»Zlatno srce Nikolino« kao uvod u blagdansko raspoloženje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Večeras u Kazalištu lutaka Zadar premijera predstave o sv. Nikoli
Autor: 
Ovo je druga premijera u ovoj sezoni. O ovom tekstu pričamo već neko vrijeme i mislim da je baš dobar trenutak za ovu premijeru. Ne samo zato što je uskoro Sv. Nikola nego zato što se i nalazimo u ovom vremenu koje zaista iziskuje da se potrudimo sagledati trenutak, okolinu i ljude do sebe, rekla je na jučerašnjoj konferenciji Iris Pavić Tumpa
Vedran SITNICA
Istaknuto je kako je predstava primjerena ovom vremenu koje zaista iziskuje da se potrudimo sagledati trenutak, okolinu i ljude do sebe

Kazalište lutaka Zadar priključuje se europskoj manifestaciji Noć kazališta te tom prilikom danas predstavlja predivnu predstavu, priču o svetom Nikoli »Zlatno srce Nikolino« koju je režirao Rene Medvešek. Tekst, koje je napisao Zlatko Krilić, upoznaje nas s jednom od legendi o slavnom svecu. Na jednom od dalmatinskih otoka Nikola pokušava spasiti otočnu djecu i otkupiti ih od gusara dajući u zamjenu za njih sve blago i relikvije iz mjesne crkve. Međutim, kada se pokaže da to nije dovoljno, da pohlepom osakaćen um zlikovaca u svojoj slijepoj potrazi za zlatom od njega traži da im preda i svoje »zlatno srce«, o kojem su čuli da se govori kao o najvrednijoj stvari koju se na otoku može naći, Nikolina požrtvovnost prelazi granice stvarnosti na koju smo navikli i on predaje svoje srce za spas djece.

Ljubav prema bližnjem

- Ovo je druga premijera u ovoj sezoni. O ovom tekstu pričamo već neko vrijeme i mislim da je baš dobar trenutak za ovu premijeru. Ne samo zato što je uskoro Sv. Nikola nego zato što se i nalazimo u ovom vremenu koje zaista iziskuje da se potrudimo sagledati trenutak, okolinu i ljude do sebe, rekla je na jučerašnjoj konferenciji Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka. Pitanje koje se provlači kroz priču je kako pomoći ljudima oko sebe i to je glavni motiv.
- Sve se odvijalo pod palicom redatelja Renea Medvešeka kojemu ovo nije prva suradnja s KLZ, bilo je to 2014. godine i došlo je vrijeme da se opet susretnemo, i ovaj put na obostrano zadovoljstvo, rekla je Pavić Tumpa najavljujući premijeru te dodavši kako je predstava vrlo poetična, a moćna. Kako kaže, kratka je, ali čista i jasna te šalje snažne poruke.
- Ovo je kratak tekst i mislim da je iznimno dobro napisan. Riječ je o jednoj obradi legende o svetom Nikoli koja me se dojmila i temama koje otvara u tako kratkom komadu, ali i načinom na koji je oslikana ta otočka sredina u svojoj nestašici i nesreći, ti ljudi koji se snalaze i onda opet zlo koje se ispriječi. Sveti Nikola spašava otok i djecu, a riječ je o interaktivnoj predstavi gdje su djeca na neki način uključena i oni su glavni objekt predstave. Drago mi je da smo uspjeli, zavoljeli smo tekst i predstavu, rekao je redatelj Rene Medvešek opisujući rad na predstavi. Glazbu je birao i skladao Matija Antolić, a u predstavi je moguće čuti bodulski govor, otočke napjeve. Inspiraciju su, kažu, uzimali sa svih strana - iz dalmatinskih i primorskih pjesama. Priču su s istarskog prebacili na lokalni dijalekt, a prva generalna proba ispred polaznika Donatoline prošla je jako lijepo. Medvešek je iznio i zadovoljstvo rada s Robertom Koštom koji je izradio scenografiju, a veselio ga je i rad s cijelim ansamblom. Na osmišljavanju i izradi lutaka radili su Rene i njegova supruga Milena. U predstavi među ostalima sudjeluje zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko.

Uvod u blagdansko vrijeme

​- Posebno mi je zadovoljstvo što se radnja predstave događa na otoku pa smo mogli guštati, glumiti na ovom otočkom govoru. Prenda je tekst star, predstava je jako aktualna jer je ta ljudska pohlepa uvijek prisutna. Jako smo puno istraživali, promišljali smo o obliku lutaka, o scenografiji, odnosa lutaka i glumaca. Sve skupa bilo je vrlo zanimljivo, ništa nije bilo steretipno. Lutke su zaista vrlo jednostavne, ali efektne, kazala je Meštrović Maštruko istaknuvši kako se nada da će svi uživati.
- Pravo je zadovoljstvo i blagoslov kad radiš ovaj posao kroz koji možeš na jedan lijepi, produhovljeni način slati tako divne poruke o pravim vrijednosti. Prizivamo na suosjećanje i na dobrotu i na sve one divne stvari o kojima treba stalno govoriti, a koji nas čine ljudima, rekla je Tamara Šoletić, još jedna od glumica iz ansambla istaknuvši kako je sam rad na predstavi bio izvrstan i ugodan iz čega je i proizašao jedan pravi teatarski uzvišeni čin i koji će publiku i uvesti u blagdansko vrijeme pred nama.
Predstava se održava u sklopu Noći kazališta pa je i ulaz besplatan, no kako je ograničen broj ulaznica potrebno se najaviti na broj 098 9757 365 ili putem maila magdalena@klz.hr.

ZLATNO SRCE NIKOLINO

Zlatko Krilić

Prilagodio i na scenu postavio: Rene Medvešek

Lutke: Milena i Rene Medvešek

Scena: Robert Košta i Rene Medvešek

Glazbu birao i skladao: Matija Antolić

Svjetlo oblikovao: Frane Papić

Ton oblikovali: Mate Petričević i Marin Bakmaz

Igraju: Irena Bausović Tomljenović, Dominik Karakašić, Gabrijela Meštrović Maštruko, Josip Mihatov, Tamara Šoletić, Dragan Veselić

Inspicijentica: Radojka Kozulić

Izrada lutaka: Milena i rene Medvešek, Nataša Perović

Izrada scenografije: Robert Košta i Marijan Nižić

Scenska tehnika: Adriano Košuta

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)