Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Okusi i mirisi Italije ovog utorka u Pet bunara

20.01.2012. 23:00
Okusi i mirisi Italije ovog utorka u Pet bunara


Večeri talijanske kuhinje u organizaciji Zajednice Talijana Zadar se iz restorana Bruschetta sele u restoran Pet bunara


Ovog utorka u restoranu Pet bunara možete uživati u večeri talijanske kuhinje u organizaciji Zajednice Talijana Zadar. Nastavak je to akcije koja u zadarske restorane donosi tradicionalnu talijansku kuhinju koja je započela u četvrtak u restoranu Bruschetta gdje su za nešto više od 20-ak uzvanika jela pripremali Beatrice di Lallo, Darko Bukarica i Dalibor Pavlović.
 Akcija koja se nastavlja večerom u restoranu Pet bunara, nakon čega će se talijanska kuhinja preseliti i u restoran Kornat, dobila je odlične ocjene Zadrana koji su uživali u bruschettama, predjelu koje je karakteristično za Italiju, ali u kojem sve više uživaju i ljubitelji talijanske kuhinje širom svijeta.
– Za vrijeme akcije degustirat će se tipična talijanska jela, sve skupa popraćeno talijanskom glazbom, najavila je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar.
 Talijanska kuhinja je s pravom jedna od najpoznatijih kuhinja svijeta, a ukusni talijanski specijaliteti rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Podijeljena u 20 regija Italija je pravi melting pot ukusnih jela od sjevera do juga. Tako će gosti koji se zateknu u regiji Friuli-Venezia-Giulia moći uživati u bečkim kobasicama, gulašu i štrudlama. Regija Veneto je poznata po rižotu, a dodaci tom jelu variraju u ovisnosti o lokaciji – bliže obali najčešća je riba i morski plodovi, a nešto dalje od Jadrana susreću se buča, šparoge te žablji bataci. Često se konzumiraju i grahorice, a slavna je kombinacija “pasta e fagioli” – jelo u kojem se pojavljuju grah i tjestenina. Tu su na cijeni i nešto začinjenija jela u kojima se upotrebljavaju egzotični začini i umaci.
Lombardija je poznata po riži koja se jede i u juhama i rižotima, a ne smije se zaboraviti ni njezine sirove kao što su gorgonzola i grana padano koji su poznati u cijelom svijetu.
Emilia-Romagna sinonim je za tjesteninu. Bolonja je poznata po zelenim lazanjama, tortellinima i tagliatellama. Ova je regija i rodno mjesto aceta balsamica, podrijetlom iz Modene te Parmezana (Parmigiano Reggiano) i mortadele.
Turisti kažu da se u Italiji najbolje jede na Siciliji, pradomovini pizze. Na ovom se otoku mogu osjetiti još utjecaji starih Grka, a navodno je sam Dionizije tu donio vino. Rimljani su kasnije uveli raskošna jela poput onih u kojima se pojavljuje guska, a Arapi su Siciliju počastili marelicama, šećerom, limunom, rižom, šafranom, grožđicama, klinčićem, muškatnim oraščićem, paprom i cimetom koji i danas čine sastavni dio sicilijanske kuhinje. Osim namirnica koje su na Siciliju iz Novog svijeta uveli Španjolci (kakao, kukuruz, purica, rajčice), tu su i morski plodovi koji su nezaobilazan dio kuhinje ove regije.