DAN ŠKABRNJE Koronavirus zasad ne uspijeva zaustaviti višemilijunske škabrnjske projekte

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svečano, ali uvjetovano epidemiološkim mjerama
Pred nama je projekt širokopojasne mreže vrijedan 51,3 milijuna kuna, slijedi natječaj za 50 hektara zemljišta na Lemešcu, završetak radova na općinskoj zgradi s memorijalnom dvoranom, infrastrukturu besplatnog interneta, travnatu i gumiranu podlogu teniskog i košarkaškog igrališta te za rekonstrukciju ulaza Ambar i Marinovac. Započinje asfaltiranje ceste Škare - Vlačine - Prkos, a pored dva nogometnog igralište gradi se treće s atletskom stazom dok će četvrto donirati HNS. Slijedi potpis ugovora sa ŠC Višnjik za pripreme nogometnih momčadi, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik
Velimir BRKIĆ
Odavanje počasti kod križa na groblju sv. Luka

Prisjećanjem na poginule branitelje i civile, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke u ponedjeljak, 19. listopada 2020. Općina Škabrnja je obilježila Dan općine, svoj 27. rođendan i blagdan sv. Luke, nebeskog zaštitnika ove ravnokotarske općine.
- Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera nema svečane sjednice Općinskog vijeća. Naime, nismo je htjeli održati u atriju Osnovne škole Vladimir Nazor i u Dječjem vrtiću Maruškica kako ne bi, ne daj Bože, ugrozili rad ovih izuzetno važnih odgojno-obrazovnih ustanova, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik.

Reprezentativna zgrada

- Čvrsto vjerujem da ćemo svečanu sjednicu OV-a dogodine održati ovdje preko puta u novoj općinskoj zgradi s memorijalnim centrom, u vrijednosti od 600.000 kuna raspisan je natječaj za završetak radova, objavio je Bubnjar.
Zbog COVID-19 na svečanom događanju bilo je minimalno nazočnih, a obraćanje Bubnjara i potom Božidara Longina održano je na Trgu dr. Franje Tuđmana, ispred Općinske uprave.
- Završena je energetska obnova osnovne škole koja je zablistala u punom sjaju i sad je s razlogom nazivaju »ljepoticom boje lavande«. Projekt je vrijedan gotovo 4 milijuna kuna, od čega je Zadarska županija financirala 65 posto, a 35 posto su bespovratna sredstava Europske unije, kazao je Bubnjar.
Uz Bubnjara, Longina i njegovog zamjenika Šime Vickovića, načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije, u Škabrnji su nazočili Vladimir Šeks, hrvatski pravnik i političar, predsjednik 5. saziva Hrvatskog sabora, jedan je od tvoraca prvog hrvatskog Ustava, te Božidar Kalmeta, bivši ministar i prvi čovjek zadarskog HDZ-a, Marin Pavičić, ravnatelj škole, Katarina Ražov, ravnateljica vrtića, nekoliko općinskih vijećnika i djelatnika te dopredsjednica županijske Udruge udovica hrvatskih branitelja Rada Ivković, izaslanica koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije.

Širokopojasni i besplatni internet

- Kako bi se olakšao pristup besplatnim internet uslugama na javnim prostorima u tijeku je natječaj za izgradnju WiFi infrastrukture ukupne vrijednosti 15.000 eura ili oko 110.000 kuna, koji je financiran u 100-postotnom iznosu od strane Europske komisije, navodi Bubnjar.
Za umjetnu travu i gumiranu podlogu za tenisko i košarkaško igralište putem EU operacije 7.4.1. dobiveno je 400.000 kuna.
- Kad je riječ o nogometnim igralištima na Vlačini ukupno će ih biti četiri. Imamo travnato glavno i pomoćno igralište, na trećem je pripremljena podloga u sklopu kojeg će biti atletska staza, dok će četvrto igralište biti donacija HNS-a. Zbog navedene infrastrukture ovih dana ćemo s Denisom Karlovićem, direktorom Športskog centra Višnjik, potpisati ugovor za pripreme nogometnih momčadi, najavio je Bubnjar.
U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU iznosu od 35,8 milijuna kuna potpisan je ugovor za projekt širokopojasne infrastrukture na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja, jedinog u Zadarskoj županiji.
- Projekt je u vrijednosti 51,3 milijuna kuna. Svjetlovodna mreža ostat će u trajnom vlasništvu općina Škabrnja, Sukošan, Galovac i Sv. Filip i Jakov, s kojim će upravljati zajedničko trgovačko društvo po tzv. veleprodajnom poslovnom modelu, istaknuo je Bubnjar.
Do kraja godine u vrijednosti oko četiri milijuna kuna trebali bi se potpisati ugovori i započeti radovi na ulazima Ambar i Marinovac.

Vrtićka kuhinja i kuhar

- U suradnji sa Županijskom upravom za ceste ravnatelja Branka Kutije, u vrijednosti od oko tri milijuna kuna asfaltirat će se cesta Škare – Vlačine – Prkos, obznanio je Bubnjar.
Nakon što je »posao stoljeća«, projekt podizanja dugogodišnjih nasada na površini od 250 hektara i sustava navodnjavanja s akumulacijskim jezerom zapremnine 200.000 kubičnih metara na Vlačini, početkom 2007. posvađao Škabrnjane sad je opet oživio.
- Do kraja tjedna raspisat će se natječaj za 50 hektara zemljišta na Lemešcu i dijelu Vlačina. Riječ je o deset proizvodno-tehnoloških cjelina površine od pet hektara, reći će Bubnjar.
U Dječji vrtić Maruškica uloženo je 700.000 kuna, uređena je unutrašnjost, opremljena kuhinja i zaposlen kuhar.
- U Nogometnom klubu Škabrnja ‘91 imamo sve uzrasne kategorije, od toga su po dvije momčadi kadeta i pionira. Po prvi put se u povijesti s prvim momčadima pionira i kadeta natječemo u Dalmatinskoj ligi, ponosno će Nediljko Bubnjar, prvi nogometni fanatik Ravnih kotara.
Na spomen imena mjesta Škabrnje svi osjetimo istodobno i veliku tugu i veliki ponos. Ono što se ovdje dogodilo u Domovinskom ratu nikada se ne zaboravlja. Zaboraviti se neće, no život je krenuo dalje i pred svima nama jest odgovornost stvaranja što bolje budućnosti za našu djecu, unuke. Škabrnja je dobar primjer kako se može i nakon najstrašnijih tragedija krenuti dalje, kazao je Župan Longin.

Nastaviti živjeti

- Ipak, moramo se osvrnuti i na aktualnu situaciju, jer je godina koja teče izuzetno teška. Suočili smo se s nečim potpuno novim. Prošli smo i rat, i poraće, i elementarne nepogode, ali epidemija je nova nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti, naglasio je Longin.
Borimo se s nevidljivim neprijateljem, kaže on, koji je u jednom trenutku gotovo paralizirao život i doveo nas u situaciju neizvjesnosti.
- Osim sredstava iz općinskog i županijskog proračuna, značajan novac stoji nam na raspolaganju i iz EU fondova. Svjedoci smo da je Hrvatska, između ostalog i zbog velikog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala 22 milijarde eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije.To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim i kvalitetnim projektima, poručio je Longin.
Nadam se, kaže on, da će općina Škabrnja biti jedna od onih koja će imati pripremljene projekte, kako bismo uspješno povukli spomenuta sredstva.
- Jedan od njih svakako je projekt stoljeća, Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa težak nekoliko milijardi kuna. To je jedan od strateških projekata ne samo za vašu općinu, već i za našu županiju, zaključio je Božidar Longin.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)