Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mustać Zoriću čuvao drogu u svojoj kući zbog smanjene ubrojivosti?

Autor: Suzana Bandić

20.01.2009. 23:00
Mustać Zoriću čuvao drogu u svojoj kući zbog smanjene ubrojivosti?

Foto: Mario PADELIN



Željko Zorić (32) i Dinko Mustać (27) iz Grba jučer su sjeli na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru gdje im je započelo suđenje zbog preprodaje marihuana u razdoblju od sredine siječnja pa do 28. veljače prošle godine, kada su privedeni.
Zorića se sumnjiči da je u navedenom vremenu preprodao ukupno oko 25 kilograma marihuane koju je nabavljao u pakiranjima od pet kilograma. Osim toga, na teret mu se stavlja i to da je prisiljavao Mustaća da u svojoj kući čuva drogu, a potom i ostavlja na dogovorenim mjestima kako bi je kupci preuzeli. Pretragom napuštenog ugostiteljskog objekta “Hilton”, inače u vlasništvu Dinkova oca Branka Mustaća, 28. veljače prošle godine policajci su pronašli čak pet kilograma “marihuane”trave” čija se vrijednost procijenjuje na 160 tisuća kuna.
Na jučerašnjoj je raspravi svoje mišljenje iznijela psihološka vještakinja Vesna Franić, a saslušani su i članovi obitelji te prijatelji obojice optuženika.
Prema nalazu sudske vještakinje, Dinko Mustać je sugestibilan i povodljiv te mu stoga godi društvo duševno jače osobe. Zbog ozljeda glave u dobi od sedam godina i prometne nesreće iz 2006. godine, te teških životnih prilika, psihologinja ga je procijenila kao smanjeno ubrojivog, a suprotno njemu, Željka Zorića kao potpuno ubrojivog.
Plaćali kamatu na kamatu
Pred Sudskim vjećem kojim je predsjedao sudac Boris Babić, prvi je svjedočio otac drugookrivljenoga, Dragan Mustać.
Rekao je kako je upravo on pozvao policiju, a nakon što mu je sin priznao da čuva drogu za Zorića u ženskom wc-u njegovog napuštenog ugostiteljskog objekta. Osim toga, ispričao je i kako je Zorić godinama već iznuđivao, ucjenjivao i kamatario njegova sina, te da mu se čaša prelila kada ga je pretukao. Dodao je i kako je on preuzeo sinovljeve dugove na sebe te godinama već vraćao “kamate na kamate” Zoriću i njegovim prijateljima iz Zagreba koji su ih gotovo svakodnevno zivkali na telefon i podsjećali na dugovanje.
– Taj dan kada mi je pretukao sina ja sam zvao Zorića na mobitel u više navrata da vidim u čemu je problem, ali mi se on nije javljao. Zato sam se odlučio pozvati policiju i sve im prijaviti. Prelila mi se čaša, a i uplašio sam se za sina – rekao je Dragan Mustać, dodavši pri tom kako ni sam ne zna koliko novaca su već dali kamatarima, a da je kako bi “otkupio” sina, prodao čak i kamion koji je prvotno kupio mlađem sinu Tomislavu za prijevozništvo.
– Zorić mi je rekao da mu je Dinko dužan 18 tisuća eura, mada mi je Dinko tvrdio kako je riječ o svega 1700 eura, a da su ostalo kamate. Prodao sam kamion i dao mu te novce samo da mi više sina ostave na miru. Godinama ga uništava, a i obitelj mu je uništio – svjedočio je Dragan, spomenuvši kako je osim kamiona prodao Zoriću i Audi A3 vrijedan 5,5 tisuća eura. Osim toga, rekao je kako je na računu imao preko 400 tisuća kuna, a kako od toga danas nema ništa.
– Sve je to otišlo godinama malo po malo. Zorić i njegovi ljudi iz Zagreba stalno su zvali. Nikako nismo s njima mogli poravnati račune. Koliko god dali uvijek smo im bili dužni – žalio se Dragan, dodavši kako više nije mogao živjeti u strahu. Njegovu priču u dijelu koji se odnosi na prodaju kamiona potvrdio je sin Tomislav, napomenuvši kako nije znao razloge zašto je trebao prepisati kamion na Zorića, već kako je to samo učinio na očev zahtijev.
Iskazi svjedoka kontradiktorni
Iz iskaza ostalih svjedoka, moglo se zaključiti da je Dinko novac posuđivao i od drugih osoba. Međutim, nitko od njih nije mogao sa sigurnošću reći zbog čega je to činio niti točno kada.
Zanimljivo je spomenuti i činjenicu da su svjedoci davali kontradiktorne izjave o nekim mjestima vezanim za događaje koje su opisivali.
Tako je Josip Papić, inače Željkov prijatelj, ispričao da je on od Dinka najprije uzeo Golf 3, a potom i Audi A3, a zbog toga što mu je prethodno posudio novac koji mu ovaj nije vraćao. Rekao je kako nije blizak sa Dinkom te da mu je novac dao na Željkovu preporuku.
– Željko mi je rekao da je Dinko u nekoj krizi pa sam mu zato dao novac. Najprije sam mu dao tri tisuće eura, a potom pet tisuća dolara. Za te iznose sam mu uzeo aute – rekao je Papić dodajući kako je i svojoj sestri nedavno posudio 15 tisuća eura, “nekom bodulu” tisuću eura koji mu je to i vratio, te 500 eura nekoj curi.
Ono što je u kontradikciji sa svjedokom Samirom Salijem koji je kasnije kupio “golf”, njegova je tvrdnja kako je vozilo od Mustaća preuzeo iz njegova dvorišta, dok je ovaj rekao kako je primopredaja obavljena u autolimarskoj radionici Puhalović u Kožinu.
Isto tako, iskazi ovih svjedoka se ne podudaraju ni u vremenu događanja, a slično je i sa ostalih devet svjedoka koliko ih je jučer saslušano.
Iako se dvojcu sudi za preprodaju opojne droge, ni jedan od svjedoka na jučerašnjoj raspravi nije niti spomenuo drogu već su svjedočili o odnosima između optuženika, te njihovim saznanjima o novčanim pozajmicama.
Preostala tri svjedoka koja su opravdala jučerašnji izostanak biti će saslušana na slijedećem ročištu koje će se održati u roku od dva mjeseca. Obojica optuženih rekli su kako se ne smatraju krivima, a svoju obranu iznijet će na kraju suđenja.