Za djecu od prvoga dana tanjur pun zdravlja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Zadarski vrtić Ribica i murvički OPG Vidaić
Riječ je o cjelogodišnjem programu »Tanjur pun zdravlja od prvoga dana« koji, kroz četiri posjeta djece zadarskog vrtića Ribica murvičkom OPG-u Vidaić ima za cilj djeci približiti prirodu, bogatstvo okusa domaćeg, sezonskog povrća i voća. Djeca su sadila salatu i mladu kapulu, brali rikolu i blitvu, učili o tom povrću, kušali puding od domaćeg batata i pitu od moćne tikve, sve s lokalnog polja, bez pesticida, kazala je Izabela Laura
Velimir BRKIĆ
Zadarske »ribice«, domaćini i organizatori za uspomenu

Pun autobus djece s odgajateljicama iz Dječjeg vrtića Ribica sa zadarske Melade jučer su bili na dvosatnoj edukativnoj i radnoj posjeti na OPG-u Vidaić u Murvici Gornjoj.
- OPG Vidaić i vrtić Ribica pokrenuli su program »Tanjur pun zdravlja od prvoga dana« za kreativnije, poletnije i zdravije dječje sutra, kazala je mlada poduzetnica, mag.litt.comp Izabela Laura, predana PR i brand menadžerica, »content writer«, koja u svom poslu iznimno drži do kvalitete i profesionalnog pristupa.

Povrće ne raste u trgovini

Vrtićku djecu, tete-odgajateljice i novinare zadarskih medija na OPG-u u Murvici Gornjoj dočekale su ukusne delicije od proizvoda OPG-a Vidaić, pita od tikve i puding od batata te Torbe pune zdravlja, višekratno uporabljive ručno rađene platnene torbe pune domaćih netretiranih plodova karakterističnih za jesen.
- Riječ je o cjelogodišnjem programu koji, kroz četiri posjeta vrtićke djece lokalnom OPG-u ima za cilj djeci približiti prirodu, bogatstvo okusa domaćeg, sezonskog povrća i voća te ih na zabavan način naučiti vještinama uzgoja povrtne hrane, da razlikuju domaće od industrijske proizvodnje, rekla je Laura, zadarska meštrica za odnose s javnošću i promidžbu.
Lijepo je kad djecu učiš na prirodno, kaže ona, na doticaj s prirodom, na ekologiju i zaštitu prirode, lijepo je kad djeca znaju da salata, zelje i kapula ne rastu u trgovini ili supermarketu, već u vrtu.

Prednost našeg podneblja

- Ova djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, možda i proizvođači, a ovo je način kako ih pokušati educirati u smjeru da kod kupnje prednost daju domaćem, autohtonom, istaknula je Izabela Laura.
Nositelj OPG-a Vidaić je Matea Vidaić. Neizostavne karike OPG-a su Mateina majka i otac, Sanda i Nedjeljko Vidaić te suprug Ante Kožul.
- Sezonsko povrće i voće karakteristika je i velika prednost našeg podneblja koju u svakodnevnoj prehrani svakako trebamo iskoristiti, kaže Matea Vidaić, inače majka petogodišnjeg Filipa koji i sam pohađa zadarski dječji vrtić Ribica vlasnice Nataše Pulišić.

Ostavila frizerske škare i zasukala rukave

Životni put Matee Vidaić je jedna nadasve interesantna i sasvim nesvakidašnja priča s filmskim obratom. Kao radišna, vješta i poznata zadarska frizerka čak 12 godina je radila u frizerskom salonu Sanja u sklopu poslovnog prostora Tina vjenčanja obitelji Lulić na vrhu »Bulevara« ili točnije, ulice Ivana Starčevića u Zadru. A onda je sve napustila i cijela se predala nimalo lagodnom i laganom radu na OPG-u.
- Trebalo se odlučiti, ostati raditi kao frizerka ili i na OPG-u pomoći majci Sandi i suprugu Anti. Naime, radeći kao frizerka nisam se mogla, koliko sam htjela posvetiti poljoprivrednoj, domaćoj ekološkoj proizvodni. Ostavila sam frizerske škare, zasukala rukave i u polje, to je to, u jednom dahu kazuje Matea.
Ekološka proizvodnja nije samo njihov poslovni odabir, kaže ona, ekološka proizvodnja je njihov životni odabir.
- Voće i povrće, koje uvijek prodajemo na tržnici u sklopu trgovačkog centra City Galleria Zadar gdje imamo dva prodajna štanda, uvijek je bilo i uvijek će biti 100 posto ekološko, naglasila je Matea.

Ništa bez navodnjavanja

Osim plastenika površine 1.500 metara četvornih ispred obiteljske kuće i kuće za odmor s bazenom za iznajmljivanje u Murvici Gornjoj, imaju tri hektara zemljišta u Murvici Gornjoj i u Briševu gdje su kupili jedan hektar zemljišta koji je već pripremljen za prvu sadnju na samom početku travnja sljedeće godine.
- Proizvodnja povrća bez navodnjavanja je nezamisliva i bila bi neisplativa. Zato u poljima imamo tri bušotine za vodu i bazen, istaknula je Matea.
Vrtić Ribica u svom redovnom programu s mališanima sadi i uzgaja razne biljke u gredicama u dvorištu vrtića. Djecu to jako zanima, no nedostaje im prostora, stoga je prijedlog OPG-a Vidaić o suradnji došao kao naručen.

Bez pesticida

- Djeca su sadila salatu i mladu kapulu, brali rikolu i blitvu, učili o tom povrću, kušali puding od domaćeg batata i pitu od moćne tikve, sve s lokalnog polja, bez pesticida. Ne samo da imaju dva velika polja u Murvici i Briševu, već i domaće, netretirano povrće i voće, a baš tome želimo naučiti djecu, prvenstveno da prepoznaju domaće od uvoznog i da uvijek, kada to mogu, biraju lokalno, poručila je vidno zadovoljna Natali Baljak, jedna od teta-odgajateljica iz vrtića Ribica.
Sve u skladu s prirodom, a tako i čovjekom, poručuju kreatori programa te se nadaju da će ovaj njihov poduhvat potaknuti i druge da se priključe ovoj hvalevrijednoj akciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno