Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Muzej upozorava na opasnost od droge

19.10.2010. 22:00
Muzej upozorava na opasnost od droge


Narodni muzej Zadar domaćin je edukativne izložbe „Droga – zlo današnjice”. Izložba je svečano otvorena u središnjoj zgradi Narodnog muzeja danas u podne, a u Zadru će gostovati do 10. studenog. Organizatori izložbe su Narodni muzej Zadar i izdavačka kuća Laurana, a autorica je Koraljka Zdunić.
Svečanost otvaranja izložbe započela je pozdravom Renate Peroš, nove ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, koja je zahvalila svima koji su svojim prisustvom dali podršku izložbi i teškoj borbi protiv ovisnosti o drogama. Ujedno je ravnateljica Peroš kazala kako će, premda na izložbi nije otkriveno ništa novog niti senzacionalnog, jača i bolja komunikacija svih dijelova društva, čemu pridonosi i ova izložbe, pridonijeti suzbijanju zloupotreba droge. Prigodnim riječima okupljenima su na veličinu borbe protiv droga pažnju skrenuli i predstavnici MUP-a, odnosno zadarske policije.
Izložbu je otvorio Stipe Zrilić, župan Zadarske županije:
– Iskoristit ću prigodu i čestitati našoj novoj ravnateljici na njezinoj prvoj izložbi. Riječ je o temi koja je u našoj županiji, koja prednjači u mnogo čemu dobrom, veliki problem. Uzroke problemu ovisnosti o drogama možemo potražiti u okviru opće krize morala i obitelji. Svima nam je skupa raditi na prevenciji ovog zla. Stoga je neophodno biti o njemu dobro informiran, a tomu služi i ova izložba. Da bismo pobijedili neprijatelja moramo ga najprije dobro upoznati.
Izložbu čine fotografije Maria Kocipera, ulomci iz knjiga Slavka Sakomana, Dubravka Klarića, Bruna Bisia,te grafike. U tekstu kataloga ove izložbe Koraljka je Zdunić između ostalog napisala: „Baš svaki građanin danas je, nažalost, upoznat s postojanjem droge „u svom selu” i zlom koju ona sa sobom donosi. No, odgovori na što o tome misle bit će slični i nosit će u sebi nezainteresiranost, primjerice – o tome trebaju voditi računa roditelji, nastavnici, crkva… krivi su mediji… kakva se muzika sluša… A na pitanje je li moguće napraviti nešto pozitivno, uz ravnodušnost, u odgovorima će se naslutiti i ponešto ljutnje… Bez podrške i akcije struke problem nije moguće riješiti kvalitetno i brzo. Istodobno moramo biti svjesni da nam je na raspolaganju ogroman broj stručnjaka i znanstvenika, kulturnih djelatnika, policijskih, sudskih i socijalnih službi, zainteresiranih udruga. Unatoč tomu, 90% ispitanika s početka priče upitnim će pogledom odgovoriti: A što bi se to mene trebalo ticati?… Kako bi se uistinu dogodilo da pokrenemo veliki, uspavani i zahrđali kotač, potrebno ga je prvo podmazati -potrošiti vrijeme na edukaciju, pročitati nekoliko knjiga na tu temu…”
Postav izložbe osmislili su Renata Peroš, Hrvoje Perica i Koraljka Zdunić.Otvaranje su potpomogli Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra, Upravni odjel za društvene djelatnosti Zadarske županije, PU Zadar.