Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na 9. biciklijadi preko 100-ak profesionalnih i amaterskih biciklista

20.10.2018. 15:50
Na 9. biciklijadi  preko 100-ak  profesionalnih i  amaterskih  biciklista


Nešto više od 100-injak što profesionalnih što amaterskih biciklista sudjelovalo je jučer na tradicionalnoj 9. Biciklijadi povodom 69  godina osnutka Nacionalnog parka Paklenica. Biciklijada u pratnji dva  policijska vozila, vozila HGSS-a te BK Zadar startala je s Trga pet bunara  na tri sata i 47 kilometara dug put prema NP Paklenica. Na tom putu  imali su četiri punkta za okrjepu i to u Crnom, Gornjoj Murvici, na Zelenom hrastu te u Maslenici. Lagani tempo su diktirali profesionalni biciklisti iz BK Zadar kako bi, kao i svake godine, svi sudionici uspješno savladali ovu dionicu.
Neven Pavić, tajnik BK Zadar ukazao je kako je cilj ove biciklijade promocija samog sporta, ali ujedno i druženje svih zaljubljenika u biciklizam i prirodu.
– Ovom biciklijadom smo željeli na jedan prigodan način, uz sport i  druženje obilježiti jednu tako veliku obljetnicu kao što je 69 godina NP  Paklenica. Ovo nam je 9. godina koju organiziramo biciklijadu u suradnji  s JU NP Paklenica te pokroviteljima Hotel Vilom Vicko, TZ općine Starigrad i Općinom Starigrad. Na spisku nam je prijavljeno 110 ljudi, a moguće da ih na cilju bude i više jer se ne stignu svi registrirati. Malo nas je  više u odnosu na proteklu godinu jer se povećao broj članova kluba, a i  medijski je više popraćeno. Ove godine smo najbrojniji, a u biciklijadi  sudjeluju kako profesionalni biciklisti tako i oni potpuni amateri, odnosno rekreativci. Ima tu djece, ali i starijih ljudi. Naša djeca koja su članovi  kluba su utrenirana i ne bojimo se za njih, možda je malo teže rekreativcima, ali to ne mora tako biti. Svih ovih godina svi su uspješno završili biciklijadu, tako da sam uvjeren da će jednako biti i ove, istaknuo je Pavić.
Na biciklijadi je sudjelovala i naša mlada nada svjetskog biciklizma,  19-godišnja Maja Perinović koja iza sebe ima već 16 osvojenih državnih  medalja u biciklizmu, od čega devet zlatnih, pet srebrnih i dvije  brončane. Maja je prošle godine potpisala i svoj prvi profesionalni ugovor i to za talijansku ekipu Top Girls Fassa Bortolo za koju  nastupa u  2018. godini. Vozila je na EP u Češkoj, sudjelovala na MI u Španjolskoj te  na SP u Austriji. Kao kruna njenom radu, stiglo je i priznanje Hrvatskog  biciklističkog saveza koji ju je proglasio najboljom biciklisticom Hrvatske u kategoriji muškaraca i žena u prošloj godini.
– Za ovu biciklijadu se nisam posebno spremala, naime sada mi je faza  odmora, tako da nisam bila na biciklu skoro tri tjedna. Sada sam došla  pružiti potporu mojim prijateljima, malo kružiti i lagano se vozati, kazala je Maja.
Osim nje, među biciklistima koji se profesionalno bave tim sportom  bilo je dosta amatera, odnosno rekreativaca.
– Biciklijade su meni općenito jako dobre jer se skupi veliki broj ljudi  što vam automatski daje veliki poticaj da se pokrenemo svi skupa. Naime, ne volim voziti sama. Ponese te sve to skupa pa ideš probati. Kada  mogu svi, zašto ne bih i ja? Nisam se ništa posebno pripremala, ovo mi je  već treća ili četvrta biciklijada, napravim 10 do 20 kilometara na biciklu,  ali mislim da ni ova dionica neće biti problem. Naime, kada otkaže tijelo,  proradi glava i sami sebi u inat završite vožnju i stignete do cilja, kazala  je dobro raspoložena Sanja Stipanić.
Jedan od najmlađih sudionika svakako je bio 12-godišnji Roko Zupčić  koji je na biciklijadu krenuo s ocem.
– Ne bavim se biciklizmom, već plivanjem, a bicikl vozim normalno po  gradu. Kako tata vozi biciklijade, tako sam i ja krenuo s njim dok sam još  bio mali. Već sam prošle godine odvozio ovu dionicu, ovo mi je drugi  put, malo je teško, ali sam uspio. Za biciklijadu se nisam posebno pripremao, ali sam tek dobio novi bicikl i mislim da će na njemu biti još lakše  voziti do cilja, zaključio je Roko pokazujući kako mu otac ima mudre instrumente kojima se služi kako djeci približiti ljubav prema sportu,  druženju i prirodi.
U kanjonu Velike Paklenice  kod recepcije svi sudionici su dobili majice  za uspomenu, nakon čega su se okrijepili legendarnim fažolom iz kuhinje Hotela Vila Vicko. Povratak svih sudionika bio je predviđen za 15 sati  autobusom Liburnije, dok su bicikli prebačeni kamionom.