Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POMOĆ STRADALIMA Zadarska postrojba zadužena za podjelu hrane po najnepristupačnijim mjestima

21.01.2021. 14:58


U mjesta pogođena potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji jučer je krenula nova ekipa Gradskog stožera civilne zaštite. Njihova je pomoć nemjerljiva jer su zaduženi za podjelu hrane do najnepristupačnijih mjesta, zahvaljujući čemu je u utorak spašen i jedan život.
Načelnik Gradskog stožera, Ante Babić, ponosan je na činjenicu da je član njegove postrojbe, Zlatko Jurlina spasio život mještaninu Marinbroda kod Gline koji je doživio moždani udar te je spašen zahvaljujući zadarskom volonteru koji ga je pronašao smrznutog na podu njegove kuće. Babić ističe kako članovi njihovih ekipa stoga pomno paze da pri dodjeli hrane sačekaju mještane kako bi vidjeli je li sve u redu i pomogli im u svemu što im treba.


U Glini od 1. siječnja
– Pripadnici naše postrojbe u Glini su s dvije ekipe od 1. siječnja i ostajemo dokle god bude trebalo. Zadatak članova naše postrojbe razvoženje je toplih obroka, s obzirom da je konfiguracija tla Sisačko-moslavačke županije takva da imaju i zaseoka sa svega dvije ili tri kuće. Zbog toga je važno da ima dosta volontera koji razvoze obroke jer lako je obroke složiti u kombi, ali ih treba dopremiti na vrijeme do svih mještana dok je obrok topao, pogotovo u uvjetima ove velike hladnoće, kaže načelnik, prepričavajući kako je njihov član Zlatko Jurlina spasio mještanina ovog dalekog zaseoka:
– Dan ranije bio je na toj adresi, pa je znao da je riječ o starijoj osobi koja živi sama te je srećom pričekao jer mu nešto nije dalo mira da ode. Gurnuo je snažno vrata i praktično ga spasio jer bi se na podu sigurno bio smrznuo onako nepokretan od moždanog udara. Naše ćemo ekipe stoga i dalje slati u pomoć stradalim područjima, najavljuje Babić.


I dalje nadziru mjere protiv korone
Kakva je pak situacija u Zadru s obzirom da Stožer na području grada ima manje ljudi u kontrolama epidemioloških mjera protiv covida.
– Trenutačno imamo 13 članova postrojbe i ophodnje su nam redovito po gradu jer se nadzor mjera i dalje mora provoditi. Posla je više, ali smo se uspjeli dobro organizirati kako bi dio naših članova mogao i dalje nesmetano pomagati u Banovini, kaže načelnik Stožera.
S voditeljem postrojbe, Matom Lukićem, jučer smo se čuli upravo kada je državna tvrtka Pleter dopremila hranu i oni je preuzeli za podjelu po kućama.
– Teren je često vrlo nepristupačan i jako je hladno, ali nastojimo mještanima što prije dopremiti hranu kako bi mogli pojesti taj topli obrok. Siituacija je ovdje i dalje loša, mještani su u strahu od novih potresa jer svako malo zatrese, a problem su i velike rupe koje se otvaraju u zemlji, često ispred samih kuća. Teren je blatnjav i na nekim mjestima teško prohodan, ali naše ekipe daju sve od sebe kako bi stigli do njih, javio nam je Lukić iz Gline upravo dok je dijelio igračke djeci.
– Dan ranije pitali su nas imamo li igračaka, pa smo se potrudili donijeti im. Srećom, našli smo igračke što ih je upravo iz Zadra poslala čelnica humanitarne udruge Marjana Ikić te smo ih odmah podijelili djeci, a njihovoj sreći nije bilo kraja, kaže na kraju Lukić.