Općina Jasenice u potpunosti očišćena od mina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
Višegodišnji napori države i Općine urodili plodom
Posljednja etapa je provođena kroz projekte »Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko- senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit«
Velimir BRKIĆ
Dio Velebita koji se nalazi na području općine Jasenice konačno je očišćen od minsko-eksplozivnih sredstava

Na području općine Jasenice završeno je razminiranje te su oznake minske opasnosti uklonjene s terena nakon svih završenih radova provedenih u 2020. godini. Time je završio višegodišnji proces čišćenja područja ove općine, čime su najzadovoljniji sami mještani jer su mine predstavljale veliku opasnost, o čemu govori i činjenica kako je zabilježeno 16 nesretnih slučajeva, od kojih je njih sedam bilo fatalno.

Ukupno je razminirano 10.219.422 metara četvornih u vremenskom periodu od 1998. - 2020. godine. Posljednja etapa je provođena kroz projekte »Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko- senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit«. Sredstva su bila osigurana iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u visini oko 70 milijuna kuna.
Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević je kazao kako je zadovoljan što je Velebit napokon očišćen od mina, što predstavlja temelj napretka i razvoja ovog kraja.

- Ovime završavamo jedno poglavlje. Smatram kako je ovo kraj opasnosti od mina na području općine Jasenice, što omogućuje da se živi i djeluje slobodnije. U prošlosti smo imali i tragičnih slučajeva, straha i stradavanja. Važno je naglasiti kako sama Općina Jasenice prilikom razminiranja nije imala nikakve troškove, što nam je uvelike olakšalo financijsku situaciju te se ovim putem zahvaljujem svima koji su pomogli svih ovih godina da ovo područje bude sigurno, istaknuo je Baričević dodajući kako procjene govore kako je ukupno razminiranje na području njihove općine koštalo oko 100 milijuna kuna. 

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno