Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nemamo adekvatno zemljište za stambeno zbrinjavanje

21.12.2019. 07:00


Nakon što je Zadarski list izvijestio o braniteljima iz Bibinja koji su nezadovoljni što Općina Bibinje nije riješila njihove zahtjeve za dodjelom zemljišta za stambeno zbrinjavanje, o čemu smo tražili komentar iz Općine, konačno smo dobili odgovor načelnika Bruna Bugarije, a koji prenosimo u cijelosti.
S obzirom na sve izrečeno na konferenciji za medije bibinjskih branitelja organiziranoj u četvrtak ispred bivšeg vojnog odmarališta u Bibinjama smatram se dužnim reći istinu, navodi načelnik Općine.


Samo Soriću odobren kredit
– Općina Bibinje upoznata je s problemom g. Nevena Sorića, kao i s problemima brojnih bibinjskih branitelja, upravo njima u čast u sklopu Dana Općine obilježavamo Dan bibinjskih branitelja kada u neposrednom razgovoru s načelnikom Općine svi branitelji mogu i iznose svoje probleme.
Što se tiče g. Sorića kojem je jedinome odobren kredit Ministarstva branitelja, u nekoliko navrata on je primljen u Općini Bibinje, te mu je objašnjeno kako Općina Bibinje trenutačno u svom vlasništvu nema građevinsko zemljište. Budući da Republika Hrvatska na prostoru naše općine ima u svom vlasništvu adekvatno zemljište, Općina Bibinje obratila se nadležnom ministarstvu kako bi se problem građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje riješio cjelovito i za sve branitelje i mlade bibinjske obitelji koje nemaju vlastito građevinsko zemljište.
Moramo napomenuti kako od petorice branitelja koji su prošlog tjedna obratili Općini Bibinje, samo jedan branitelj udovoljava uvjetima Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, dok ostali svoja prava moraju tražiti na višim instancama sukladno Zakonu.
Nakon svega moram istaknuti kako nije istina kako su branitelji prije više od 20 dana zatražili razgovor sa mnom, već je od njihove pismene molbe prošlo točno sedam dana, a na taj zahtjev će im se odgovoriti u Zakonom za to predviđenom roku.
Nije istina je kako sam im nudio zemljište u Industrijskoj zoni. Točno je kako smo razgovarali o zemljištu pored Poslovne zone Lonići, što dovodi u pitanje i njihove izjave da nisam i ne želim razgovarati s njima. Upoznat sam s problemima g. Sorića, kojem je jedinome odobren kredit Ministarstva branitelja i kojeg smo u nekoliko navrata primili u Općini Bibinje. U nekoliko razgovora, ne samo sa mnom osobno, već i sa stručnim službama Općine, objašnjeno je kako Općina trenutačno ne raspolaže građevinskim zemljištem, te da je zemljište zatraženo od nadležnog ministarstva.


Spor oko odmarališta
Željena lokacija branitelja, ispred kojeg je održana medijska konferencija (bivše vojno odmaralište), također nije u vlasništvu Općine Bibinje, već u vlasništvu Republike Hrvatske, a prema našim saznanjima oko tog zemljišta i zgrade se vodi pravni spor između tvrtke INA koja je koristila to zemljište i RH.
Smatramo kako je najbolje i najbrže rješenje lokacija pored Poslovne zone Lonići, u čijoj je blizini kompletna komunalna infrastruktura i za koje smo već zatražili od Ministarstva državne imovine da nam se dodijeli kako bi na adekvatni način riješili problem ne samo branitelja, već i brojnih mladih bibinjskih obitelji koje nemaju u svome vlasništvu građevinsko zemljište, zaključuje se u odgovoru koji potpisuje općinski načelnik Bibinja, Bruno Bugarija.