Za dovršetak crkvice potrebno još 360.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Očekuje se novac Ministarstva kulture
Članice projekta Ruins iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Slovačke bile su oduševljene činjenicom da Hrvatska ima ovako star spomenik i da europski fond može pomoći njenu obnovu, kazala je Bruna Supičić
Obnova crkvice sv. Stošije na Puntamici, vrijednog spomenika kulture iz 9. stoljeća, nakratko je zastala

Dugoočekivani radovi na crkvici svete Stošije na Puntamici ovih su dana obustavljeni, zbog čega se dio mještana uplašio da će ovaj vrijedni spomenik kulture ostati nedovršen. Međutim, u nadležnom gradskom odjelu kažu kako je riječ tek o prvoj fazi radova nakon koje će usljediti druga, za koju su pak potrebna sredstva Ministarstva kulture.
Puntamičani se stoga ne trebaju plašiti da crkvica neće biti dovršena, s obzirom da je u planu njena potpuna rekonstrukcija koju će, uz Ministarstvo, financirati i Grad Zadar, napominje pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, Šime Erlić.
- Sredstva za prvu fazu smo utrošili, a riječ je o 350 tisuća te sada ide druga faza koja će zahtijevati sanaciju i konsolidaciju kamenog zida, sanaciju poda i nova vrata. Prijavili smo nastavak radova Ministarstvu kulture, a i mi ćemo dati svoj dio sredstava. Sve radimo u suradnji s Konzervatorskim odjelom, a o nastavku radova znat ćemo više čim dobijemo odgovor Ministarstva kulture. Vjerujem da će nastavak brzo uslijediti, ne mogu reći u kojem mjesecu, to ovisi o odgovoru Ministarstva kulture, s obzirom da ćemo zajednički financirati nastavak radova. Završni radovi ukupno bi koštali 360 tisuća kuna, kaže Erlić.

Pomoć Ruins fonda

Riječ je, dakle, o povećoj svoti koju bi trebali osigurati i Ministarstvo i Grad te ostaje čekati koliko će od naznačene svote za rekonstrukciju crkvice dati Ministarstvo. Obilaskom crkvice ovih dana uvjerili smo se da je ona dobila svod, čime je spriječeno daljnje urušavanje uslijed vremenskih neprilika, osobito kiše.


»Sredstva za prvu fazu smo utrošili, a riječ je o 350 tisuća te sada ide druga faza koja će zahtijevati sanaciju i konsolidaciju kamenog zida, sanaciju poda i nova vrata

Šime Erlić, gradski pročelnik

Radove izvodi tvrtka Bino Commerce d.o.o. koja je na natječaju dala povoljniju ponudu od tvrtke TIM. Naime, Bino Commerce na obnovu vrkvice licitirao je s ponudom od 356.782,88 kuna, a TIM d.o.o s onom od 494.498,75 kuna.
Obnova ovog vrijednog spomenika kulture iz 9. stoljeća, za koju već godinama apeliraju mještani Puntamike, tako bi ove godine konačno trebala biti dovršena te bi crkvica postala mjesto kulturnih događaja i time dobila svoju punu valorizaciju.

Uvrstiti ga u turističke vodiče

Projekt je potpomognut sredstvima europskog fonda »Ruins« Održivo korištenje, očuvanje i suvremeno upravljanje povijesnim ruševinama u Srednjoj Europi« putem čijeg je programa, zvanog Interreg Central Europe, s Gradom Zadrom i dogovorena obnova predromaničke crkvice. Svojim dolaskom osobno su se u vrijednost spomenika na Puntamici uvjerile i članice projekta iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Slovačke koje su bile oduševljeni činjenicom da Hrvatska ima ovako star spomenik i da europski fond može pomoći njenu obnovu.


356.782,88 kuna iznosi vrijednost radova za obnovu crkvice, a koju je na javnom natječaju izlicitirao najpovoljniji ponudititelj, tvrtka Bino Commerce d.o.o.


Predsjednica Društva prijatelja Puntamike, Bruna Supičić koja je, uz predstavnike Grada i Konzervatorskog odjela, dočekala predstavnike Ruins fonda, kazala nam je kako su doista bili oduševljeni onim što su vidjeli.
- Bili su ugodno iznenađeni kada su saznali da sami mještani održavaju ovaj spomenik i svih ovih godina paze da ne dođe do većih oštećenja. Složili su se da crkvica treba krov kako zbog kiša ne bi dalje propadala, pogotovo kada smo im objasnili da se ovdje održavaju i koncerti, primjerice maestro Dešpalj je bez dvoumljenja prihvatio naš poziv jer je bio oduševljen idejom da svira u ovakvom prostoru. Tu je i klapa Niko proslavila svoju obljetnicu, a imamo još puno planova za ovaj prostor. Osim koncerata, tu bi se mogla održavati i vjenčanja i drugi svečani događaji, samo neka se crkvica konačno uredi, kaže gospođa Bruna, dodajući kako bi velika atrakcija bilo i uvrštenje ovog spomenika u turističke vodiče grada i županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)