Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

AGLOMERACIJA Kreću radovi na odvodnji vrijedni 201 milijun kuna

21.01.2021. 15:13


Počinje izvedba jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Zadru naziva »Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane«. Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture počinje na Bokanjcu i Novom Bokanjcu, a izvođač radova, tvrtka Strabag, upravo ovih dana preuzima gradilište.
Jučer je direktor Odvodnje d.o.o., Grgo Peronja, bio na gradilištu s izvođečem, a predaja gradilišta obuhvaća značajan administrativni posao.
– Pregledava se i prijavljuje gradilište, predaju se građevinske dozvole, dokumentacija, imenuju nadležni ljudi, izvođači su s geodetima na terenu… Već sljedećeg tjedna pojavit će se prvi teški strojevi na terenu, ali prvi vidljivi radovi bit će tek u veljači, rekao je Peronja.
Radovi će se odvijati u više ulica paralelno, a u kojima će početi, još nije objavljeno, ali građani bi na vrijeme trebali biti upoznati s time, zbog posebne regulacije prometa.
Ukupno će se u starom i novom naselju raditi na 42 ulice, u kojima će se ugraditi 19.332 m gravitacijskog cjevovoda, 1.810 m tlačnih cjevovoda, dvije crpne postaje te priprema za 1.400 kućnih priključaka.
Kad se već kopa, uredit će se i popratna infrastruktura, što uključuje i obnovu kompletnog vodovodnog sustava te poboljašnje prometnica. Za novo naselje Bokanjac radit će se i novi nogostupi, a Grad Zadar će financirati i obnovu prometnica.
Vrijednost ovih radova na Bokanjcu i Novom Bokanjcu je više od 201 milijun kuna, a cijela takozvana aglomeracija Zadar-Petrčane veliki je projekt vrijedan 567 milijuna. Od toga je 313 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU. Bokanjac i Novi Bokanjac jedni su od 28 potprojekata, na koje je cijeli projekt podijeljen prema kvartovima.
Nakon Zadra, ide se na Petrčane i Kožino, a sveukupno trajanje projekta je do 31. prosinca 2023. godine.
Ovim projektom realizirat će se više od tisuću i pol novih priključaka te će više od 15 tisuća domaćinstava biti priključeno na kanalizaciju. Riječ je o preko 100 kilometara kanalizacijske mreže, oko 40 km vodovodne mreže, 19 crpnih stanica te nadogradnji postojećeg uređaja za proćišćavanje otpadnih voda.
Uvođenjem Strabaga u posao napravljen je još jedan korak prema krajnjem cilju, a to je, kako je najavio gradonačelnik Branko Dukić, da grad Zadar bude grad bez crnih jama i bez ijednog ispusta nepročišćenih otpadnih voda u more.