svete Marije Magdalene. Mokrih i skliskih kolnika i dalje ima u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Dalmaciji i Slavoniji.
Nakon slabljenja bure oko 16.30 sati dionica autoceste A1 od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica i D54 Maslenica – Zaton Obrovački otvorene su za sav promet, priopćio je HAK.
Po informacijama iz službe za održavanje Hrvatskih autocesta, na Masleničkom mostu bura je puhala brzinom od 120 kilometara na sat. Na prvi pogled izgleda pomalo katastrofična vijest, no na terenu to ne izgleda tako strašno. Ti uobičajeni “refuli” bure nekoliko puta godišnje zatvore Maslenički most, odnosno dionicu autoceste od tunela Sveti Rok do Posedarja te od rekonstrukcije i državnu cestu D54 Maslenica – Zaton Obrovački.
Burobrani izgrađeni između tunela Bristovac i Ledenik, između tunela Čelinka i Bristovac te na poziciji nadvožnjaka Baričevići smanjuju udare bure, ali nedovoljno da zaustave prevrtljivu ćud prirode. Najjača bura puše pokraj tunela Čelinka, jača nego kod Masleničkog mosta i Božića.
Najugroženija dionica autoceste zatvara se kada na Maslenici brzina bure iznosi oko 110 kilometara na sat, u isto vrijeme udari i vrtlog bure kraj Čelinke su znatno jači.