Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BENKOVAČKA OSTVARENJA Napreduju radovi na rekonstrukciji i sanaciji cesta vrijedni 35 milijuna kuna

21.01.2021. 10:05


U tijeku je izvođenje radova na šest od ukupno 12 projekta Intervencijskog plana Grada Benkovaca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoja. Jedan od aktualnih projekata je i "Rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta – 1. faza".
– Unutar prve faze je pet grupa radova na rekonstrukciji i sanaciji ulica, četiri gradske i na cesti Miranje – kamenolom Somar, kazala je voditeljica projekta Marija Bešlić, viša stručna suradnica u Gradskoj upravi.


Sveobuhvatni radovi
Projekt provodi Grad Benkovac s partnerima Razvojnom agencijom Grada Benkovca i Turističkom zajednicom Ravni kotari. Ukupna vrijednost projekta je 35.004.700,07 kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 29.753.995,06 kuna.
– Riječ je o radovima rekonstrukcije i sanacije cesta te izgradnji i promjeni komunalne infrastrukture na pet grupa radova. Dosad je završena Velebitska ulica u Benkovcu, kod dječjeg vrtića i zapadna strana osnovne škole i sportske dvorane te Miranje – kamenolom Somar, dok su radovi u Ulici Antuna Mihanovića, istočno od škole i dvorane, u završnoj fazi, objašnjava Bešlić.
Radovi na četvrtoj grupi radova završeni su u dijelu Ulice kralja Dmitra Zvonimira uz gradsku knjižnicu.
– U nastavku radovi se izvode od raskrižja kod Tommyja prema Lišanima, do raskrižja kod pravoslavnog groblja, navodi Bešlić.
Radovi u petoj grupi odnose se na tri ulice u nizu, od raskrižja s križem kod Inine benzinske crpke, uzbrdo uz Kaštel Benković do Šetališta kneza Branimira.


Gospodarski i turistički razvoj
– Završeni su radovi u Ulici don Mate Klarića, dok se radovi odvijaju u Ulici knezova Šubića Bribirskih koja prolazi pokraj Kaštel Benkovića te u Ulici Stjepana Radića koja vodi uz Finu, ljekarnu, Hitnu medicinsku pomoć, policijsku postaju i Općinski sud, kazala je Bešlić dodajući kako je prije više od pet godina započeo Intervencijski plan, a vizija je bila da Grad Benkovac 2023. bude grad s većom kvalitetom života i standarda.
Kada se prije više od pet godina započeo razvijati Intervencijski plan, vizija je bila da Grad Benkovac 2023. bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje.
– Specifični cilj projekta "Rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta – 1. faza" je izgradnja lokalnih cesta u gradu Benkovcu u svrhu podizanja kvalitete života, stvaranja preduvjeta za gospodarski razvoj i razvoj turizma, naglasila je Bešlić.
Intervencijski plan instrument je kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske, malih gradova na ratom pogođenim područjima (Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i Darda), potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.




Reanimacija života i ostanak mladih ljudi
– Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose ovaj prostor na vratima Ravnih kotara i Bukovice, na gospodarstvo i društveni status, istaknula je dogradonačelnica Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.
Usprkos po zdravlje prijetećem koronavirusu, građevinski strojevi ne miruju, raskopali su ceste u Benkovcu, a vozači su naviknuli na privremenu regulaciju prometa.
– Reanimacija života i ostanak mladih ljudi su predragocjeni. Naime, želja nam je da Benkovac bude ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje, poručio je benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.
 


Izvođači i rokovi izvođenja radova
Radovi su podijeljeni na 5 grupa: Rekonstrukcija i sanacija ceste L 63125- Ulica Stjepana Radića, Ulica don Mate Klarića, Ul. knezova Šubića Bribirskih i dio Šetališta kneza Branimira, i od raskrižja kod Inine benzinske postaje uz Kaštel Benković do Branimirove šetnice u vrijednosti od 7.607.049,71 kuna. Izvođač je Zajednica ponuditelja Elektrocentar Petek d.o.o. Ivanić Grad i Obrt Golemi. Radovi na dionici od 1.100 metara započeli su 2. lipnja 2020., rok izvođenja 14 mjeseci ili kolovoz 2021. Radovi su u tijeku.
Rekonstrukcija i sanacija Ulice kralja Dmitra Zvonimira, izvođač Tim d.o.o. Vrijednost radova 10.430.554,73 kuna. Radovi na 870 metara ceste započeli su 18. svibnja 2020. i traju 14 mjeseci ili do sredine srpnja 2021. Radovi su u tijeku.
Rekonstrukcija i sanacija Ulice Antuna Mihanovića, izvođač Strabag d.o.o. Zagreb. Vrijednost radova 6.733.101,67 kuna. Radovi započeli 23. lipnja 2020. s rokom izvođenja 12 mjeseci. Duljina dionice je 680 metara. Radovi su na samom završetku.
Rekonstrukcija i sanacija Velebitske ulice, izvođač Strabag d.o.o. Zagreb. Radovi u vrijednosti od 6.508.960,40 kuna započeli su 6. travnja 2020. s rokom radova od šest mjeseci. Duljina dionice je 560 metara. Radovi su završeni.
Rekonstrukcija dijela ceste Miranje – kamenolom Somar, izvođač Strabag d.o.o. Zagreb. Vrijednost radova je 2.814.507,29 kuna. Započeli su 17. travnja 2020. s rokom trajanja od sedam mjeseci. Radovi su završeni.