Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Narodni muzej Zadar treba ostati funkcionalna cjelina

20.10.2021. 09:20


Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije odgovorio je na vijećničko pitanje o (ne)djeljivosti Narodnog muzeja prilikom kojeg bi jedan dio Muzeja bio pod upravom Grada, a drugi, odnosno Etnološki i Prirodoslovni odjel, pod Županijom.
Kako je naveo Šimunić, riječ je o stavu Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar na problematiku statusa Narodnog muzeja Zadar, a koje dijeli i sam osnivač.


Veća otvorenost prema posjetiteljima
– Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar, navodi se u zaključcima Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, izuzetno cijeni htijenje Grada Zadra da jedan dio novouređenog kompleksa Providurove i Kneževe palace namijeni muzejskom prikazu povijesnog i kulturnog razvoja grada Zadra. Time će se stvoriti prilika da se na suvremen način, većom otvorenošću prema posjetiteljima zadarske glazbene scene, muzej približi većem broju korisnika. Nakon analize i preporuka Stručnog vijeća Muzeja, Upravno vijeće donijelo je zaključak kojim podržava preporuku i stajalište Stručnog vijeća da postoji realna potreba za reorganizacijom korištenja postojećih prostora te za dobivanjem novih prostora u smislu svrsishodnije izlagačke i stručne djelatnosti Muzeja. Suvremena muzeološka struka pred ovu ustanovu postavlja nove zahtjeve u smislu novog i inovativnijeg pristupa u prikupljanju, čuvanju, znanstvenoj obradi i konačno prezentaciji muzejske građe, navodi se u zaključcima Upravnog vijeća NMZ.
Kako se obnovom Providurove palače, nastavlja Upravno vijeće, otvaraju novi prostori za prezentaciju kulturnog i povijesnog nasljeđa Zadra, Upravno vijeće Muzeja predlaže Osnivaču prihvaćanje inicijative Grada Zadra za izmjenu postojeće muzejske koncepcije izlagačke djelatnosti u Providurovoj palači te za postavljenjem izložbi koje bi se bavile povijesnim i umjetničkim nasljeđem grada Zadra, uz prethodnu suglasnost Hrvatskog muzejskog vijeća, zajedno s ostalim izložbenim prostorima kojima se koristi i Narodni muzej Zadar (Kneževa palača, Gradska loža, Gradska straža, Poljana pape Aleksandra bb, Medulićeva 2 i Mali Arsenal, Mali i Veli lž), to bi značajno povećalo izlagačke mogućnosti muzeja i učinilo ga reprezentativnijim te dostupnijim javnosti.


Tradicija od gotovo 190 godina
– Narodni muzej Zadar je kompleksna cjelina koja upravlja brojnim zbirkama i izložbenim te radnim prostorima na Zadarskom poluotoku i otoku lžu. Rad pojedinih odjela i službi povezan je na stručnom nivou, a zbirke nekih odjela međusobno se nadopunjuju. Smatramo da je muzej, osim što predstavlja radnu cjelinu, sa svojom dugom tradicijom postojanja od gotovo 190 godina sam po sebi kulturno-povijesna institucija koja govori o dugom kulturnom životu grada. Stoga, smatramo kako ga se ne smije dijeliti bez obzira tko ima osnivačka prava muzeja. U slučaju prijenosa osnivačkih prava na drugu pravnu osobu muzej treba tretirati kao cjelinu, zaključuje Upravno vijeće čiji je predsjednik dr. sc. Radomir Jurić.
Poseban osvrt, navedeno je na koncu, dan je zakonskoj obvezi čuvanja, proučavanja i prezentacije muzejske građe.
– Upravno vijeće NMZ razmotrilo je analizu Stručnog vijeća Muzeja i podržava mišljenje struke o nedjeljivosti Narodnog muzeja Zadar i o nedjeljivosti zbirki. U analizi kustosa i voditelja svih odjela i stručnih službi muzeja navodi se da se u četiri odjela čuvaju predmeti lokalnog, regionalnog, nacionalnog i jednog bitnog dijela međunarodnog značaja. Kulturni identitet Zadra i Zadarske županije temelji se u velikoj mjeri na prezentaciji umjetničkog blaga te prirodne i kulturne baštine kako na terenu, tako i u muzejima. Primarni zadatak muzeja je prepoznavati značaj pojedinih predmeta koji se prikupljaju, znanstveno i stručno obrađuju, čuvaju i prezentiraju kako bi korisnicima, gradnjama i turistima, na što moderniji i prihvatljiviji način prezentirali pojedine muzejske teme, ovisno o prostoru u kojem se izlaže i namjeri s kojom se izlaže. Međutim, izlagačka djelatnost samo je dio aktivnosti koje se odvijaju u muzeju. Poslovi čuvanja i obrade materijala odvijaju se u radnim prostorima kojih Narodni muzej ima malo ili nimalo, a u novom kompleksu Providurove i Kneževe palače ovi prostori nisu osigurani. Muzeji se, zajedno s arhivima i bibliotekama, smatraju najznačajnijim centrima istraživanja i informiranja. U procesu daljnjeg razvoja, sa stalnim korekcijama, muzeji moraju kao stručne institucije produbiti svoje djelovanje u odgojnom i obrazovnom smislu. Stoga i Upravno vijeće i Stručno vijeće Narodnog muzeja Zadar smatraju kako Narodni muzej Zadar treba ostati funkcionalna cjelina koja će uključivati sve sadašnje sastavnice uz pravnu sljedivost, bez obzira na to tko ima osnivačka prava nad muzejom, obrazloženo je na kraju odgovora.