Plan je kineske turoperatore oduševiti kulturnom i prirodnom baštinom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
U Zadar je doputovala delegacija od 26 kineskih turoperatora

U Zadar je jučer doputovala delegacija od 26 kineskih turoperatora kojima je u Zračnoj luci priređen svečani doček. Delegaciju su dočekali direktorica zadarske Zračne luke Irena Ćosić, dogradonačelnik Zadra Ivica Vlakić, direktor Turističke zajednice Grada Zvonko Šupe, a s njima su nakon dočeka u Zračnoj luci Pleso doputovali i predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj, Liu Kai.

Goste je pozdravila direktorica Ćosić zahvalivši im na dolasku, uz napomenu kako je sigurna da će im se Hrvatska svidjeti, te da će imati lijepa iskustva koja će prenijeti svojim sugrađanima. Dobrodošlicu im je poželio i zamjenik ministra turizma, Daglas Koraca naglasivši kako mu je velika čast ovdje biti s njima.

Tražena destinacija

- Pozdravljam vas u ime Ministarstva turizma i svoje osobno ime. Dragim gostima iz Kine želim dobrodošlicu u Zadar i Hrvatsku, uz želju da im Hrvatska bude destinacija koja će im ostati u dobrom sjećanju, te da ćemo vam biti dobri domaćini. Hrvatska je danas sve perspektivnija i sve traženija svjetska destinacija i jedna od najbrže rastućih destinacija u Europi i na Mediteranu. Fokusirani smo na turizam, o čemu dovoljno govori činjenica da oko 16 posto ukupnog BDP-a ostvarujemo u turističkom sektoru. Upravo ta velika važnost turizma razlog je da moramo stalno unaprjeđivati kvalitetu turističke ponude, raditi na bogatoj ponudi naših turističkih destinacija, ali i na ukupnoj kvaliteti kadrova koji u turizmu djeluju. Obzirom na veliki potencijal kineskog turizma, u Ministarstvu turizma i Vladi Republike Hrvatske pokušavamo svake godine uspostaviti još bolju suradnju sa prijateljskim zemljama kako bismo dovezli što više kineskih turista u Hrvatsku - kazao je Koraca, dodajući kako je naša zemlja u svjetskim okvirima prepoznata kao destinacija sunca i mora, ali ne samo to.

Rast kineskog tržišta

- Ono što možemo ponuditi dragim prijateljima iz Kine upravo je ta  dodatna ponuda Hrvatske, bogata kulturna i prirodna baština, osam nacionalnih parkova, 11 parkova prirode, bogata materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, ali i mnogi drugi proizvodi, poput vina i bogate gastronomske ponude. Ova je godina bila vrlo uspješna u svim destinacijama Hrvatske, pa smo za prvih devet mjeseci ostvarili promet koliki i za čitavu prošlu godinu. Značajan rast ima i kinesko tržište na kojemu smo zabilježili 150.000 dolazaka i 200.000 noćenja. Bio sam u Kini prije nekoliko mjeseci kada sam se i osobno uvjerio u bogatsvo kineske kulturne baštine i ljepotu kineske destinacije, te u veliku gostoljubivost vaše delegacije. Drago mi je vidjeti neke od vas koje sam upoznao na vašem turističkom forumu, te se nadam da ćemo vam mi u Hrvatskoj biti dobri domaćini, kao što ste i vi bili meni. Ujedno se nadam da je ovo poticaj da ćemo sljedeće godine imati još veći broj dolazaka sa kineskog tržišta - kazao je Koraca.

Goste je pozdravio i dogradonačelnik Zadra, Ivica Vlakić, kazavši kako mu je izuzetna čast što ih može pozdraviti u ime gradonačelnika Božidara Kalmete i Grada Zadra. Zahvalio se predsjedniku CSEBA-e, Mariju Renduliću nazvavši ga najzaslužnijim za ovu suradnju, te veleposlaniku Kine i direktorici Zračne luke Zadar.

Doprinos u suradnji

- Grad Zadar sa višestoljetnom povijesti i 600 godina starim sveučilištem zasigurno je mjesto kakvog kineski turisti žele vidjeti. Kineski turisti nisu uobičajeni gosti koji nam dolaze samo zbog sunca i mora, već žele obići zemlju i vidjeti znamenitosti svojim očima i uživati u autohtonoj gastronomskoj ponudi. Zadar je u kulturnom, društvenom, gospodarskom i turističkom životu uvijek bio lider u regiji, te se nadam da ćete ova iskustva prenijeti vašim sugrađanima i da će nam dolaziti u što većem broju - zaželio je Vlakić.

Svojim zemljacima obratio se i veleposlanik Lui Kai, zahvaljujući se na podršci za ovaj projekt ministru turizma, gradonačelniku Zadra i direktorici Zračne luke.

- Zbog potencijala hrvatskog turizma nadamo se suradnji, a zahvaljujem i gospodinu Mariju Renduliću s kojim sam imao prilike surađivati i za kojega znam da je dao sve od sebe za suradnju između Kine i Hrvatske. Dat ćemo svoj doprinos u suradnji ovih dviju zemalja - poručio je veleposlanik Kine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno