Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Kafići i restorani samo do 22 sata, klubovi se potpuno zatvaraju, na sahranama najviše 25, na svadbama 15 osoba

20.11.2020. 10:50


Nacionalni stožer Civilne zaštite upravo predstavlja nove epidemiološke mjere za cijelu Hrvatsku, Davor Božinović najavio je da one stupaju na snagu već od sutra, odnosno u subotu, 21. studenog, točno u ponoć i trajat će do 15. prosinca.


Sve se zatvara u 22 sata
Smanjuje se dozvoljeni broj ljudi na okupljanjima, i to na sprovodima na maksimalno 25 osoba umjesto dosadašnjih 30, na svadbama 15 osoba, na privatnim zabavama 10 osoba. Sportska natjecanja će se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih mjera i uputa. Sva javna događanja pa tako i svadbe morat će završiti u 22 sata.
U 22 sata će morati zatvoriti svi ugostiteljski objekti, dakle i kafići i restorani. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola na trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.
Noćni klubovi te kasina i automat klubovi se potpuno zatvaraju.
Sve trgovine će na ulazu morati imati istaknut dozvoljeni broj ljudi, koji istovremeno mogu biti u ugostiteljskom objektu sukladno uputama HZJZ-a.
Sve trgovine moraju istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca biti istovremeno u trgovini.
Sve trgovine i trgovački centri obvezuju se da u vrijeme blagdanskih sniženja i povećanih gužvi poduzmu dodatne mjere kako ne bi imali veći broj kupaca od dopupštenog.
Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su kino projekcije, vjerski obredi i sl, uvode se dodatna ograničenja, pa se broj pristunih ograničava ovisno o veličini prostora, odnosno za svaku osobu mora biti omogućena 4 četvorna metra prostora. Organizatori su obvezni redovito provjetravati te prostore, svi pristni se moraju pridržavati svih mjera.
Provedbu ovih mjera kontrolirat će pripadnici ravnateljstva Civilne zaštite, policijski službenici, Državni inspektorati.


Posebne mjere za Varaždinsku
Posebne mjere uvode se za Varaždinsku županiju.
Tamo se s obzirom na situaciju zatvaraju svi ugostiteljski objekti. Obustavljaju se sportska natjecanje i treninga sportova u kojima dolazi do fizičkog kontakta, sve profesionalne, umjetničke izvedbe, programi, izložbe i sajmovi, korištenje sportskih terena i rekreacijskih centara.
Krunoslav Capak komentirao je današnju brojku od 2.958 zaraženih i čak 57 umrlih.
“Možemo reći da se zadržavamo na visokim brojkama, ali nemamo povećanje. Hrvatska ima 14-dnevnu stopu incidencije po kojoj smo na 22 mjestu. Imamo 29,7 pozitivnih.
Stopa pacijenata na bolničkom liječenju, po njoj smo na sredini ljestvice, 10. od 20. jer 20 zemalja objavljuje podatke.
I dalje najbolje stoji Istarska županija, najgore Varaždinska i Međimurska.
Mogu reći da smo u 38. tjednu, do 15.11 imali povećanje od 7,7 posto broja novoobooljelih, tjedan prije smo imali 4,2 posto. Porast nije veliki ali je prisutan”, rekao je Capak.