Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zakonito zbrinuti više azbestnih ploča – kao nemoguća misija

20.10.2021. 11:54


Iako je azbest već godinama izbačen iz opće upotrebe zbog opasnosti izlaganja velikim količinama tog minerala, čijim se udisanjem s vremenom može razviti bolest azbestoza i dvije vrste karcinoma, mnogim našim sugrađanima su različite vrste građevina, od čega najčešće pomoćne prostorije poput garaža, još uvijek pokrivene valovitim pločama koje sadrže azbest – trnitama.
Zadarskom listu javio se jedan čitatelj čija obitelj je nedavno mijenjala krov na garaži koji se sastojao od spomenutih valovitih ploča koje sadrže azbest. Problem je nastao kada su htjeli ove krovne ploče zbrinuti na zakonit način, a što se pokazalo kao gotovo nemoguća misija.
– Od mojeg poznanika koji je zaposlen u Čistoći Zadar doznao sam kako ove krovne ploče koje sadrže azbest možemo odnijeti na odlagalište Diklo gdje se nalazi posebna kazeta za takvu vrstu otpada, ali samo ako težina azbestnog otpada ne prelazi 200 kilograma. Međutim, problem je bio što je na odlagalištu Diklo na službenoj vagi utvrđeno kako težina ovih naših ploča prelazi 200 kg, priča ovaj Zadranin koji je htio ostati anoniman.


Neugodno iznenađen
– Službenik na odlagalištu nam je rekao kako ih zbog toga što ukupna težina naših krovnih ploča prelazi 200 kg ne mogu prihvatiti. Pitao sam ga tada mogu li nam izvagati ove ploče do težine od 200 kg, a da ostatak otpada vratimo. No, službenik je rekao kako ne može prihvatiti nijedan kilogram, nijednu našu krovnu ploču. Rekao je kako je ulaz na odlagalište Diklo s kontejnerskom kućicom u kojoj radi pokriven kamerama i da ne želi imati problema, priča naš sugrađanin dodajući kako je bio neugodno iznenađen strogim, stajalištem Čistoće Zadar, s obzirom na to da su htjeli samo zakonito zbrinuti opasni otpad.
Zbog toga su se raspitali gdje još u Zadru mogu zakonito zbrinuti ovu vrstu otpadnih krovnih ploča, a rečeno im je da se time jedino bavi jedna poznata privatna tvrtka koja otkupljuje azbestni otpad na komercijalnoj osnovi. Međutim, problem je bio u tome što otkup kilograma ove vrste otpada naplaćuju po vrlo velikoj cijeni od 3,1 kuna/kg, što znači da se za količinu azbestnih ploča koja prekriva krov prosječne garaže ili drugog objekta mora platiti od dvije pa do 10-ak tisuća kuna, ovisno o broju i težini tih ploča.
Komentirajući problem s prikupljanjem azbestnog otpada u Čistoći Zadar su nam naveli kako oni postupaju prema Pravilniku o gospodarenju otpadom koji u Dodatku III donosi popis otpada koji je osoba koja upravlja reciklažnim dvorištem dužna zaprimati. Na tom popisu je i građevni otpad iz kućanstva – građevinski materijali koji sadrže azbest.


Poseban način rukovanja
– U ovom Pravilniku za građevinske materijale koji sadrže azbest stoji kako se odnosi samo na građevni otpad koji nastaje održavanjem i manjim popravcima koje obavlja sam vlasnik u količini ne većoj od 200 kg u šest uzastopnih mjeseci. Dakle, nije Čistoća d.o.o. Zadar ograničila, već nadležno ministarstvo spomenutim podzakonskim aktom. Količina od 200 kg uzastopno u šest mjeseci se odnosi na sve vrste građevnog otpada iz kućanstva, a ne samo građevinski otpad koji sadrži azbest. Nadalje, građevinski otpad koji sadrži azbest je opasan otpad koji zahtijeva posebne načine rukovanja. Većim količinama građevinskog otpada koji sadrži azbest zato rukuju posebno ovlaštene osobe – ovlašteni skupljači koji imaju dozvolu za rukovanje-zbrinjavanje te vrste otpada i Ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ističu iz Čistoće i dodaju:
– Do prije nekoliko godina Fond za zaštitu okoliša je financirao kompletni proces zbrinjavanja građevinskog otpada porijeklom iz kućanstava na način da su financirali troškove ovlaštenih skupljača i osoba koje gospodare kazetama za zbrinjavanje azbesta (većinom komunalnim društvima koja gospodare odlagalištima otpada). To financiranje je privremeno ukinuto te ga posjednici otpada moraju zbrinuti preko ovlaštenih skupljača o svom trošku. Ti troškovi su veliki te ih posjednici vrlo često izbjegavaju nepropisnim odlaganjem u okoliš, zaključuje se u odgovoru Čistoće Zadar koji potpisuje direktor te tvrtke John Ivan Krstičević.




Prijave na Zeleni telefon
U udruzi Eko-Zadar su nam, pak, kazali kako su u prošlih deset godina imali svega tri prijave na Zeleni telefon u vezi zbrinjavanja azbesta. Sve su, dodali su, bile u periodu dok je Fond za zaštitu okoliša besplatno prikupljao tu vrstu otpada. Nakon što su otkrivene milijunske malverzacije u Fondu, i taj se projekt obustavio, navode u Eko-Zadru.
Atana Grbić-Martinović, voditeljica projekta Reciklirajmo zajedno u Eko-Zadru ističe kako trenutačno u Hrvatskoj postoji 17 komunalnih poduzeća koja zbrinjavaju azbestni otpad i posjeduju kazete za njegovo zbrinjavanje. Na području grada Zadra to je Čistoća Zadar.
– Prema odredbama Pravilnika o gospodarenju otpadom, građani mogu u reciklažno dvorište odnijeti svakih šest mjeseci do 200 kg tog otpada. To je otprilike 12 ploča. Naravno da je to malo i rijetko koji građanin će moći cijelu količinu otpada zbrinuti u jednom odlasku. Osobno bi ih »ispreskakala« pa bih došla s članovima obitelji i prijatelja koji plaćaju račune zadarskoj Čistoći, a imaju osobnu iskaznicu s prebivalištem u Zadru, te bih odložila ploče, govori Grbić-Martinović koja je kazala da, ako ne možete ili ne želite odvoziti sami azbestne ploče, postoji jedna privatna tvrtka koja svoju uslugu odvoza naplaćuje. Ploče ih trebaju dočekati poslagane na paleti i omotane plastičnom folijom.
«Ne odlažite azbest po šumama i gorama«
Uime Eko Zadra Atana Grbić-Martinović apelirala je na građane da ne odlažu azbest po šumama i gorama jer je izuzetno opasan.
– Također molimo sugrađane da ih ne daju zajedno s ostalim otpadom privatnim kamionima koji na razglas javljaju da prikupljaju staro željezo, otpad i sl. U više navrata zaprimili smo prijavu kako takvi »sakupljači« nakon što odvoje vrijedne komponente iz otpada, ostatak bacaju u okoliš, nanoseći trajnu štetu. Azbest je izuzetno opasan ukoliko se razlomi i ukoliko dođe takav u vodu. Prilikom akcija čišćenja sve sudionike upozorimo da takav otpad ne izvlače te da nas odmah kontaktiraju, naglašava predstavnica Eko-Zadra dodajući kako na svu sreću takvih situacija na njihovim akcijama čišćenja nije bilo.